Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Michael Ward: A Narnia-kód – C. S. Lewis és a hét szféra titka

Pompor Zoltán - 2020.07.14.

A világegyetem hét kötetbe zárva

Vannak az ember életében ihletett pillanatok, amikor megtalál egy régóta keresett tárgyat, vagy létrehoz egy megismételhetetlen alkotást, vagy éppen rájön egy rejtély megoldására. Izgalmas átélni ezeket a pillanatokat, de az is érdekes, amikor arról hallunk vagy olvasunk, hogy valaki más hogyan jutott el számtalan sikertelen próbálkozás után a felfedezésig. Rejtélyekkel teli világunk sokszor megismerhetetlennek tűnik, de ha rálelünk a kulcsra, egycsapásra kinyílik az ajtó. Az irodalom is számtalan ilyen titkot rejt: van, amikor egy regény megfejtése okoz esztétikai gyönyört, és van, amikor az életmű, vagy annak egy eleme tartja izgalomban évtizedekig az irodalomtörténészeket (elég, ha Gárdonyi Géza titkosírású naplójára gondolunk).

A XX. század elején élt, oxfordi irodalomprofesszor C. S. Lewis neve a magyar olvasók számára a hétkötetes Narnia krónikái kapcsán ismert. Sokan tudnak Lewis és Tolkien barátságáról, arról azonban már csak kevesen, hogy Lewis amellett, hogy a középkori és reneszánsz irodalom tudósa volt regényeit keresztény hite is áthatotta – ez utóbbiról komoly vitái is voltak Tolkiennel, aki túlzottan direktnek vélte keresztény szimbólumok jelenlétét az irodalmi szövegekben, ám azt még Tolkien sem sejthette, hogy a Narnia krónikái sokkal mélyebb titkokat rejtenek.

Michael Ward irodalomtörténész, Lewis munkáinak alapos ismerője, doktori dolgozatának témájául is az angol szerző életművét választotta. Sok Lewis-kutatóhoz hasonlóan ő is sejtette, hogy valami titok lappang a sorozat hátterében, végül a titok talált rá: Lewis oxfordi házában érte a felismerés, megfejtette a Narnia kódot! A felfedezést végül négy év alatt egy vaskos kötetben írta meg, amelynek egy rövidebb, olvasmányos változata most a Harmat kiadó gondozásában jelent meg A Narnia-kód – C. S. Lewis és a hét szféra titka címen.

A megfejtés olyannyira kézenfekvő, hogy már-már csodának tűnik, hogy eddig senki nem gondolt erre: a hét kötet a középkori hét planétának a megfelelője (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Nap és Hold). Lewisra a középkori irodalom és kultúra kiváló ismerőjeként nagy hatással volt a középkori csillagászok azon meglátása, hogy az égitesteknek más-más hatása (influenciája) van a Földre. Ugyanakkor a Narnia krónikái még ennél is mélyebb, összetettebb szimbolikát rejt: mindegyik könyv egy-egy bolygóhoz köthető, „a sorozat megírásával Lewis hét különböző módon mutathatta be Krisztus alakját”. Így lesz regénysorozat Lewis bizonyságtétele arról, hogy a világegyetem értelmes, logikus, tervezett, teremtőjéhez sokféle úton eljuthat az ember – akár egy titkokkal teli irodalmi alkotáson keresztül is.

Pompor Zoltán

Michael Ward: A Narnia-kód – C. S. Lewis és a hét szféra titka
Harmat Kiadó, 208 oldal, 3200 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés