Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Könyvtárosok motoros kísérettel visznek költeményeket iskolákba a költészet napján

MTI - 2019.04.06.

Rendhagyó versnépszerűsítő programokkal ünneplik Zala megyében a költészet napját: a könyvtárosok motoros kísérettel viszik el a költeményeket a zalaegerszegi iskolákba, az irodalmi esteken versíró műhelyek alkotásai és új zenei formációk dalai is elhangzanak.

A Deák szakközépiskola diákjaiból álló alkotócsoport - a Leírhatatlan(ok) nevet viselő versíró műhely - kedden mutatkozik be a zalaegerszegi Apáczai tagkönyvtárban. A rendezvény vendége lesz Balaton Imre író, a könyvtárosokból álló Az Alkotó Pihent zenekar megzenésített verseket, gyermekeknek szóló dalokat ad elő - mondta el az MTI-nek Tóth Renáta, a megyei könyvtár olvasószolgálati csoportvezetője.
A Leírhatatlan(ok) és a könyvtári zenekar csütörtökön, a költészet napján a Deák Ferenc megyei könyvtár meglepetésprogramokkal színesített, kötetbemutató rendezvényén lép fel. Az irodalmi délutánon a Pannon Tükör legújabb számát és a kulturális folyóirat Les neiges d'antan című válogatáskötetét mutatják be. A résztvevők Izsó Zita Éjszakai földet érés című könyvét is megismerhetik, a meglepetésprogram az "újkori verselés" - Varga Vencel és Székely Zoárd Told a rímet! című slam poetry estje - lesz.
A könyvtárosok a költészet napján a polgárőr egyesületek kéklámpás motorosainak kíséretében versnépszerűsítő programmal keresik fel az iskolákat: a rendhagyó találkozón verseket szavalnak, az iskolák udvarán Az Alkotó Pihent zenekar előadásában megzenésített versek csendülnek fel és lufikba zárt, kinyomtatott költemények szállnak majd a magasba - ismertette a részleteket Tóth Renáta. 
A Lóerőn a költészet című kezdeményezéssel az irodalom sokszínűségére szeretnék felhívni a figyelmet - fogalmazott. Szólt arról is, hogy a könyvtárosok kötetbe foglalták a legkedvesebb verseiket, a kiadványokkal azokat az embereket jutalmazzák meg, akik a költészet napján kérésükre a város fő terén verset szavalnak. 
A Keresztury művelődési központban a Magyarucca Zenekar Innen és túl - Lélek-kereső versdalok címmel ad koncertet csütörtökön. Az összeállításban magyar költők megzenésített versei hangzanak el, és azt a folyamatot is szeretnék bemutatni a közönségnek, amikor a vers dallá formálódik - jelezte Z. Lukács Sándor, a versek megzenésítője. 
Keszthelyen, a Balaton Színházban József Attila születésnapján az "évfordulós" költők - Ady Endre (1877-1919) és Weöres Sándor (1913-1989) - és József Attila megzenésített verseit énekli Joó Tamás. A műveket a Pro Kultúra Keszthely címmel kitüntetett Helikon Versmondó Kör tagjai szavalják el - ismertette Csengei Ágota, az intézmény igazgatója.  
Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban a csaknem másfél évtizedes hagyomány szerint a költészet napján vers- és prózamondó találkozóval emlékeznek Nagy Gáspár (1949-2007) költő, prózaíróra.
A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: