Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Macskarácsony
A hanta banda -
Őskori kaland
Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Macskarácsony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyvhét.hu online

Mészöly megértése, irodalmi programok a Szekszárdi Magasiskolában

MTI - 2017.07.05.

Mészöly Miklós írásművészetének megértése áll a középpontjában a Szekszárdi Magasiskola elnevezésű irodalmi alkotótábornak és mesterkurzusnak, amelynek július 10-én kezdődő programjában nyilvános felolvasó estek, kritikus-író beszélgetések is szerepelnek.

A szekszárdi önkormányzat, a szekszárdi PAD Irodalmi Egyesület és a Mészöly Miklós Egyesület húsz résztvevővel rendezi meg Mészöly szülővárosában az egyhetes írótábort, ezúttal A megértés gyengesége címmel.
Az esemény meghívójában Szilasi László, a mesterkurzus vezetője Az atléta halála című 1966-os Mészöly-regényt idézte: "Az igazi megértésben mindig van egy csöpp gyengeség is." Mint írta, a tábor szemináriumain azt keresik majd, ami "igazivá teheti az írásos megértést".
"Mészöly írásművészetéről kemény, erőszakos kép alakult ki, ha megpróbáljuk aláhúzni azokat a jeleket, hogy a megértésre való igyekezetben gyengeség is van, jót tesz Mészöly tanításának. Szeretnénk átadni azt, hogy mit lehet elsajátítani Mészölytől most, és ehhez különös módon ez a gyengeség is hozzátartozik" - mondta az író az MTI-nek.
A kurzuson Szilasi László mellett Péterfy Gergely a prózáról, Orcsik Roland és Vörös István a versírásról tart szemináriumokat. A program nyilvános részében hétfőn a Mészöly Miklós Emlékházban Bazsányi Sándor, Nagy Boglárka, Szilágyi Zsófia, Thimár Attila tart előadást az íróról, majd a szekszárdi Bormúzeumban a négy kurzusvezető felolvasó estjét rendezik meg.
A hét további estéin egy-egy kritikus beszélget írókkal, költőkkel a Vármegyeháza Pollack kávézójában. A sorozat meghívott vendégei Ágoston Zoltán, Keresztesi József, Mészáros Sándor, Sós Dóra valamint Baranyai László, Kukorelly Endre, Márton László, Szkárosi Endre, Szabó Róbert Csaba és Tóth Krisztina lesznek.
A Márton Lászlóval tervezett beszélgetés után bemutatják a 2005-ben Mészöly-díjat kapott íróról, műfordítóról készült portréfilmet; a tábor utolsó napján a Placc közösségi házban a kurzus résztvevői is felolvassák írásaikat.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2017/2. számamókus könyvek reklámfüzethosszú hajúmacskarácsonyszülinapirosszcsontCsibi állatorvos leszA hanta banda
Belépés