Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Kolozsváron mutatták be a múlt héten alapított Méhes György Alapítványt

Gazda Árpád - MTI - 2022.05.23.

Méhes György Ti földi Istenek (Bizánci capriccio) című egyfelvonásos színdarabjának a felolvasószínházi előadásával és sajtótájékoztatón mutatták be Kolozsváron a múlt héten Budapesten alapított Méhes György Alapítványt.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében tartott vasárnap esti előadáson Básti Juli, Jordán Tamás, valamint Lukács Sándor Kossuth-díjas színészek elevenítették meg Méhes György színművét.
Az ünnepi eseményen az író örököse, Nagy Elek elmondta: a Méhes György Alapítvány kezdetben 300 ezer eurós tőkével indul, melyet idővel 3 millió euróra kívánnak növelni. Így a Baumgarten Alapítvány után ez lesz a Kárpát-medence legnagyobb, irodalmat őrző alapítványa.
Az alapítvány céljairól szólva kifejtette, ezek ugyanazok, melyek a névadó Kossuth-díjas erdélyi magyar író, újságíró, a Nagy Elek néven született, majd Méhes György álnéven publikáló édesapja céljai is voltak.
"A legfőbb cél az, ami az irodalom lényege, hogy nyelvében él a nemzet" - mutatott rá, további célként a határon túli kultúra, irodalom, költészet, a fiatal írók, költők és kulturális programok támogatását említve. De a hagyományőrzés és a nemzetek békés együttélésének elősegítése szintén szerepel a célok között, akárcsak Méhes György életművének a gondozása - áll az eseményről kiadott közleményben.
A hétfői sajtótájékoztatón Erős Kinga Andrea irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta: megdőlt az a toposz, hogy a rendszerváltás előtt nem születtek és nem kerültek a fiókokba fontos irodalmi művek. Méhes György színműve is ezt bizonyítja.
Nagy Elek Méhes György koráról, a 20. század második felének kolozsvári viszonyairól mondott anekdotákkal teli beszédet. Azt is megemlítette: az erdélyi magyar gyermekek Méhes Györgynek a Napsugár gyermeklapban közölt történelmi meséiből ismerkedhettek meg a magyar történelemmel.
Láng Gusztáv irodalomkritikus elmondta: a piacgazdaság viszonyai között fontos felismerni, hogy a kultúra nem működtethető piaci alapon. "A vers nem piaci áru, de azzá válik, és ezzel megalázzuk a szerzőjét" - fogalmazott. Úgy vélte: az irodalmat támogató alapítványok tulajdonképpen mentesítik a szerzőt piac követelményeitől.

Gazda Árpád - MTI

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés