Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Livi meséi
Babák magyar
népi viseletben
Csibi
tűzoltó lesz
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Livi meséi Babák magyar <br> népi viseletben Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Nádasdy Ádám, Gerevich András és Balogh Gergő kapja idén az Alföld-díjat

MTI - 2020.11.09.

Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvtudós, Gerevich András költő, műfordító és Balogh Gergő irodalomtörténész, kritikus kapja idén az Alföld irodalmi folyóirat nívódíját - közölte Szirák Péter főszerkesztő hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az Alföld-díjat Nádasdy Ádám a költészetet, a műfordítást és a nyelvtudományt ötvöző, rendkívül gazdag életművéért, valamint a folyóiratban közölt kiváló verseiért és fordítói tevékenységét kommentáló esszéiért kapja. Gerevich András költői és műfordítói munkásságáért, valamint a lap olvasóit gazdagító költeményeiért részesül az elismerésben. Balogh Gergő a folyóiratban publikált, a történeti összefüggésekben és a kortárs elméletekben eligazodást segítő tanulmányaiért, valamint az olvasókat orientáló szakszerű bírálataiért veheti át a díjat.
A kitüntetést minden évben novemberben, a Debreceni Irodalmi Napok Alföld-díjasok estjén adják át, idén azonban a koronavírus-járvány miatt a rendezvény elmarad. A szerzők a tervek szerint 2021 áprilisában a Debreceni Költészeti Fesztiválon vehetik át az Alföld-díjat - olvasható a közleményben.
Az Alföld szerkesztősége 1978 óta ismeri el nívódíjjal kiemelkedő szerzőit. A díjazottak 1993 óta a pénzjutalom mellé E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. Eddig 120 szerzőnek 127 díjat osztottak ki. Közülük heten, Csoóri Sándor, Sütő András, Kulcsár Szabó Ernő, Tandori Dezső, Oravecz Imre, Esterházy Péter és Térey János kétszer is részesültek Alföld-díjban. A kitüntetést korábban megkapta többek között Kányádi Sándor, Hankiss Elemér, Tar Sándor, Nádas Péter, Borbély Szilárd, Kovács András Ferenc, Szilágyi István, Takács Zsuzsa és Tóth Krisztina.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/4. szám címlapjaÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyMMA
Belépés