Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Sophie Piper - Sophie Allsopp: Jézus példázatai

Pompor Zoltán - 2020.02.11.

Életté formálódó példázatok

A klasszikus ószövetségi részek (Ádám és Éva, Noé és az özönvíz, József és testvérei, Jónás és a cet) mellett a Biblia legismertebb történetei Jézus példázatai. A közvetlen hangon megszólaló, tanító szövegek szemléletessége mit sem kopott az évezredek során, legtöbbjét a ma embere is éppúgy megértheti, mint ókori elődeink, és sejthető az is, hogy a példákban rejlő üzenet megvalósítása, megélése ugyanolyan küzdelmes ma, mint egykoron.

„Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket” - inti Jézus a tanítványait. Biztos vagyok benne, hogy sok olyan példázat elhangozhatott a beszélgetések során, amit a legkisebbek is felfoghattak, sőt akár jobban megérthettek, mint a felnőttek, mert nem korlátozta értésüket a konvenció, a törvény, az elvárás.

A Sophie Piper - Sophie Allsopp szerző-illusztrátor páros Jézus példázatai című képeskönyve húsz jézusi példát dolgoz fel képes-mesés változatban. A könyvet kézbe véve leginkább az a kérdés izgatott, van-e értelme az amúgy is könnyen olvasható, érthető példázatokat átírni, rövidíteni? Az olvasás után azt kell mondanom, igen, van, de csak úgy, ha képesek az alkotók az eredeti szöveget tiszteletben tartva hozzátenni valamit, segíteni a gyermek olvasót a megértésben, értelmezésben.

A kötet nagyon izgalmas csomópontok köré szervezi a húsz példázatot, tematikusan vezeti az olvasót, érdekes egymás mellett olvasni a különböző evangéliumokban megjelenő történeteket, mert így például az is kiderül, milyen sok példázat szól a vagyonról. A tematikus szerkesztés mind a családi beszélgetésekhez, mind az iskolai felhasználáshoz kiváló keretet ad.

Míg a felnőttet a struktúra rendezettsége bűvöli el, a gyermek hallgatónak a képek adnak segítséget az értelmezésben, akkor is amikor „csak” ugyanazt mutatják, amiről a szövegben olvasunk, és akkor is, amikor kiegészítik a szöveget. Ez utóbbira példa a két házépítő példázata, amelyben nemcsak a kétféle építkezés közti különbséget látjuk a szilárd alapon álló kőház és az ingoványon meredező romok képében, hanem azt is, hogy az előre látó ember kezét nyújtja szerencsétlenül járt társának. Azért is szerencsés volt ezzel a képpel lezárni a könyvet, mert szépen összegzi mindazt a mélységet, amit Jézus a példázatai hatásaként el szeretett volna érni – ne csak meghallja, de cselekedetekké formálja hallgatósága a példázatok tanulságait.

Pompor Zoltán

Sophie Piper - Sophie Allsopp: Jézus példázatai
Kálvin Kiadó, 48 oldal, 2100 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés