Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyv

Simone van der Vlugt: Delfti kék

Somogyi Kornél - 2017.12.08.

A delfti fajansz regénye

Simone van der Vlugt ma Hollandia egyik legolvasottabb, legnépszerűbb szerzője, aki ifjúsági regényeket, thrillereket és történelmi regényeket ír. Magyarul elsőként megjelent regénye, a Delfti kék ez utóbbi kategóriába tartozik. A Hollandiában tavaly megjelent mű immár a világsiker útjára lépett, hiszen megjelent Németországban és Nagy-Britanniában is, készül az USÁ-ban, Izraelben, kiadják csehül, litvánul, olaszul, spanyolul, románul.

Mire utal, mit fejez ki a cím? A 17. század közepéig zavartalanul szállították Kínából a Németalföldön is népszerű kínai porcelánt, amely könnyű, ugyanakkor szilárd és sajátos, kék rajzokkal díszített. Ámde Kínában polgárháború tör ki. Európa hiába várja a gyönyörű és persze drága kínai árut. Ám ekkor Delftben az egyik porcelánműhelyben egy tehetséges, fiatal nő ötlete nyomán olyan fajanszot állítanak elő, amely hasonlít a kínaira. És sikert aratnak vele.

Honnan is jött, hogyan került Catrijn Delftbe? A szorgos, összetartó parasztcsaládban született lány az egyik búcsúban elveszti a fejét, teherbe esik, és feleségül megy egy nála idősebb, gazdag, ám erőszakos, alkoholista férfihoz. Házasságuk csak egy évig tart. Ekkor a fiatal özvegy nagy elhatározásra jut: elhagyja szülőfaluját, akkor is, ha szüleinek, bátyjainak ez cseppet sem tetszik.

Inkább lesz házvezetőnő egy városban, mintsem gazdálkodó falun. Első állomásán, Alkmaarban nem jár sikerrel, innen Amszterdamba kerül, ahonnan egy idő után muszáj továbbmennie. Feltűnik egy férfi a múltjából, akitől joggal tart. Delftben barátja lesz egy bizonyos Johannes, aki fogadós, de festő is. Mi Jan Vermeerként ismerjük. Vermeerék gyakori vendége egy csinos, megnyerő, jómódú fiatalember, Mattias, aki ajánlólevelet ad Catrijnak a bátyjához, akinek porcelánműhelye van.

A regény fiktív szereplői mellett feltűnik még bizonyos Rembrandt van Rijn. Arról nem is álmodhat Catrijn, hogy az ő tanítványa lehessen, de végül egy Rembrandt-tanítvány vezeti be a festészet mesterségébe, aminek nagy hasznát veszi porcelánfestőként.

Simone van der Vlugt fordulatos meséjű története hiteles képet nyújt a 17. századi Németalföldről. Ez az Arany Évszázad ideje. Az iskolázatlan, de intelligens és iniciatív Trijn persze találkozik a szerelemmel is. Életében elkövetett egy nagy hibát. Nem teheti tönkre egy másodikkal az életét, nem herdálhatja el az éveit, a tehetségét. Nemcsak alkotó munkára, családi boldogságra is vágyik. (Fordította Csokonai Attila.)

Somogyi Kornél

Simone van der Vlugt: Delfti kék
Geopen Könyvkiadó, 300 oldal, 3990 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés