Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
öszi újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>öszi újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Filmre vele! - Kortárs magyar regényeket ajánlanak megfilmesítésre

MTI - 2021.06.14.

A Filmre vele! programban filmes szakemberek elismert írók, Benedek Szabolcs, Háy János, Láng Zsolt, Péterfy Gergely, Toroczkay András és Vámos Miklós művét mutatják be és ajánlják megfilmesítésre a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon június 25-én.

Az Óváros téren a Filmio Fröccsteraszon hat kortárs magyar regényt mutat be öt-hat percben hat "könyvgazda". Vecsei H. Miklós felolvassa a könyvgazda által előre kijelölt részletet a könyvből, majd a szakmai zsűri és a közönség kérdéseket tehet fel a könyvgazdának vagy a személyesen jelen lévő néhány szerzőnek. Ezután dönt a zsűri, hogy kinek ítéli a Legjobb Pitch Díjat - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Benedek Szabolcs Kádár hét napja című könyvének gazdája Nagy V. Gergő forgatókönyvíró (a fesztiválon is szereplő Az ezredes a vörös nőért sír rendezője). A könyv annak a hét napnak a történetét meséli el, amely az ország számára sorsfordítónak bizonyult, illetve arra is keresi a választ, miként és miért lett az 1956-os forradalom kezdeti hívéből annak árulója és eltiprója.
Háy János A cégvezető című regényét Sümeghy Claudia producer (Curtiz, Magasságok és mélységek) ajánlja megfilmesítésre. A cégvezető azt hitte, isten lábát fogja meg, amikor lapátra tette a régi feleségét, és beválasztott egy új nőt. A mű mindannyiunk helyes és helytelen döntéseinek, céljaink és céltalanságaink, cselekvéseink és tehetetlenségeink könyve.
Láng Zsolt Bolyai című regényét Maruszki Balázs dramaturg, forgatókönyvíró (Nino bárkája, a fesztiválon is szereplő Megbélyegzetten - 1968) ajánlja. Miközben a regényben egy bonyolult apa-fiú kapcsolat bontakozik ki, és feltárulnak egy meg nem értett gondolkodó mindennapi tépelődéseinek, Bolyai rendkívüli életét tanulmányozza napjainkban egy író.
Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényét Kolozsi László író (Apafa), forgatókönyvíró pitch-eli. 1796-ban Kazinczy Ferenc hétéves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembe nézzen a kitömött testtel.
Toroczkay András Boldog emberek című groteszk művét téves kapcsolásokról és tétova kapcsolatokról Lemhényi Réka (Taxidermia, Final Cut) vágó, dramaturg ismerteti. A főhős Jocó, akit ismeretlen telefonálók Süveges Csabaként keresik. A regény kibontja egy tisztaságmániás szorongó, egy alföldi félárva történetét, aki beteg apjával próbál szót érteni.
Kertész Zsanett forgatókönyvíró (A tanár - tévésorozat) prezentálja Vámos Miklós Dunapest című írását, amelynek "főszereplője" az 1938-ban felépült Pozsonyi út 38-40. A 38-as szám csillagos ház volt 1944-ben, a vele egybeépített 40. pedig svájci védettségű is - e patinás bérház múltja és jelene köti össze a cselekmény két szálát.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2021/3. számának címlapjaÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés