Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Az MKKE hírei a nemzetközi könyves világból – 2020. május 27.

MKKE - 2020.05.27.

Bő két hónap után – szerencsére – kifelé tartunk a koronavírus-járványból. Kinyitottak a könyvesboltok, lassan visszaáll a régi rend. Az MKKE köszöni, hogy olvasta hírlevelüket ebben a szokatlan időszakban.

Szemezgetés a FEP körleveleiből

Franciaország: a korlátozások feloldása után a 20. hét forgalma a tavalyi azonos időszakhoz képest nagyobb volt. Azért ez még nem oldja meg a könyvesek gondját. A szövetség, a szerzők, a kiadók és könyvkereskedők a Le Monde napilapban nyílt levelet tettek közzé, melyben arra kérik a francia köztársasági elnököt, hogy ne feledkezzen meg a könyvekről. Tervet készülnek összeállítani az újraindulás utáni időszakra, mely két dologra összpontosít: a támogatásokra (kölcsönök, szociális díjak és adók felszámolása... stb.) és a bevételszerzésre (könyvtárak tömeges könyvrendelései, kultúra és könyvutalvány).

Németország: a járvány alatt a Börsenverein marketinganyagokkal is próbálta támogatni a könyvesboltokat. Honlapjukon olvasásnépszerűsítő kampányt indítottak Jetzt ein Buch! (És most egy könyvet!) szlogennel, ill. kreatívokat, plakátokat is letölthetnek a kereskedők. A tagok kedvezményesen juthatnak a boltokban szükséges "védőfelszerelés"-hez (pl. mobil plexielválasztóhoz, távolságtartásra felszólító matricához, mosható arcmaszkhoz és fertőtlenítőszerekhez). Mindezek eleve kötelezőek a boltokban, tehát nagy rá a kereslet.
Igencsak várják most a könyvesek a forgalomnövekedést, mivel a német kiskereskedelem (online shopok, áruházak) forgalma a tavalyihoz képest márciusban 20,2%-kal, áprilisban 33%-kal csökkent, ellenben a fizikai könyvesboltoké 30,3%-kal és 46,9%-kal. Még úgy is, hogy többek között biciklis futárokkal szállíttattak ki könyveket – mely olyan népszerűvé vált, hogy valószínűleg határozatlan ideig megtartják ezt a fajta szállítási módot.

Olaszország: ha meg szeretné nézni az olasz könyves szövetség május 26-i online közvetítését az ottani helyzetről, itt vagy itt megteheti.

Hollandia: május 17-én ünnepelték anyák napját, és talán ez is hozzájárult, hogy azon a héten szárnyaltak az eladások: a 2019-es azonos időszakhoz képest több mint 10%-kal nőtt a piaci forgalom, csak a holland nyelvű könyveké  9%-kal, az online eladások 40%-kal, az offline gyengélkedett egyedül, 12,5%-kal csökkent, de ez az olló lassan záródik a járvány kezdete óta. Éves viszonylatban – szintén a tavalyihoz képest – összességében a piac 2%-os forgalomnövekedést ért el, a holland könyvek 4%-ot, az online 18%-ot, az offline 9%-kal csökkent. Ilyen rossz teljesítmény ellenére sem ment csődbe egyetlen könyvesbolt sem.

UK: igen frusztrálja a könyvesboltok tulajdonosait, hogy míg ők júniusig nem nyithatnak ki, az Amazon elkezdett rendeléseket fogadni nem alapvető árukra is, és az amerikai óriásnál lassan minden visszaáll a normál kerékvágásba, beleértve a kiszállítási időt is.

Spanyolország: a könyves szövetség felmérése alapján április második felében a cégek 56,8%-a könyvelt el 85%-os forgalomcsökkenést, 18,5% 70-85%-osat. A könyvesboltok esetében ez a szám magasabb: 77,9%-uk jelentett 85% feletti csökkenést.
Beszámolnak ezen kívül még, mennyien kértek segítséget az államtól, hogy visszavehessék a járvány miatt elbocsátott alkalmazottaikat, ill. éltek hitelfelvétellel. E két opció ellenére még mindig úgy véli a szakma, hogy szüksége van támogatásra, pl. közpénzből könyvberuházásra könyvtárak, egyetemek, iskolák számára, könyvutalványra.
És még mindig nem adták fel a "harcot", hogy a könyvet átminősítsék alapvető árura, ezáltal is elismerve a könyv szerepét a társadalomban.
Végül egy jó hír: október 7–9. között lesz könyvvásár Barcelonában!

Szlovákia: negyedik fázisába ért a nyitási folyamat Szlovákiában. Ez azt jelenti, hogy újra üzemelhetnek a mozik, könyvtárak, színházak, és 100 főig rendezvényeket is lehet tartani.

Európai Parlament

Kihirdették a 2020-as Európai Unió Irodalmi Díj kitüntetettjeit.

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből

RITA Award végleg nyugdíjba vonul, helyét Vivian veszi át

Kinyitottak a kanadai könyvesboltok

Meg az amerikaiak is

Május második hetében 7,8%-kal csökkent a könyveladás az USA-ban

Simon & Schuster kettészedi a gyerekrészlegét

Bezár a Globe?

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldal
Belépés