ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét.hu online

Leila Slimani írónőt kérte fel a francia elnök személyes frankofónügyi képviselőjének

Venczel Katalin - MTI - 2017.11.06.

Leila Slimani marokkói-francia írónőt, a tavaly Goncourt-díjat nyert Altatódal című regény szerzőjét nevezte ki hétfőn "személyes" frankofónügyi képviselőjének Emmanuel Macron francia államfő.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a 36 éves írónőt az idei Goncourt-díj győztesének bejelentése után hivatalában fogadta az államfő.    
Leila Slimani kinevezése újabb példája Emmanuel Macron azon törekvésének, hogy politikusok helyett a területükön elismert és hiteles közéleti embereket kér fel a köztársasági elnökség személyes képviseletére.
A Marokkóban született írónő második regénye, a Goncourt-díjas Altatódal thrillerszerűen felépített történet egy gyilkosságról, amelyben egy bébiszitter végez két gondjaira bízott kisgyerekkel. A társadalmi nyomorról szóló kötet a tavalyi év egyik legnagyobb közönségsikere volt a francia könyvesboltokban.
Leila Slimani a nők jogainak egyik legharcosabb védelmezője lett a frankofón országokban, a Sexe et mensonges - La vie sexuelle au Maroc (Szex és hazugság - A szexuális élet Marokkóban) címmel a közelmúltban megjelent legújabb regénye a marokkói nők szexualitás életének felszabadításért emel szót.
Az írónő többször is állást foglalt a burka marokkói betiltásáért, amelyet az elnyomás jelképének tekint.
A tavaszi elnökválasztási kampányban Leila Slimani Emmanuel Macront támogatta. A két forduló között egyértelműen azt kérte a választóktól, hogy tartóztassák fel a szerinte szélsőjobboldali Marine Le Pent, a Nemzeti Front elnökét és szavazzanak Macronra, akit bevallása szerint nemcsak Le Pen ellenében, hanem önmagáért is támogatott a progresszív gondolkodása miatt.
Államfővé választását követően Emmanuel Macron sajtóhírek szerint a kulturális tárca irányítását is felajánlotta az írónőnek, aki ezt nem cáfolta. Leila Slimani júniusban elkísérte az államfőt marokkói útjára.
Leila Slimani az állandó frankofón tanácsban fogja Franciaországot képviselni, és nem lesz riválisa a kormányban, miután a frankofón ügyekkel jelenleg egyetlen minisztérium sem foglalkozik.

Venczel Katalin – MTI

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/3.ÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés