Könyvhét 2021
Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
Móra Kiadó <br> újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Új művészeti-irodalmi lapot alapított a Várad egykori szerkesztőségének egy része

MTI - 2021.03.03.

Újvárad néven új irodalmi folyóiratot alapított a Várad volt szerkesztőségének egy része azután, hogy a romániai Bihar megyei önkormányzat, a Várad fenntartója megszüntette a lap önállóságát - közölte szerdán a Holnap Kulturális Egyesület oldala, az erport.ro.

A kormánypárti román nemzeti liberális Ilie Bolojan által vezetett Bihar megyei önkormányzat decemberben drasztikusan csökkentette a megye alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények személyzetét, közöttük a helyi magyar kulturális intézményekét is, egyebek mellett a Várad folyóiratét, amelynek a jogi önállóságát is megszüntette, a lapot pedig beolvasztotta a szintén önkormányzati fenntartású Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárba.
A lap volt szerkesztőségének többsége nem fogadta el ezt, ezért most a régi munkatársak egy része új lapot alapított Újvárad néven a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Az alapításba új munkatársakat is bevontak.
A 64 oldalas periodika a csíkszeredai Alutus nyomdában készül, első bemutatkozását a Holnap Könyvek három új kiadványával együtt hétfőn tartják Nagyváradon.
Az Újvárad főszerkesztője Szűcs László, vezető szerkesztői Kemenes Henriette és Tasnádi-Sáhy Péter. A lap hamarosan a nagyobb erdélyi városok könyvesboltjaiban, valamint Budapesten és Debrecenben is kapható lesz.
Közben a régi Várad folyóirat is folytatja megjelenését, a három tagúra csökkentett szerkesztőség márciusban egy összevont január-február számot állított össze. A Várad önálló jogi személyiségét felszámoló önkormányzati döntés ellen közigazgatási per indult, ez még folyamatban van.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/1. szám címlapjaÉlet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyMMA
Belépés