Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyv

Jamagucsi Szango: Kamikaze, az isteni szél

Erdős Margit - 2019.10.07.

Jamagucsi Szango történelmi könyvét olvastam: Kamikaze - Az isteni szél a címe. A Tokugava és a Szamurájok hajnala után az író új regényében a mongol invázió ellen folytatott heroikus küzdelmekbe nyerhetünk betekintést. 1274-ben Kubiláj mongol kán Japán megszállására készül, hatalmas flottával megtámadja Kjúsú szigetét – kezdetét veszi a szamurájok elleni harc.  Sok-sok különleges, érdekes jelenség van az emberiség történelmében, ezek közé tartoznak a szamurájok is. Az ő rejtélyes életüket, kultúrájukat, mentalitásukat, harcmodorukat kevés műből lehet megismerni, ez a könyv a legjobb kezdet az ismerkedéshez. Olvasása közben részesei lehetünk a középkori Japán társadalmi rendjének tetején élő birtokos és birtok nélküli szamurájok mindennapjainak.
Megtudjuk, hogy egész életük a harc körül forog, folyamatosan kardvívó tudásukat tökéletesítik. Lenyűgöző harcművészetüket a könyv inkább félelmetesként ábrázolja, mert nagyon valósághűen írja le. Ismeretlen világ, a neveket nem könnyű megjegyezni, de az író előrelátó módon készített egy névjegyzéket, melyhez néhányszor visszalapozva már könnyen eligazodhatunk közöttük. A nevek pontos ismeretére, hovatartozásuk tudására azért is nagy szükség van, mert a regény nemcsak száraz történelmi mű: a mongol hódításon kívül egy családi viszályt is nyomon követhetünk.
Megismerhetjük a nők családban betöltött szerepét. A történet központi női figurája a Japán mesevilágból ismert rókatündér szerepével felruházott személy, eredendő gonoszsága miatt olvasás közben alig várjuk, hogy megkapja méltó büntetését. Végig jelen lévő, érzelmileg hatásos szál, és nagyon átélhetővé teszi a történetet a testvéri, szülői szeretet megnyilvánulása – párhuzamban a szamurájok mindenekfelett álló hűségével. A könyv címe is előre vetíti, hogy nemcsak a hadsereg, nemcsak az emberek vesznek részt a történetben. Beleavatkozik a természet, mégpedig akkor, amikor kell. Nagyon ideillő az ismert mondás: Ember tervez, Isten végez.  „Isteni szél fúj, ellenségnek nyoma sincs, erőnk százszoros!” Kamikaze, az isteni szél kétszer megmentette Japánt, mert meg kellett mentenie!

Erdős Margit

Jamagucsi Szango: Kamikaze, az isteni szél
Szenzár Könyvek
Helikon Kiadó, 3999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés