Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó <br> ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Nyárvége a Móra Kiadó nyári köteteivel

Móra Kiadó - 2022.08.11.

Budai Éva: Játsszunk nyelvtant!
Hogyan lesz a BOR-ból TEJ? Hány növény nevében szerepelnek állatnevek, és hány állatnevet tartalmazó ige van nyelvünkben? Hány jelentése van a TART igének? Ki tud több szólást mondani testrészekkel?

A szerző gyakorló magyartanárként, sokéves tapasztalat alapján ajánlja, hogy érdemes a nyelvtanórákat néhány perces játékkal kezdeni: olyan feladatokkal, melyek játékos formában fejlesztik a szókincset, gyakoroltatják a nyelvtani szabályokat. A szóösszerakó, jelentésvizsgáló, szinonimakereső szólás- és közmondáskereső gyakorlatok pedig szórakoztatóan mutatják be nyelvünk szépségét, színességét. A könyv ehhez a játékos tanuláshoz ad feladatokat, tudatosan építkezve a nyelv alsó szintjétől (a fonémától) a legfelsőbb szintig (mondatok), így könnyen illeszthetők az általános iskola felső tagozatainak tananyagához és az óra aktuális témájához.

Gyurma-Kaland
Gyurmázz-formázz-alkoss

Nem véletlen, hogy a gyurmázás népszerűsége a mai napig töretlen, hiszen szinte nincs olyan kisgyermek, aki ne szeretne ezzel játszani. A gyurmázás egy olyan játékos, kézműves-tevékenység, ami amellett, hogy a gyermeket kikapcsolja és szórakoztatja, számos dolgot fejleszt. A füzet gyurmabiztos oldalain a gyurma-recept alapján készült masszából megoldhatóak az előre rajzolt ötletes, inspiráló feladatok kicsiknek és nagyobbaknak!

A gyurmázás jótékony hatásai már régóta ismertek, egyik legfontosabb ilyen terület a szem-kéz koordináció. A látás és a kézmozgás összehangolása folyamatosan fejlődik, ahogy nőnek a gyerekek. Ennek megfelelő fejlődése pedig számos más készségre pozitív hatással lesz a későbbiekben. A kézügyesség fejlődése sem elhanyagolható. Elősegíti a finommotorikus képességnek és a kéz izomzatának megfelelő fejlődését, melynek az iskolai írásnál és olvasásnál van kiemelkedő jelentősége. A gyurma a színek, formák könnyű elsajátításában is szerepet játszik, és fejleszti az arányérzéket is. Mint minden alkotó tevékenységhez, a gyurmázáshoz is precíz odafigyelésre van szükség. A koncentráció végtelenül fontos. A gyurmából szinte minden készíthető, így nincs, ami határt szabhatna a gyermeki fantáziának, így elősegíti a kreativitás fejlődését. Ahogy egyre nő, annál bonyolultabb dolgokat is képes lesz belőle formálni. A céltalan gyurmázgatásnál sokkal izgalmasabb, ha konkrét dolgokat formázunk meg vagy összekapcsoljuk egy-egy feladattal. Ehhez viszont szükség van az alapos megfigyelésre! Mindezekre kiválóan alkalmas a Gyurma-kaland.

Válogató szerkesztők: Bereczkiné Dr. Záluszky Anna, Dr. Szinger Veronika, Dr. Galuska László: Mondjad még!
Irodalmi szöveggyűjtemény és családi olvasókönyv nagycsoportos óvodásoknak

Óvodai szöveggyűjteményünk ezúttal a nagycsoportos (5–6 éves) korosztály részére kínál örömteli kirándulást a gyermekirodalom világában.

A válogatásnál törekedetünk arra, hogy a kötet mintát szolgáltasson az igényes és valóban szépirodalmi értékű gyermekirodalmi művek felismeréséhez, egyaránt megtalálhatók benne a halhatatlan klasszikus, valamint a míves kortárs alkotások.

A szövegek tematikus elrendezése lehetőséget kínál a pedagógusoknak ahhoz, hogy a foglalkozások, különféle alkalmak, ünnepek kapcsán is megfelelő forrást találjanak a szövegek kiválasztásához.

Ez a könyv azonban elsősorban a gyerekek számára készült. A gyűjteménybe olyan versek és mesék kerültek, amelyeket a célzott befogadói csoport, az óvodások szívesen hallgattak, és pozitív visszajelzésekkel fogadnak.

Fekete István: Hú
Egy bagoly regénye
Ötödik, felújított kiadás

A folyók fölött emelkedő magaspart barlangjaiban emberemlékezet óta baglyok élnek. Az egymást váltó nemzedékek mindig ide hordják zsákmányukat, itt költik ki és nevelik fel fiókáikat, engedelmeskedve a bagolyélet sok évezredes törvényeinek. Ebben a folyóparti barlangban születik Hú is, itt táplálják szülei, de mielőtt kirepülhetne, megjelenik, a barlangban az ember, és magával viszi őt két testvérével együtt. Így kezdődik a történet, melynek során Hú sok különös tapasztalatot szerez az emberek világában, míg végül visszanyeri szabadságát. De vajon tud-e, akar-e élni ezzel a szabadsággal?

Victoria Eveleigh: Kihívás elfogadva
Pónibarátság 4.

Katy élete soha nem volt ennyire mozgalmas. Egyszerre már három exmoor pónit kéne gondoznia: első és legkedvesebb négylábú barátját, Karamellát, az ő párját Jackót, és kettejük csikója, a virgonc kis Kangát. Legjobb barátnője, Alice pedig egy csodás, díjnyertes pónit kap ajándékba, így sokat járnak el együtt lovagolni. Ráadásul lesz egy új szomszédja is, James, aki egyre többet segít a póniknál, de egy idő után úgy tűnik, a lovak még többet segítenek az autista kisfiúnak. Amikor Katy először hall a loagiltytről, még nem is sejti, hogy ezen különleges kihívás elfogadásával, mennyit tud segíteni a barátainak.

Székely István: Lovasiskola
Szeretnél megtanulni lovagolni? Ha a válaszod igen, ez a könyv pont neked való. Számos kérdés merül fel a kezdő lovasban, és ezekre sokszor nem is olyan könnyű válaszolni.

Milyen öltözéket kell beszerezned, mielőtt lovagolnál? Mi az, amire nem feltétlenül van szükséged? Hogyan közelíts egy lóhoz? Mi is az a lovardai KRESZ? Hogyan maradsz fenn a nyeregben, és ha már itt tartunk: hogyan kell leszállni róla? Mi az az osztályban lovaglás? Mikor kezdhetsz egyénileg lovagolni? Milyen vezényszavak vannak a lovardában? Mikor mehet a lovas terepre, és milyen a jó vágta?

Székely István több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a lovasoktatásban, kezdőtől a profi szintig. A Lovasiskola egy gazdagon és nem kevés humorral illusztrált kötet, egy olyan szakkönyv, ami abban segít, hogy a kezdeti nehézségeket könnyebben sikerüljön legyőzni. Megtanít az alapokra, miközben remekül szórakozhatsz. És ha közben egyszer-egyszer elneveted magad, az sem véletlen…

Hát, akkor: „Nyeregbe!”

Michael Engler: Mi ketten
Mesék a barátságról

Tudod, kik a legeslegjobb barátok az erdőben? Mi ketten: a nyúl meg a sün. A barátságunk szívmelengető, mint a kakaó, édes, mint a méz, és hatalmas, mint a kék ég felettünk. Minden nehézség dacára kitartunk egymás mellett. Jöhet téli álom, egy új bújócskabajnok erdőlakó, két gyanús idegen vagy akár egy csúnya megfázás – a lényeg, hogy mi ketten örökké ott vagyunk egymásnak.

Michael Engler, a népszerű német meseíró négy meghatóan szép állattörténetét Joëlle Tourlonias tüneményes rajzai teszik még szerethetőbbé.

Mikola Péter: Bátorságpróba
Zorka és Berci kalandjai

Zorka és Berci mindenre kíváncsi. Az óvodáskorú testvérpár közösen fedezi fel a világot, miközben számos kalandot élnek át közösen. A tökéletes esti mesének való, könnyed, kedves, humoros történetek kicsik és nagyok számára egyaránt megnyugvást hozhatnak a nap végén.

A szerző, Mikola Péter jól ismeri a gyerekek mindennapi világát, hiszen sok-sok éve tart zenés foglalkozásokat is közönségének, melynek eredményeként számos albuma is megjelent már.

Csodalámpa és a vadállatok
Kutasd fel, derítsd ki!

Hallottál már a „nagy ötös”-ről? Az Afrikában élő öt, jól ismert nagyvadat emlegetik így: az oroszlánt, az elefántot, az orrszarvút, a kafferbivalyt és a leopárdot. Te is szeretnéd látni őket? Akkor pattintsd ki a könyvből a karton zseblámpát, és irány az afrikai szavanna! Megtalálod mind az öt nagyvadat?

Érdekes tudnivalók a szavannán élő vadállatokról háromévesnél idősebb kis kutatóknak.

Magnus Weightman: Hol laksz, Huba?
Huba kalandokra vágyik, ezért útnak ered folyóparti otthonából. Csakhogy eltéved. Szerencsére találkozik egy barátságos kutyával, Akitával, aki segít neki hazatalálni. De hol laknak a hódok? Fenn a fán egy fészekben? Vagy a tenger mélyén, a sziklák között? Huba és Akita hőlégballonra száll, és az egész világot körberepüli, mire megtalálja az utat haza.

Magnus Weightman illusztrátor és építész világkörüli útra invitálja az olvasót. Útközben tucatnyi állatfaj lakhelyét ismerhetjük meg. A könyv négyéves kortól ajánlott mindenkinek, aki szereti az állatokat, és kíváncsi a nagyvilágra.

Marék Veronika: Pörgess és játssz! – Kippkopp és Tipptopp
Öt izgalmas társasjátékot tartasz a kezedben, melyekkel otthon vagy akár útközben is játszhatsz. Vegyél részt a Békabuliban, lépkedj az őszi leveleken, kapaszkodj fel a borostyánon, kövesd a virágösvényt és gyűjts hógolyókat! A játékok közben megismerheted Kippkoppot, Tipptoppot, és átélheted velük a kalandokat. Ha ügyes vagy, a borítón lévő csigaházon is versenyezhetsz!

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/3. számÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés