Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyvhét.hu online

Középpontban az irodalmi illusztráció – Megnyílt a Budapesti Illusztrációs Fesztivál egyik fő kiállítása

MTI - 2019.10.11.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen pénteken megnyílt az első Budapesti Illusztrációs Fesztivál egyik fő tárlata. A szombattól látogatható kiállításon a tavasszal meghirdetett illusztrációs pályázatra érkezett alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők.

A felhívásra mintegy kétszáz alkotó több mint 2500 pályaműve érkezett be, szabadon választott régi vagy kortárs, külföldi vagy magyar szerzők írásaihoz készült illusztrációk, vers, novella, regény, mese, publicisztika, gyermek- és ifjúsági irodalomhoz készült művek. Ebből választotta ki a zsűri azt a mintegy 220 művet, amelyek a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében október 30-ig megtekinthetők - közölték a szervezők az MTI-vel.
Az illusztráció a legdemokratikusabb grafikai műfaj, amely minden életkorú néző számára hozzáférhetővé és élvezhetővé teszi a képzőművészetet - fogalmazott a kiállításról Révész Emese művészettörténész, a Fesztivál egyik főszervezője.
Mint a közlemény kiemelte, az illusztráció világszerte az egyik legprosperálóbb grafikai műfaj, amit pályázatok és fesztiválok sora bizonyít. Idén ősszel a Graphifest keretében első alkalommal rendezik meg a Budapesti Illusztrációs Fesztivált, amelynek célja, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészeteket.
A kommüniké idézte Herbszt László illusztrátort, a fesztivál egyik főszervezőjét, aki elmondta: nem titkolt szándékuk ösztönözni a hazai irodalmi illusztrációt, láthatóvá tenni a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálni a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is.
A pályázat nyertesei közül a Móra Ferenc Könyvkiadó fődíját Grela Alexandra; a fesztivál tudományos illusztrációs díját Kószó Gréta; a Csimota Kiadótól a legjobb "silent book" elismerést Jásdi Júlia; a Pozsonyi Pagony Kiadó legjobb pályakezdő illusztrátori díját Turi Lilla; az olaszországi, Sármedei Nemzetközi Illusztrációs Iskola Stepan Zavrel alapítványának két ösztöndíját pedig Gollowitzer Szabina és Kindli Csenge kapta.
A fesztivál másik fő tárlata, amelyen különállóan mutatják be az évfordulós szerzők - Ady Endre, Csáth Géza és Örkény István - irodalmi műveire készült legjobb hatvan illusztrációt, október 16-án nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A két fő tárlatot számos egyéb szakmai program kíséri. Ezek sorában október 14-én a Magyar Képzőművészeti Egyetemen workshopot rendeznek Jakub Plachy cseh illusztrátorral, október 29-én a KREA Művészeti Iskolában 12 világ címmel kortárs cseh gyermekkönyv-illusztrációkat lehet megtekinteni, a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig konferencia és szakmai nap lesz a könyvillusztrációról. November 8-tól december 17-ig a D17 Galériában a japán Satoe Tone illusztrációi láthatóak.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés