Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Festmények, bronzportrék, kisplasztikák Kocsis András Sándortól, a Kossuth Kiadói Csoport igazgatójától

MTI - 2017.09.06.

Költőket és írókat megörökítő festményeit és szobrait, valamint díjakhoz készített kisplasztikáit mutatja be a közönségnek Kocsis András Sándor Színek és formák - Irodalmi arcképcsarnok című kiállítása a fővárosi Örkény István Könyvesboltban.

A Kossuth Kiadói Csoportot vezető, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése (MKKE) elnökeként is ismert Kocsis András Sándor 12 éves korában kezdett képzőművészettel foglalkozni. Középiskolásként a festészet, a szobrászat érdekelte, egyetemistaként diaképeket készített, de 20 éves kora után a tevékenység évtizedekre megszakadt.
Az MTI-nek felidézte: 14-15 évvel ezelőtt tért vissza az alkotáshoz, és elsősorban a saját örömére kezdett ismét szobrokat, kisplasztikát készíteni és festeni. Nem csupán irodalmi témájúakat, de a kiállítás kifejezetten az elmúlt 12 év irodalomhoz kötődő alkotásaiból válogat.
A tárlat anyaga 16 festményből, nyolc nagy bronzportréból és hét kisplasztikából áll. Utóbbiak főként díjak, olyan elismerések, amelyeket Kocsis András Sándor felkérésre készített, például a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits-díja vagy az újságírókat elismerő Fejtő Ferenc-díj.
Hozzátette: a szobrok és festmények között nemcsak kortársakról készült darabok vannak, hanem szerepel klasszikusokat, például József Attilát mintázó alkotás is. Az alapmotiváció ugyanis az, hogy olyan irodalmárokat örökítsen meg, akiknek személyéhez vagy életművéhez erős érzelmi szálak fűzik. Ilyen alkotó volt például a kortársak közül Fejtő Ferenc, Juhász Ferenc vagy Ördögh Szilveszter is.
Ungvári Tamás író, műfordító és kritikus nyitja meg csütörtökön a kiállítást, amely október 14-ig tekinthető meg az Örkény István Könyvesboltban.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/1. számaÉlet és Irodalom AlapítványA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés