Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Livi meséi
Babák magyar
népi viseletben
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Livi meséi Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Seherezádé nyomdokaiban az olvasóteremben – biblioterápiás foglalkozások a Vasas Könyvtárban

2017.10.13.

Októbertől a Magdolna utcai könyvtár kölcsönveszi thébai elődjei jelmondatát, miszerint a könyv „Gyógyír a léleknek”. Az Amerikában az 1800-as évek eleje óta alkalmazott módszert a személyiség, az önismeret, a szociális és kommunikációs képességek fejlesztésére, értelmi, lelki felfrissülésre, közösségépítésre, mentális és mindennapi problémák enyhítésére egyaránt használják.

A biblioterápia működése azon alapul, hogy a többnyire hétköznapi problémákat művészi eszközökkel megfogalmazó irodalmi szövegek jóvoltából a csoportban résztvevő ember külső szemlélőként láthatja saját gondját, búját-baját, és így következmények nélkül szembesülhet különböző megoldási lehetőségekkel. A módszer rávezet arra, hogy az untig ismételgetett panaszáradat helyett a bajban lévő teljes szókincsét használva saját gondja pontos megfogalmazására törekedjen, ami közelebb visz az őt érintő nehéz kérdés vagy élethelyzet megoldásához.

Az egyik első biblioterapeuta Seherezádé volt, aki mesékkel fékezte meg Sahrijár szultán szörnyű bosszúját, amelyet a férfi felesége hűtlensége miatt a nőkre zúdított. Az ezeregyéjszaka meséinek kerettörténetéből tudhatjuk, hogy az uralkodó mindennap elvett egy szüzet, de rögtön a nászéjszaka után kivégeztette mindegyiket. Amikor már elfogytak a lányok, Seherezádé ajánlkozott menyasszonynak, és a nászéjszakán belekezdett egy mesébe, de nem fejezte be. Aztán így tett ezer és egy éjszakán keresztül…

A Vasas Központi Könyvtár Alapítványnál délután lesznek a „mesék”. A foglalkozást a bilbioterápiában jártas könyvtáros, Sóron Ildikó vezeti. Az első találkozás október 25-én 16 órakor kezdődik a VIII. kerület Magdolna utca 5-7. szám alatti könyvtár olvasótermében. A részvétel ingyenes, de a korlátozott létszám miatt regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy október 24-én délig jelezzék részvételi szándékukat a konyvtar@vasasok.hu e-mail-címen.

Az ismerkedő alkalmat követően minden második szerdán délután négytől lesz foglalkozás. A csoport nem zárt, „hiányzás” vagy „lemorzsolódás” esetén más kapcsolódhat be a távolmaradó helyett.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2017/4. számaA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsonyNKA
Belépés