Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

A szabadságharc emlékezetéről rendez konferenciát a PIM

MTI - 2019.11.11.

"Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!"  1848-49 emlékezete a kultúra különböző regisztereiben címmel multidiszciplináris konferenciát szervez a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) november 13-14-én - tájékoztatta a PIM az MTI-t.

A PIM hétfői közleménye szerint a konferencián elhangzó előadások többek között azon kérdések mentén vizsgálják a témát, hogy miként alakult át újra meg újra az 1848-as forradalom és szabadságharc elbeszélése, jelentése az idők során, mikor gyűjtötték össze, tették nyilvánossá a harcmezőről visszatérő önkéntes honvédek (civilben írók, festők, színészek) visszaemlékezéseit, a harctéri küzdelmeknek milyen képi lenyomata született a katonafestők keze nyomán, s ezek sokszorosított változatai hogyan befolyásolták a közösségek ízlését és hogy milyen eltérések látszanak a különböző társadalmi csoportok, régiók hagyományaiban.  
A konferencián előadások hangzanak el többek között 1848-49 emlékezetéről a populáris műfajokban, a privát használatra készült vagy fiókban maradt képzőművészeti és irodalmi művekről, a forradalom és szabadságharc megjelenéséről a digitális térben, a márciusi forradalom jegyében tartott ünnepélyekről és tüntetésekről, illetve a történelmi esemény színházi emlékezetéről is.
"1848-49 eseménysora a történelemről szóló mintázataink, véleményünk formálódásának alapanyaga. Ezért (is) érdekes megvizsgálnunk, szétszálaznunk a magas művészet és tömegkultúra műfajaiban megképződött narratívákat" - olvasható a PIM közleményében.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés