Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Meglátni Istent a gépben

Móra Kiadó - 2022.12.08.

Visszhangzó léptek a születés és a halál határmezsgyéjén

Amikor az ember szó szerint mindent túlél, egyértelmű lesz számára, hogy még küldetése van a Földön. Mielőtt azonban elindulna ezt a küldetést megvalósítani, megáll, és górcső alá veszi útját élet és halál mezsgyéjén. Megszemléli a félelmet, a fájdalmat, a kiszolgáltatottságot. A hitet. A reményt. A szeretetet.

Baska Barbara 2022 decemberében megjelenő első kötete, a Deus ex machina egy vizuális művész által megrajzolt pillanatnyi eszmélés, szavakkal, haikukkal kísért, rendhagyó kórházi napló.
Covid, autóbaleset, epehólyagműtét, tüdővérzés – mindez a harmadik trimeszterben, három hónap leforgása alatt. Mindennek túlélése egy szóval leírható: csoda.
Az operatőrként és grafikusművészként ismertté vált Baska Barbara az intenzív osztályon töltött tizenkét napját, élet és halál közti lebegését, valamint anyává válását örökítette meg ebben a kötetben, amelyet haikukkal és fotókkal kísérve tár az olvasók elé.
A csontig hatoló érzések, a fájdalom és a félelem mind a különleges látószögben készített fotókon, mind a versek tömör, őszinte, sallangmentes soraiban erőteljesen jelen van. A szigorúan kötött forma mintegy azt a korlátozott létállapotot testesíti meg, amelybe a gépek által életben tartott ember kényszerül. A rövid szavak, töredékgondolatok a pillanatnyi eszmélések és az altatásban átélt álomszerű lebegés leképeződései.
Az alkotó a szenvedés megélése közben és arra visszatekintve felfedezi a „szikrát” is. Egyfókuszú fotóin különös részletekbe enged betekintést, s lassanként rávilágít a remény, a hit és a gyógyítást végzők szeretetének jelenlétére. Az általa megélteken keresztül ábrázolja a gyógyulás csodáját, s személyes történetében felsejlik a 23. zsoltár ikonikus szakasza: „Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy.”

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés