Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Szávai Ilona: Az egyke

-ele- - 2020.01.06.

Egyetlenjeink

Páratlan ütemben növekszik a Föld népessége, miközben páratlan módon fogy – például – a magyar népesség. Hasonló fogyatkozás jellemző azonban a Magyarországénál sokkal jobb életkörülmények között élő svédeknél és japánoknál is. Az ellentmondás nem feloldhatatlan, a népességrobbanás nem egyenletesen oszlik el a földön, jellemzően a szegényebb, illetve kevésbé városiasodó országokban nagyobb a családok szaporulata. Beszédes példája ennek Kína, amely hatalmasat változott az elmúlt évtizedekben: míg a nyolcvanas években a legszegényebb országok közé tartozott, ma az egyik legerősebb gazdasággal bíró állam, a kínaiak több mint fele már városokban él, és lám, immár felesleges az 1980-ban bevezetett egygyermekes törvény is – a kínai fiatalok már nem is igen akarnak több gyermeket.

A fenti jelenség bemutatása csupán egy szűk szelete Szávai Ilona Az egyke című kötetének, amely komplex megközelítését kínálja az egykézés problémakörének: egyszerre történelmi, művelődéstörténeti, szociológiai és személyes síkon vizsgálja a kérdést, vajon miért alakul úgy egy-egy családban, hogy egyetlen gyermekük születik. Az alakul szó jelentősége, hogy az egykézés nem feltétlenül döntés kérdése – Szávai Ilona könyvét olvasva kiderül, hányféle tényező játszhat szerepet mind az egyén, mind a társadalom szempontjából abban, hogy egy családba egy utód születik.

A kötet a születéskorlátozás elméleti hátterének és az egyéni boldogulásra irányuló jólétstratégiák feltárása mellett szakavatott „idegenvezetéssel” kalauzolja olvasóit a nemzetközi példák között – részletesen bemutatva például a fent említett kínai helyzet előzményeit és következményeit. Egyik legtanulságosabb fejezete a történelemben meggyökeresedett örökösödési metódusok ismertetése (vajon miért nem tárgyalják ezt a témát így a történelemkönyvek? Azonnal rálátása lenne a diákoknak a nagy oksági összefüggésekre).

Az elméleti részt követően a könyv második fele maga a kézzelfogható, jelenkori valóság: Szávai Ilona és Szávai Géza 11 és 15 év közötti magyar és erdélyi gyermekek – „a rendszerváltás legnagyobb vesztesei” – körében vizsgálták a fiatalok viszonyulását a családjuk pénzügyi helyzetéhez és a 2008-ban kirobbant gazdasági válsághoz, illetve a jövőre vonatkozó elképzeléseikről faggatták őket kérdőívek segítségével. Ahogy egy regény végkifejletét nem illik elárulni, itt sem lőjük le a tanulságot, inkább csak álljon itt egy beszédes – és szívszorító – idézet egy gyergyószentmiklósi kislánytól, aki arra a kérdésre válaszolt, szerinte ő is fogja-e érzékelni, tapasztalni, hogy válság van. „Hát, a legrosszabb esetben elveszik azt a kicsi gyermeksegélyt, amit kapok, és akkor biza érezni fogom.”

– ele –

Szávai Ilona: Az egyke
Pont Kiadó, 136 oldal, 2898 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés