Babák magyar
népi viseletben
Macskarácsony
Kicsi Csascsi
és a rosszcsont madár
Csibi
tűzoltó lesz
Babák magyar <br> népi viseletben Macskarácsony Kicsi Csascsi <br> és a rosszcsont madár Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Festmények, bronzportrék, kisplasztikák Kocsis András Sándortól, a Kossuth Kiadói Csoport igazgatójától

MTI - 2017.09.06.

Költőket és írókat megörökítő festményeit és szobrait, valamint díjakhoz készített kisplasztikáit mutatja be a közönségnek Kocsis András Sándor Színek és formák - Irodalmi arcképcsarnok című kiállítása a fővárosi Örkény István Könyvesboltban.

A Kossuth Kiadói Csoportot vezető, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése (MKKE) elnökeként is ismert Kocsis András Sándor 12 éves korában kezdett képzőművészettel foglalkozni. Középiskolásként a festészet, a szobrászat érdekelte, egyetemistaként diaképeket készített, de 20 éves kora után a tevékenység évtizedekre megszakadt.
Az MTI-nek felidézte: 14-15 évvel ezelőtt tért vissza az alkotáshoz, és elsősorban a saját örömére kezdett ismét szobrokat, kisplasztikát készíteni és festeni. Nem csupán irodalmi témájúakat, de a kiállítás kifejezetten az elmúlt 12 év irodalomhoz kötődő alkotásaiból válogat.
A tárlat anyaga 16 festményből, nyolc nagy bronzportréból és hét kisplasztikából áll. Utóbbiak főként díjak, olyan elismerések, amelyeket Kocsis András Sándor felkérésre készített, például a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits-díja vagy az újságírókat elismerő Fejtő Ferenc-díj.
Hozzátette: a szobrok és festmények között nemcsak kortársakról készült darabok vannak, hanem szerepel klasszikusokat, például József Attilát mintázó alkotás is. Az alapmotiváció ugyanis az, hogy olyan irodalmárokat örökítsen meg, akiknek személyéhez vagy életművéhez erős érzelmi szálak fűzik. Ilyen alkotó volt például a kortársak közül Fejtő Ferenc, Juhász Ferenc vagy Ördögh Szilveszter is.
Ungvári Tamás író, műfordító és kritikus nyitja meg csütörtökön a kiállítást, amely október 14-ig tekinthető meg az Örkény István Könyvesboltban.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2017/3. számamókus könyvek reklámfüzethosszú hajúmacskarácsonyszülinapirosszcsontCsibi állatorvos leszA hanta banda
Belépés