Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Két írónő életművét elevenítik fel a Várkert Bazárban

MTI - 2022.01.23.

Két írónő, Szabó Magda és Szepes Mária életművét elevenítik fel január 23-án és 24-én a Várkert Bazárban a magyar kultúra napja alkalmából.

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt - emlékeztetnek a Várkert Bazár MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, fontos lehetőség ez az időszak arra, hogy meghatározó alkotók emlékét, hagyományait idézzék fel. Az idén a Várkert Bazár két kiemelkedő női író életművét eleveníti fel: január 23-án Szabó Magda műveiből összeállított esttel, január 24-én pedig Szepes Mária regénye ihlette táncelőadással várják a közönséget.
Szabó Magda 105 évvel ezelőtt született, és 15 évvel ezelőtt hunyt el. Január 23-án a Szelíden és szilárdan című előadás tárja fel az írónő életét, felidézi kivételes pályáját, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését. Gajdó Delinke színművész bensőséges hangulatú előadásában Szabó Magda gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként és halhatatlan művészként is feltűnik, miközben megelevenedik családja és imádott férje, valamint megjelenik életének legfontosabb helyszíne, Debrecen is - olvasható az előadás ajánlójában.
Január 24-én a Szepes Mária regénye alapján készült A változatlanság hullámhossza című összművészeti előadás látható a Várkert Bazárban. Az előadás olyan kérdéseket feszeget, minthogy hatalmunkban áll-e mások életét megváltoztatni, vagy van-e elég bátorságunk változtatni saját életünkön. A darab különlegessége, hogy verbális és nonverbális elemek egyaránt megjelennek benne a moderntánc, a néptánc és a flamenco elemeit felhasználva.
Az ajánlóban kiemelik, hogy Bajnay Beáta koreográfus produkcióját Szepes Mária azonos című regénye ihlette, amelynek 1986-os kiadása a science fiction formába rejtve tárta fel az egyén és a társadalom egymásra hatását. Az Aldebaran Kompánia előadásának főszerepeit két meghívott színművész, Huszárik Kata és Kaszás Gergő játssza.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/1.Élet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés