Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Leopold Bloom édesapjának szülőhelye – Bloomsday Szombathelyen

MTI - 2017.06.16.

Erősítik a magyar és ír kapcsolatokat az olyan kulturális rendezvények, mint a Szombathelyen már huszonharmadik alkalommal megrendezett Bloomsday - ezt hangoztatta Pat Kelly, Írország nagykövete a pénteken a Bloom-nap megnyitóján.

Utalt arra, hogy James Joyce világhírű regényében az Ulyssesben a szerző mint a főhős Leopold Bloom édesapjának szülőhelyét említi meg Szombathelyet, azt a Fő tér 41-es számú házat, amelynek falánál - mintha csak az épület kapuján lépne ki - 2004 óta egész alakos szobra is áll, kalappal a fején, kezében sétapálcával ábrázolva az idősödő Joyce-ot.
Pat Kelly szólt arról is, hogy a regény cselekményének napja június 16-a, a Bloomsday a világ számos pontján vált olyan ünneppé, amelyhez egyre színvonalasabb kulturális programok is kapcsolódnak.
Különleges fesztiválok ezek, amelyen a boldog mindennapokat ünneplik meg, úgy ahogyan azt saját szemüvegén keresztül Joyce is láthatta.
Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője köszöntőjében ugyancsak az ír és a magyar nép közötti barátságot emelte ki. 
Szavai szerint jól érzékelhető a hasonlóság, ami az írek és magyarok között van mentalitásban, hangulatban, viselkedésben és kultúrában.
A Bloomsday megnyitóján szombathelyi középiskolás diákok adtak elő ír táncokat, a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar természetesen ír zenét fújt, amire a The Crazy Rouges ír kocsmazenekar erősített rá.
A szombathelyi Ferences kertben csütörtökön megkezdődött városi sörfesztiválon később ír sört is csapoltak, és idén sem maradhatott el a szombathelyi Bloomsday látványossága, a pecsételés, a Bloomsday felírat ezúttal is porcukor formájában került a főtérre és az egyes rendezvények helyszíneit összekötő útvonalra. Az első pecsételést Pat Kelly és Hende Csaba közösen végezte el.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/1. számaÉlet és Irodalom AlapítványA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés