Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyvhét.hu online

Színházi bemutató Tar Sándor Szürke galamb című regényéből

MTI - 2019.05.16.

Az évad utolsó bemutatói láthatók a hétvégén a Katona József Színházban: Szürke galamb címmel pénteken a Kamrában, Ha elmúlik öt év címmel pedig szombaton a nagyszínpadon tartanak premiert.

A Szürke galamb című produkciót Gothár Péter rendezésében tűzik műsorra. Tar Sándor regényét Németh Gábor és Gothár Péter alkalmazta színpadra, az előadás dramaturgja Morcsányi Géza.
"Vérbeli krimivel van dolgunk: a rejtélyes gyilkosságok és halálesetek hátterében több, magányosan dolgozó, démoni figura sejlik fel. Véletlenszerűnek tűnő események követik egymást, de a kanyargó és egymást keresztező szálakból egyetlen gonosz mesterterv szövődik" - olvasható a színház honlapján a darabról.
Mint írják, Tar Sándor pár évvel a sorsfordítónak vélt 1989 után, az új kezdet eufóriájában is a megválthatatlan vesztesek világának egyre mélyülő örvényeként ábrázolta a magyar vidéket.
"Bár negyedszázad távolából ezt inkább tisztánlátásként, mint a szerző alkati pesszimizmusaként azonosíthatjuk, a színpadi változat groteszk humora mégis a Szürke galamb rejtett, sötét iróniájának felfedezésére csábít" - áll az ismertetőben.
A produkció szereplői között van Mészáros Béla, Fekete Ernő, Pelsőczy Réka, Samudovszky Adrián, Mészáros Blanka, Kocsis Gergely, Vizi Dávid, Bezerédi Zoltán, Ujlaki Dénes, Baki Dániel, Fröhlich Kristóf, Váradi Gergely és Veszelovszki Janka. Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Szombaton tartják az évad utolsó bemutatóját a nagyszínpadon. Federico García Lorca Ha elmúlik öt év - Az Idő legendája című művét Zsámbéki Gábor állítja színpadra. A darabot Imreh András fordításában játsszák, a dramaturg Litvai Nelli.
Ez a mű García Lorca legtitokzatosabb drámája - olvasható a mű ismertetőjében. Mint írják, a darab főhősének, a Fiatalembernek öt évet kell várnia, hogy feleségül vehesse menyasszonyát. A várakozás örömteli a számára, mert így a valóság nem zavarja álmodozásában. Öt évvel később a Menyasszony lakásán zajló találkozás szakítással végződik. A Fiatalembernek ekkor eszébe jut a Gépírólány, akinek közeledését korábban visszautasította.
A darabban, amelynek alcíme Az Idő legendája, összemosódik múlt, jelen és jövő, valóság és képzelet. A Fiatalember életének képei. A magyar színházi hagyományban ritka, kivételes esemény a költői, szürrealista művek előadására tett kísérlet - áll az ajánlóban.
A produkcióban Bányai Kelemen Barna, Dankó István, Dér Zsolt, Elek Ferenc, Kovács Lehel, Lestyán Attila, Rohonyi Barnabás, Fullajtár Andrea, Gombó Viola, Jordán Adél, Pálmai Anna, Tóth Anita, Tóth Zsófia és Zsámbéki Jakab szerepel.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/3. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés