Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Félelem: Donald Trump a Fehér Házban – Bob Woodward új könyve

Járai Judit – MTI - 2018.09.05.

Donald Trump elnöksége "teljes idegösszeomlás" - állítja most megjelent új könyvében Bob Woodward, a The Washington Post tekintélyes publicistája.

A Richard Nixon elnök bukásához vezető Watergate-botrány egyik leleplezőjének új könyve kedden került a boltokba. A Félelem: Donald Trump a Fehér Házban című oknyomozó riportkönyv - Donald Trump, valamint jelenlegi és volt kormánytagok állítólagos kijelentéseit és anekdotákat idézve - a lehető legkedvezőtlenebb képet festi az Egyesült Államok elnökéről és környezetéről, illetve a washingtoni politikai elitről.
A könyv egyik legsúlyosabb állítása szerint Donald Trump azt akarta, hogy a tavaly áprilisban Szíriában elkövetett vegyi támadás után gyilkolják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt. James Mattis védelmi miniszter azonban egyszerűen figyelmen kívül hagyta az elnök óhaját, neki állítólag azt mondta, hogy "majd megoldja" a dolgot, és korlátozott csapásmérést rendelt el szíriai vegyifegyver-raktárak ellen. A könyv állítása szerint a kormányzat tagjai egyébként is nem egyszer figyelmen kívül hagyják az elnök elvárásait.
Az újságíró állítása szerint például Gary Cohn volt gazdasági tanácsadó egyenesen ellopott az elnök íróasztaláról dokumentumokat, hogy így akadályozza meg az aláírásukat "az ország érdekében". Woodward konkrétan azt állítja, hogy Cohn - és a kabinet titkára, Rob Porter - az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának dokumentumait emelte el, igaz, a megállapodás újratárgyalását nem tudták megakadályozni. Woodward "adminisztratív államcsínynek" nevezi Cohn és Porter kísérletét.
A The Washington Post publicistája számtalan, állítása szerint a kormányzat jelenlegi és volt tagjaitól származó kijelentést idéz könyvében. James Mattisnek tulajdonítja például azt a megállapítást, hogy Trump "egy ötödikes-hatodikos gyerek értelmi szintjén áll". John Kelly kabinetfőnök szájába adja azokat a szavakat, hogy Donald Trump egy "idióta". Szerinte Kelly azt is mondta, hogy ez élete "legrosszabb munkahelye".
Donald Trump kedden a kora esti órákban már reagált a könyvre. A konzervatív Heritage Alapítvány The Daily Caller című portáljának azt mondta: "az egész csak kitaláció".
Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint a könyv nem áll másból, mint "többségében volt alkalmazottak kitalált történeteiből".
A The Washington Post - számítva a Fehér Ház és személyesen az elnök reakcióira - a honlapján nyilvánosságra hozta annak a beszélgetésnek a leiratát, amelyet Donald Trump a szerző Woodwarddal folytatott augusztusban, amikor a könyv még csak kéziratban volt elérhető, de egyes részletek már megjelentek belőle az amerikai sajtóban.
A mintegy 11 percig tartó beszélgetést az elnök kezdeményezte, és jelezte, hogy szívesen az újságíró rendelkezésére állna. Mint mondta: munkatársai nem tudatták vele Woodward korábbi interjúkérelmét, bár Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátortól tudott a készülő könyvről és az interjúkérelemről. A beszélgetés elején Trump ugyan közölte, hogy mindig "korrektnek" tartotta Woodward munkáját, de a végén azzal zárta mondandóját, hogy ez a könyve "pontatlan lesz".

Járai Judit – MTI

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: