Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Fiatal kárpátaljai irodalmárok mutatkoznak be Budapesten

MTI - 2017.05.17.

Négy harminc év alatti kárpátaljai irodalmár, Varga Nikolett, Marcsák Gergely, Kovács Eleonóra és Csordás László mutatkozik be a budapesti közönségnek a Magyar Írószövetség székházában május 25-én, csütörtökön.

A találkozó az Írószövetség és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) közös Rész-e még? című új sorozatának első alkalma lesz, amelyen arra keresik a választ, hogy mihez kezdhet egy mai fiatal az olyan fogalmakkal, mint a határon túli, kisebbségi, nemzetiségi magyar irodalom.
"Kárpátalja mindig is az egyik legveszélyeztetettebb régió volt a magyar kultúra megmaradása és kontinuitása szempontjából" - mondta el az MTI-nek Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke. Mint fogalmazott, ezért is becsülendő az a szívós küzdelem, amelyet többek közt az Együtt című folyóirat szellemi műhelye és a Magyar Írószövetségnek a lap köré szerveződött kárpátaljai írócsoportja végez.
"Az értékek megőrzése mellett ugyanis kezdettől fogva különös hangsúlyt fektetett azok átadására is, az ott élő ifjú tehetségek felkarolására és bekapcsolására a magyar irodalom vérkeringésébe" - fűzte hozzá, rámutatva, hogy ebből a törekvésből nőtte ki magát a KVIT.
Csordás László 1988-ban született Eszenyben, jelenleg a KVIT elnöke, az Együtt című folyóirat olvasószerkesztője, valamint az ungvári székhelyű Intermix és a budapesti Napkút Kiadó szerkesztője. Kovács Eleonóra 1989-ben született Szalókán, írásai 2011-től jelennek meg az Együtt című kárpátaljai irodalmi folyóiratban.
Az 1990-ben Kincseshomokon született Marcsák Gergely első versei 2010-ben jelentek meg nyomtatásban az Együtt lapjain. A 2013-ban megjelent Szárnypróba című antológia társszerzője, a versek mellett rövidprózákat is ír. Varga Nikolett 1996-ban született Csepében, 2016-tól az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium tanára. Versei a Somogy és a Napút folyóiratokban jelentek meg.
Közös pont a KVIT pályakezdő fiataljainak irodalomfelfogásában, hogy nem utasítják el az önazonosságuk részeként jelen lévő múltat, ugyanakkor kritikusan viszonyulnak az előttük járó nemzedékek irodalmi teljesítményeihez, ahogyan a fizikai vagy szellemi határokhoz is - hangsúlyozta az MTI-nek Csordás László.
Hozzátette: a Rész-e még? sorozat várhatóan ősszel folytatódik további kárpátaljai fiatal alkotók bemutatkozásával Budapesten. Emellett szeretnének magyarországi alkotókat, irodalmárokat is vendégül hívni Kárpátaljára, ahol - főleg Beregszászon és Ungváron - vannak ugyan irodalmi rendezvények, de a rendszeres irodalmi élet kialakítása még várat magára.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés