Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Tóth Krisztina megnyitotta a 82. Ünnepi Könyvhetet

2011.06.02.

A záporeső miatt kisebb késéssel, de hagyományosan a Központi Tűzoltózenekar felvonulásával megkezdődött az 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok a budapesti Vörösmarty téren. Az ország mintegy ötven településére kiterjedő könyvünnepet Tóth Krisztina író, költő, műfordító nyitotta meg.
A könyvhét hagyományainak megfelelően az egyik évben határon túli magyar író, a következőben pedig az anyaországban élő alkotó nyitja meg a rendezvényt, ezzel is szimbolizálva a magyar irodalom egységességét – mondta Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója, aki köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy az időjárás kegyes lesz az idei rendezvényhez. A rendezvénysorozatot megnyitó Tóth Krisztina, akinek most jelent meg Pixel címmel novelláskötete, reményét fejezte ki, hogy az ország megosztottsága az irodalomra nem lesz jellemző.
"Igyekszem biztosnak lenni abban, hogy ez itt most valóban az Ünnepi Könyvhét, nincs egy párhuzamos, még ünnepibbnek elnevezett könyvhét egy másik helyszínen" – fogalmazott, majd leszögezte, hogy a könyvhét a könyvekről, az olvasás öröméről szól, az olvasókról, a költőkről és írókról. Tóth Krisztina felidézte, hogy pályája elején úgy gondolta, az Vörösmarty téri dedikálás jelenti az igazi íróságot.
"Aki még soha nem kapott napszúrást a könyvsátor előtt, nem is igazi író. Akinek ilyenkor, könyvhét táján nem kell átrendeznie az egész könyvespolcát, az nem is igazi olvasó" – fogalmazott. Hozzátette: a könyvhét megmutatja, hogy a kortárs magyar irodalom végtelenül gazdag, burjánzó, izgalmas. "Hálás vagyok a sorsnak, hogy ebben időszakban élhetek, hogy remekműveket írnak a kortársaim, a barátaim, hogy a költészet virágzik, hogy a gyerekirodalom kápráztatóan jó és színes". Az író megemlékezett az elhunyt pályatársakról is, Lázár Ervinről, Békés Pálról, Bodor Béláról, Rába Györgyről, Czigány Zoltánról, és arra kérte az olvasókat, menjenek oda a dedikáló írókhoz akkor is, ha sokan vannak előttük, és akkor is, ha senki.
"Az íróktól pedig azt kérem, figyeljenek a kortársaikra, mert ezer bajunk, sérelmünk, dolgunk mellett nem mondjuk a másiknak, hogy csodálatos könyvet írtál, és mire esetleg észbe kapnánk, a jövő héten, nyáron, ősszel, jövőre, esetleg már nem ül ott. És csak magunkban mondjuk el, utólag a neki szánt mondatokat" – jegyezte meg Tóth Krisztina. Szólt arról is, hogy rengeteget kapott a könyvektől: reményt, izgalmat, belső hazát, titkokat, kérdéseket, újabb kérdéseket, válaszokat, mi több, gerincsérvet is. "Szóval vigyázat: az irodalom nem veszélytelen dolog, az irodalomnak súlya van" – zárta beszédét a József Attila-díjas költő.
A június 6-ig tartó idei könyvhéten 99 hazai és 18 határon túli kiadó összesen 375 újdonsággal lesz jelen. A központi helyszín ezúttal is a budapesti Vörösmarty tér, de minden nagyobb településen megrendezik a Könyvhetet. A fővárosi programsorozatot színesíti a szombati Könyvek éjszakája, amely Bródy János koncertjével kezdődik és utcabállal zárul. Hetven év után először egy határon túli város is csatlakozott az Ünnepi Könyvhéthez, a kolozsvári eseménysorozatot az MKKE 2,1 millió forintos támogatásával rendezik meg.
Idén új kötettel jelentkezik mások mellett Lator László, Ács Margit, Orcsik Roland, Kiss Anna, Czigány György, Tóth Erzsébet, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Buda Ferenc, Király Kinga Júlia és Kondor Vilmos.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés