Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó <br> ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Elhunyt Bedő György

2016.04.25.

A Kairosz Kiadó honlapján megjelent a szomorú közlemény: „Fájdalommal tudatjuk, hogy Bedő György, a Kairosz Kiadó megálmodója és létrehozója 2016. április 24-én, György-napra virradóan meghalt.”
Bedő Györgynek sok jó barátja volt a könyvszakmában, kedves kollégái az Állami Könyvterjesztő Vállalat beszerzési osztályáról rendszeresen összegyűltek felköszönteni őt születésnapja alkalmából, csupán betegsége miatt maradt ez el az utóbbi két évben.
Bedő György maradandót alkotott, és példaképül is szolgál az alkotóerejüket idősebb korukban is megőrzők számára: 66 évesen alapította meg a Kairosz Kiadót, amelyet sikeresen fölnövelt, fölépített, és az eltelt 20 év alatt ezernél is jóval több magas színvonalú, kulturális értéket képviselő kiadványt jelentetett meg.
Pályáját állami kitüntetésekkel is elismerték, egyházi elismerést tavaly kapott: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Pro Cultura Christiana-díjjal tüntette ki. Az erről tudósító MTI-hírből idézzük rövid életrajzát.
Bedő György 1930. július 11-én született Munkácson. Általános és középiskolai tanulmányait Mándokon, Munkácson és Kisvárdán végezte. 1948-tól egy évig az Egri Hittudományi Főiskolán tanult teológiát, majd miután édesapja nyugdíját elvették, tanulmányait abbahagyva fizikai munkával, valamint magántanítással tartotta el magát és segítette szüleit. 1951-ben besorozták munkaszolgálatos katonának, ahonnan két év múlva szabadult. 
1953 és 1959 között egy budapesti építőipari vállalatnál dolgozott. 1959-től egy évtizeden keresztül az Állami Könyvterjesztő Vállalat (ÁKV) komáromi könyvesboltjának vezetője volt, 1969 és 1977 között pedig a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalatnál dolgozott. 1966-tól magyar és könyvtár szakon tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol 1971-ben szerezett diplomát. 1977 és 1979 között az ÁKV Írók Boltját vezette Budapesten, 1979-ben nevezték ki a vállalat beszerzési osztályának főosztályvezetőjévé. Innen vonult nyugdíjba 1989-ben - olvasható a közleményben.
Nyugdíjba vonulása után, 1996-ban alakította meg saját kiadóját, a Kairosz Könyvkiadót, "egy keresztény-nemzeti kiadót, amely hiánypótlónak bizonyult a közművelődésben". 
Bedő György életművét számos kitüntetéssel ismerték el: 2009-ben Mindszenty-emlékérmet, 2010-ben Magyar Örökség díjat kapott, 2011-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatát, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjének polgári tagozatát.
A Könyvhét azzal a verssel búcsúzik tőle, amivel a 80. születésnapján, a volt ÁKV beszerzési osztály munkatársainak baráti közössége körében Horváth Ferenc költő, régi kolléga köszöntötte őt. A mottó immár mindörökre: Bedő György emlékére.

Horváth Ferenc
A nyolcvanéves

Bedő György születésnapjára.

Nyolc évtized! S egy szonett is elég?
Elmondható vele, hogy már a még?
Elénekelhető, hogy még a már,
s hogy végtelenül véges a határ?

Nyolcvan év! Vajon hány szívdobbanás?
Térdben, derékban mennyi roppanás?
Hány fürkésző, komor, gyöngéd tekintet?
Hány próbája az egyenes gerincnek?

Nyolcvan esztendő! Mindent vinni kell:
ott van a szívben a kudarc, siker,
a mindig más, mely változatlan mégis,
a pokol mélye, és ott van az ég is.

S könyvek garmadája, a harc, a béke…
Cipeld, Gyuri, mert messze még a vége!

(Könyvhét, 2010. augusztus, 391. p.)

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/3. számÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés