Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyvhét.hu online

Opten: újra emelkedésnek indult a könyvkiadás árbevétele

MTI - 2019.03.18.

Tovább csökkent a könyvkiadók száma, bevételük azonban növekedésnek indult 2017-ben az Opten Kft. adatai alapján. A céginformációs szolgáltató hétfői közleménye szerint az ágazat 2016-ban 44 milliárd forint árbevételt ért el, a tavalyelőtti majdnem 49 milliárd forint viszont már több mint 900 millió forinttal múlja felül a 2015. évit.

A forgalommal ellentétben a cégek és a munkavállalók számának szintén 2012-ben kezdődött visszaesése nem állt meg. Akkor 1746 vállalkozásnál 3918-an dolgoztak, idén mindössze 2335 alkalmazottnak adott munkát a még működő 1255 könyvkiadó. 
A felszámolás alá került cégek aránya viszont tavaly 0,2 százalékra esett, noha az elmúlt 7 év során csak 2016-ban fordult elő, hogy nem érte el az 1 százalékot a megszűnő társaságok aránya. 
Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere hozzátette, hogy a kiadók 2018-as pénzügyi beszámolóiból derülhet csak ki, tartós bővülést hozott-e 2017-es növekedési fordulat. 
A közlemény kiemelte, hogy a bővülést a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2017-es könyvforgalmi adatai is megerősítik. A több eladásból azonban - mint írták - csak részben következik a kiadók fellendülése, hiszen a könyvek fogyasztói árából a kereskedők is részesülnek.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2017-es könyvforgalmi adatai szerint szinte minden könyvfajtánál nőtt a forgalom. Az ismeretterjesztő műveknél 29,51 százalékkal, a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványoknál 12,58 százalékkal, a gyermek- és ifjúsági könyvkiadásnál 29,7 százalékkal.
Kivételt a szépirodalom jelent, mert ott a forgalom 0,94 százalékkal csökkent.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés