Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét.hu online

Nógrádi Gábor Az Év Gyermekkönyve Életmű Díjat kapott

2013.06.06.

Az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) szakmai zsűrije 2013-ban az Év Gyermekkönyve Életmű Díját Kányádi Sándornak és Nógrádi Gábornak ítélte. Nógrádi Gábornak ez már a második IBBY díja, mivel Petepite című regénye Az Év Gyerekkönyve lett 2000-ben és megkapta a nemzetközi IBBY-díjat 2002-ben.


Nógrádi Gábor első regénye, a Gyerekrablás a Palánk utcában harminc éve jelent meg a Móra Könyvkiadónál, melyet a megjelenés után röviddel megfilmesítettek. Azóta több mint 20 sikeres könyvet, és több zenés játékot, filmet írt, mint a Csocsó, Patika, Hippolyt, Sose halunk meg, Meseautó, Egy szoknya, egy nadrág. Kétmillió néző látta ezeket a mozikban, és még többen a televízióban.

Könyvei leggyakrabban sorozatok, mindegyik tanító célzatú, sokszor nehezen feldolgozható témákat taglal, mint az anya elvesztése, válás, nagymama betegsége, szexualitás, unokatestvérek közötti szerelem, de egyik kötet sem nélkülözi a humort.

Százezrek olvasták könyveit, és elemezték kötelező irodalomként a regényeit, melyek közül a Petepite, a Gyermekrablás a Palánk utcában, a Segítség ember és a Galambnagymama is szerepel az tankönyvekben is.  Egy könyvtári vizsgálat (OSZK 2010) szerint, az elmúlt évtizedben ő volt a legolvasottabb magyar ifjúsági író a 10-12 évesek körében.  A kerek évforduló alkalmából az életmű nagyobb részét gondozó Móra kiadó az ősz folyamán a kötetekkel kapcsolatos pályázatot tervez az érdeklődő iskolák részére és egy nagyszabású rendezvénnyel köszönti a szerzőt, melyre olvasóit is várja.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2019/1ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés