Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Tesz-Vesz város évszázada – Ifj. Richard „Huck” Scarry októberben magyar gyerekekkel rajzol

Móra - 2019.09.20.

Idén lenne 100 éves Richard Scarry, Tesz-Vesz város atyja. Az amerikai származású író-illusztrátor a gyerek olvasókat több mint 300 könyvvel ajándékozta meg, melyek nem kevesebb mint 100 millió példányban keltek el világszerte. Bár Richard Scarry 1994-ben elhunyt, Tesz-Vesz város tovább él, fiának, Ifjabb Richard „Huck” Scarrynek köszönhetően, akivel október 4–6. között a magyar gyerekek is találkozhatnak.

Vannak örökzöld mesék. Ilyen a Tesz-Vesz város, amin már legalább a harmadik generáció nő fel, és ugyanolyan jól szórakozik rajta, mint a szülei és a nagyszülei.
Scarry egy merőben új állatmese-megközelítéssel pillanatok alatt belopta magát a gyerekek és a szülők szívébe is. Mindenki örömmel kereste Fér Egont – más néven Tekergőt –, a vadászkalapot és piros tornacipőt viselő kukacot a színes, izgő-mozgó város hétköznapjait bemutató mesekönyvekben, böngészőkben, szótárakban, foglalkoztatókban.
A könyvek különlegesen ötletes képi világának köszönhetően az olvasók még sokadik átlapozáskor is találhatnak újat a Cicó, Röfi, Hasi, Hilda, Szimat felügyelő, Bukdács úr, Kerek Perec mester, Zsémbes úr és Lucerna gazda kalandjait bemutató történetekben.
A több tucat nyelvre lefordított könyvsorozat sikere leginkább abban rejlik, hogy rengeteg humorral, könnyen megszerethető, mégis karakteres figurákkal mutatja be a hétköznapi élet kultúrákon átívelő eseményeit.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Richard »Huck« Scarry elfogadta a meghívásunkat az édesapja 100. születésnapja alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozatunkra. Neki köszönhetően Tesz-Vesz város sürgő-forgóbb, mint valaha, az pedig, hogy a magyar gyerekek most együtt is rajzolhatnak vele, szerintem kihagyhatatlan élmény az igazi Tesz-Vesz-rajongóknak!” – mondta el Janikovszky János, a Tesz-Vesz város könyveket magyarul megjelentető Móra Könyvkiadó vezérigazgatója.

2019. október 4-én Pécsett, az Árkád Pécsben található Líra-Móra Könyvesboltban 16.30-tól,
2019. október 5-én Budapesten, a Hatszín Teátrumban 10 órától,
2019. október 6-án Győrött, a Győr Plazában található Libri Könyvesboltban 11 órától
találkozhatnak, dedikáltathatnak és rajzolhatnak együtt a gyerekek ifjabb Scarryvel, aki a Tesz-Vesz sorozat mellett számos nagy sikerű könyvet, többek között az idén, szintén a Móra Kiadó gondozásában megjelent Ki volt Anne Frank? című könyvet is illusztrálta.

Az október 4-i és 6-i rendezvények ingyenesek, melyeken közös rajzolás után a gyerekek dedikáltathatják kedvenc Tesz-vesz könyvüket ifj. Richard „Huck” Scarryvel.

Az 5-i budapesti rendezvény egy Tesz-vesz Családi Nap, ahol a közös rajzolás és dedikálás mellett fotófal, mesevetítés és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket és szüleiket. A Családi Nap jegyeinek száma korlátozott, jegyvásárlás: https://hatszin.jegy.hu/program/rajzolj-te-is-tesz-vesz-varost-107969
A kerek évfordulóra a Móra Kiadó új Tesz-Vesz város kötetet is megjelentet: a 2002-ben kiadott nagy sikerű Balfogások, nyafogások Tesz-Vesz városban című könyvet 3 új mesével kibővítve. A kötet új meséit ez alkalommal is Réz András fordította.

2014-ben Richard Huck Scarry a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon találkozott olvasóival, akkor interjút adott Kurcz Orsinak a Könyvhét számára:
Mászkál, figyel, rajzol – Richard Huck Scarry Budapesten

A fotókon Richard Huck Scarry 2014-ben, a Móra Kiadó vendégeként a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (Fotó: Móra KIadó)


Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: