Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Szecsődi Tamás Leó: Sirák fiai

Erdős Margit - 2019.09.11.

Sirák fia könyve – ószövetségi bölcsességi könyv, Sirák fiai pedig Szecsődi Tamás Leó korábban szerzetes, jelenleg tanár, író – regénye.
Magyarországon, a rendszerváltás idején négy fiatal elhatározza, hogy szerzetes lesz.
Az ő életükről, mindennapjaikról olvashatunk a regényben, arról, hogyan lesz valaki szerzetes, milyen családi indíték, ok kell ahhoz, hogy valaki úgy döntsön, bevonul a kolostorba, ott éli majd mindennapjait, puritán életét az egyháznak szentelve.  Hatalmas lelki harcot vívnak meg a fiatalok, hiszen összezárva, a körülöttük zajló eseményekről keveset tudva, szigorú napirend szerint élnek. Vágyaik leküzdése jelenti a legnagyobb gondot, egyikőjük mássága is napvilágra kerül. Cölibátus életet élni addig könnyű, míg maguk között vannak, azonban fel-feltűnik a kísértés alanya, két szép nevű leány személyében.
A szerző külön fejezetet szentel a sorkatonai szolgálatnak. Alighogy elhatározták, szerzetesek lesznek, behívót kapnak. A katonaságnál leírtak pontosan tükrözik a rendszerváltás idején lévő bizonytalanságot, merre billen a mérleg, vajon szabadabb hitélet felé? Érezhető, a vallásos világnézet elleni harc megszűnőben, de még nem szűnt meg! Ezt a kettősséget az író nagyon jól érzékelteti a könyv elejétől a végéig.
A regényben jelen van az időszak egy-egy meghatározó politikai eseménye, sikerült kellő módon beágyazni egy-egy fejezetbe, pont elég volt, nem billent át a mérleg a politikai regény oldalára. Ez számomra pozitívum. Tetszett, hogy a főszereplőket a tisztesség, emberi tartás, lelkiség mellett élcelődéssel, humorral is felruházta az író. A helyszín leírása, az utazások során jól sikerült, ott voltam Budapesten, Erdélyben, Kárpátalján, az ott élők szokásai, emberi mivoltuk megelevenedett a könyv lapjain.
Az író szerzetes volt, végig találgattam, hogy vajon Csanád, Márk, Erasmus, Nathan?  Lehet, egyikőjük sem, ez a könyv szempontjából, igazából lényegtelen – így is hiteles! Szecsődi Tamás Leó írása által egy olyan világgal ismerkedtem meg, ami nekem ebben a mélységben eddig ismeretlen volt. Jó kis „utazáson” vettem részt.
Nem egyszerű arról a korszakról írni, ami ugyan gyerekeinknek már történelem, de nekünk a valós élet. A szerzőnek sikerült olvasmányos történetet elénk tenni. Megszerettem a szerzeteseket, tovább is olvasnám még életük meséjét, tudni szeretném, hogy a könyv befejezése óta mi történt a főszereplőkkel.

Erdős Margit

Szecsődi Tamás Leó: Sirák fiai
Kortárs Kiadó, 426 oldal, 4000 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyEMMIPKÜ
Belépés