Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem!

Pompor Zoltán - 2019.02.21.

Nem azé, aki akarja

A szülők jól ismerik azt a helyzetet, amikor egymásnak feszül a gyerek és a felnőtt akarata: a gyerek szeretne valamit elérni, amit a szülő nem enged neki, aztán még jobban akarja, hangosan hisztizve vagy csendesen zsarolva, míg végül a szülő végül beadja a derekát, hogy egy-két órányi nyugalomhoz jusson. A csend apró győzelmet jelent a szülőnek, kár, hogy nem tudatosul benne, hogy a háborút épp ezekkel az apró győzelmekkel veszti el. Nem is gondol bele, hogy milyen könnyen válhat az akaratos kisgyerekből, parancsolgató kisiskolás, majd később zsarnokoskodó tinédzser.

Nézzük optimistán a helyzetet: erre a problémára is van megoldás – ehhez persze az, kell, hogy a szülő a végső kétségbeesésében felkiáltson: Segítség, akaratos a gyerekem! Kevin Leman amerikai pszichológus gyakorló családapaként maga is jól ismeri ezt az érzést (nevelési tanácsadó könyvének is ezt a címet adta), saját és mások hibáiból tanulva felépített egy olyan rendszert, amelyet a mindennapokban alkalmazva elkerülhetjük, hogy gyerekünk a mi és végső soron a maga életét is tönkre téve basaként rátelepedjen a családra.

A nevelési receptkönyveknek hátránya, hogy olvasásuk közben sokkal rosszabb szülőnek érezzük magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk. Még a leggondosabb szülő is szembesül következetlenségeivel, azzal, mennyit árt hosszú távon a gyerekének egy-egy meggondolatlanul odavetett szóval. Ugyanakkor nagy előnyük, hogy adnak olyan egyszerű(nek tűnő) tanácsokat, amit érdemes kipróbálni, mert másoknál már működött és miért ne működne a saját családunkban is. A Segítség, akaratos a gyerekem! egyszerre váltja ki mindkét hatást, de Leman bölcs humorral, sok-sok példával és történettel oldja feszültséget. Az alapos helyzetelemzés során az akaratos gyerekek tipológiájától kezdve a családi környezet hatásain át a miért rosszalkodnak a gyerekek kérdésig elméletileg jól körbebástyázza a témát. Az eligazodást segítik a fejezetek végén szereplő jól bevált ötletek és szülői támaszpontok, amelyeket a könyv elolvasása után is újra fel lehet lapozni. Mindezeken túl Leman könyvének legnagyobb erénye, hogy a jelen helyett (vagy mellett) a jövőre helyezi a hangsúlyt: javaslom, mielőtt hozzákezdünk a könyv olvasásához, szánjunk rá egy kis időt arra, hogy megfogalmazzuk, milyen felnőttet szeretnénk gyerekünkből. Ha ebből a perspektívából szemlélve a Segítség, akaratos a gyerekem! tanácsait nemcsak csatákat, de háborút is nyerhetünk – emberveszteség nélkül.

Pompor Zoltán

Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem!
Harmat Kiadó, 240 oldal, 3200 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldal
Belépés