Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Filozófusok a szerencse nyomában

2010.07.24.

A tizedik filozófiai fesztivál megrendezésére készülnek az észak-olasz Emilia Romagnában. A bölcsek szeptemberi találkozója több mint aktuális: arra keresi a választ, hogy mi a szerencse, és főleg, hogy merre keressük.
A gazdasági válságban az olaszok a kaparós sorsjegyekkel futnak a szerencse után, pedig erre előbb rátalálnának gondolkodással. A szerencse nem összeegyeztethetetlen a filozófiával - foglalta össze az idén kiválasztott témát a fesztivál igazgatója, Michelina Borsari.
A tizedik filozófai fesztivál nemcsak tartalmában, helyszínében is különleges. Egyszerre három egymáshoz közeli város, Modena, Carpi és Sassuolo terein zajlanak reggeltől estig a neves filozófusok előadásai. Összesen ötvenen szólalnak fel többek között a lengyel származású Zygmunt Bauman, a francia Jean-Luc Nancy, a német Jürgen Moltmann, az amerikai Niles Eldredge neve szerepel a programban. Az olaszok táborát a velencei filozófus-polgármester Massimo Cacciari vezeti.
A szeptember 17-től 19-ig tartó fesztivál témája a szerencse, ahogyan a filozófusok látják. Modenában és társvárosaiban a reneszánsz paloták udvarán tartott filozófiaórák a gondviselésről éppúgy szólnak majd, mint a tévedés kultúrájáról. Szó lesz a szerencse forgásáról és a gazdagság felosztásáról, lehetőségről és katasztrófáról, sorsról és szabadságról. Még azt is megvizsgálják, mennyire szerencsés a Google keresőprogram Jó napom van menüje. "Mi is a szerencse: véletlen, szükség, választás vagy végzet?" - tette fel a kérdést a fesztivál szakmai bizottságát elnöklő filozófus Remo Bodei.
A filozófiafesztivál azonban csak a nevében tűnik túl komolynak: a hallgatóság az idén piros színű szarvat kap ajándékba. Olaszországban a babona szerint ez űzi el az átkot. A filozófia mellett az irodalom, zene, gasztronómia is hozzátartozik a fesztiválhoz. Az olasz akadémikus Tullio Gregory filozófiai lakomákat tart Modena, Carpi és Sassuolo éttermeiben. Megtudhatjuk, mi rejlik a tortellini töltelékének mélyében és mi a sajtok értelme. Harminc kiállítás kíséri a fesztivált például az, amelyen kortárs alkotók mutatják be a művészek szerencséjét.
A filozófiafesztivál első tíz éve alatt kulturális eseménnyé nőtte ki magát annyira, hogy az olasz utazási irodák kínálatába is bekerült. A 2009-es fesztiválra 150 ezren voltak kíváncsiak - olaszok és külföldiek egyaránt. Az előadásokon való részvétel ingyenes.
 

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/1.Élet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés