Könyvhét 2023
KARÁCSONYI
CSOMAGAKCIÓ
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
KARÁCSONYI<br>CSOMAGAKCIÓ SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Petőfi 200 - A Felhők-ciklusra épülő estet mutat be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

MTI - 2023.03.10.

Petőfi Sándor Felhők-ciklusára épülő előadást mutat be Sopsits Árpád rendezésében, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kedden.

A rendhagyó előadás premierjét a nemzeti ünnep előestéjén 18 órakor tartják tartják a könyvtár Ötpacsirta Szalonjában - olvasható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, a 66 versből álló, 1845-46-ban született ciklus költeményeit bemutató program "több mint egy színészi est". A legújabb kutatásokat veszi alapul, de szubjektív módon közelíti meg ezt a rendkívül rövid idő alatt létrejött művet, amelynek jelentőségét a költő életének idejében is elismerték, és amely mind a mai napig hatással van a magyar költészet nagyjaira is.
Az előadás alkalmával a versek szövegösszefüggéseit és hatástörténetét is bemutatják Szilágyi Márton Petőfi-kutató, egyetemi tanár közreműködésével.
Sopsits Árpád színházi rendezőként - Bűn és bűnhődés a rácsok mögött, Egy őrült naplója, Oidipusz király - is ismert, továbbá a Céllövölde, a Torzók és a Martfűi rém című filmek Balázs Béla-díjas rendezője.
A közleményben kiemelik, hogy több szempontból sem áll messze tőle a költészet világa. Egy időben hivatásos versmondóként is fellépett, tizenöt évesen kezdett el verseket írni, és a mai napig folyamatosan alkot. Nemrég jelent meg Saját kéz című gyűjteményes kötete, ami az 1968 és 2018 közötti verseit tartalmazza. Az esten nemcsak rendezőként, hanem előadóként is részt vesz.
A bemutatót követően a Petőfi Sándor-est áprilisban több alkalommal látható lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hálózatában, így április 11-én a Körúti Könyvtárban, április 13-án a Karinthy Frigyes Könyvtárban, továbbá még egy alkalommal, április 18-án az Ötpacsirta Szalonban.
A rendezvény a Budapest 150 - Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.
Az esten való részétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk a programról a könyvtár honlapján, a www.fszek.hu címen találhatók meg.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 12 04KőszeghyTandori SzubjektívSzabadmattÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés