Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Laurie Halse Anderson amerikai írónő nyerte el idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat

MTI - 2023.03.07.

Az Astrid Lindgren-emlékdíjat idén Laurie Halse Anderson amerikai írónő nyerte el, akinek "gazdag kifejező erejű ifjúsági regényei" a zsűri szerint "néha brutális őszinteséggel adnak hangot a kamaszkori tapasztalatoknak" - írta honlapján a The Bookseller című brit magazin kedden.

A világ legnagyobb pénzjutalommal - ötmillió svéd koronával (több mint 167 millió forint) - járó gyermekkönyv-díjának győztesét a bolognai gyermekkönyvvásáron és Stockholmban is kihirdették kedden.
Boel Westin zsűrielnök szerint Halse Anderson "egyszerre ír lebilincselően és megindítóan kihívást jelentő témákról". "Olyan szenvedély van az írásaiban, amely egyenesen a szívünkig hatol" - tette hozzá.
A New York állambeli Potsdamban született és napjainkban Philadelphiában élő Halse Anderson eleinte újságíróként dolgozott. 1996-ban adta ki első gyermekkönyvét. Az áttörést a Hadd mondjam el (1999) című bestseller hozta meg számára, amelyet később Kristen Stewart főszereplésével meg is filmesítettek. A szexuális erőszak túlélésének őszinte és árnyalt ábrázolása részben Halse Anderson saját tinédzserkori traumáján alapul.
Az írónő további fontos könyvei közé tartozik a Jégviráglányok, amely két, étkezési zavarral küzdő lányról szól, valamint az amerikai függetlenségi háború idején játszódó Seeds of America (Amerika magjai) trilógia, amelynek főhőse egy 13 éves rabszolgalány, aki saját és húga szabadságáért küzd.
A bírálóbizottság méltatása szerint "Laurie Halse Anderson fiatal felnőtteknek szóló, feszesen megírt regényei az értelemről, az identitásról és az igazság kereséséről szólnak, múltban és jelenben. Sötéten ragyogó realizmusa feltárja az idő és az emlékezet létfontosságú szerepét a fiatalok életében".

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés