A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Csibi
tűzoltó lesz
A Móra Kiadó <br> újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Jack Watkins: A világ legrosszabb találmányai

Jolsvai Júlia - 2013.06.27.

Agyament ötletek szerte a világból

A Nevetséges ötletek, haszontalan szerkentyűk alcímet viseli a Kossuth Kiadónál a közelmúltban megjelent zsebkönyv. A világ legrosszabb fegyverei mellett most a világ legrosszabb találmányaival ismerkedhetünk meg közelebbről.

A színes képekkel gazdagon illusztrált kötetben több mint 150 haszontalan találmány, hiábavaló újítás kapott helyet, nem is akárhogyan, típusonként tárgyalva a szerkentyűket, kreálmányokat. A következő kategóriákkal találkozhatunk: ruhák, konyhai kreációk, háztartási készülékek, egészséget és biztonságot ígérő készülékeket, fegyverek, közlekedési újdonságok, és végül különféle bigyuszok és ketyerék. A kis kötet minden találmányt külön oldalon mutat be, szellemes szöveggel és különböző szempontok alapján értékelve.

Már a kategóriákat látva is kitűnik, mennyire sokféle és sokfajta területen használt eszközről esik szó ebben a könyvben, van itt minden a fánkmártogatótól, a néma ébresztőórán, a repülő autón, a ruhahűtő berendezésen, a légibiciklin át egészen a leheletfrisseség-érzékelőig.

A sokszor tényleg mosolyogtató találmányok mellett vannak olyanok is, amelyeket a mai napig használunk, és felmerülhet bennünk a gondolat, hogy ha tényleg annyira rosszak lennének, miért nem jutottak hasonló sorsa, mint gyorsan elfeledett társaik. Ilyen például a háromszög alakú teafilter, vagy a gyorsfagyasztott, csomagolt készétel. Ez utóbbiba tényleg bele lehet kötni, hiszen nem egészséges ilyen sóval, zsírral, cukorral és tartósítószerrel teletömött ételeket fogyasztani, de háziasszonyok milliói rebegnek hálaimát azért, hogy nem kell minden nap a friss étel készítésével bajlódniuk, hiszen kaphatóak mirelit ételek is. Szintén találkozhatunk a könyvben az elektromos cigarettával, amely főleg az utóbbi időben kezdett el nálunk is divatba jönni, és segít jó néhány leszokni vágyó vagy mindenhonnan kitiltott szenvedélybetegen. Tehát annyira mégsem lehet rossz ötlet.

Vagy szerepel a könyv lapjain a focistafrizura, még egy légből kapott történttel is próbálja fokozni a hajviselet iránti megvetést, amely tényleg nem tartozik a legsikerültebbek közé, de hogy találmány lenne, másrészt meg a világ legrosszabb találmányai között lenne a helye, az azért erősen vitatható.

Természetesen számos olyan találmánnyal találkozhatunk, amelyek láttán azon is csodálkozik az ember, hogy túljutott valaha is a prototípus stádiumon és egynél több készült belőle. Igen mókás a testre szerelhető napernyő, amely „akkor működik a legjobban, ha az ember nem mozdul”, vagy a további különbnél különb esernyők (csapos, vállra vagy fejre szerelhető, aszimmetrikus viharesernyő). Szintén mosolyt csal az arcunkra, ha elképzeljük, hogyan öltözhetne fel egy hölgy csupán ebben a könyvben található ruhadarabok segítségével: belebújik a felfújható melltartójába, imádkozik, hogy ne fúvódjon még nagyobbra és ne robbanjon fel, belebújik a mindkét irányba felvehető cipőjébe vagy a sötétben világító papucsába, felveszi a karcsúsító övét és már indulhat is a nap!

Nem csak ruhadarabokkal találkozhatunk, megcsodálhatjuk az akár négy ember által játszható sakkot is, gyerekkorunk kedvenc, de tényleg elég veszélyes játékát, a tikitakit, vagy azt a játéktűzhelyt (amerikai találmány), amelyben a gyerekek tényleg megsüthetik játéksütijüket, a szülők nagy bánatára.

De hogy a különböző járművekről is essen szó: láthatunk tengerjáró cipőt, amely valójában nem más, mint egy pár úszó síléc, amelyet a lábhoz erősítettek és egy pár evező is tartozott hozzá, amellyel a bátor vállalkozó próbálta magát a vízen ide-oda tologatni. Sportnak szánták, de csupán kérészéletű hóbort lett belőle. A közismert tandem (melynek hasznos mivoltáról szintén lehetne vitatkozni) mellett szemügyre vehetjük a kétkormányos biciklit, melyre hiába van két kormány, de valójában csak az egyik alkalmas irányításra, a másik csupán kapaszkodó.

Kultúrtörténeti érdekességnek számíthat a Bessemer tengeri betegség elleni gőzös, amelyet Sir Henry Bessemer alkotott meg. Akkortájt már találmányainak köszönhetően jelentős vagyonra tett szert, és mikor 1868-ban egy hajóúton igen súlyos tengeribetegségtől szenvedett, és elkezdett azon gondolkodni, hogyan, milyen járművel lehetne ezt a problémát valahogy megoldani. Majd tervezett egy olyan hosszú gőzhajót, amely képes volt négy-öt hullámot meglovagolni anélkül, hogy dülöngélt volna, az utastér ugyanis tengelyen forgott, a hajó aljába pedig súlyt helyeztek, hogy vízszintes maradjon. A hajószalon gyönyörű belső kialakítása lenyűgözte az utasokat, ám ez sem tudta feledtetni, hogy a hajóban elhelyezett óriási súly miatt gyakorlatilag kormányozhatatlanná vált a jármű. A Bessemer gőzös 1875 májusában indult első és utolsó útjára Doverből, amikor Calais kikötőjébe érve lerombolta a mólót. Így aztán a hajó soha többé nem futott ki a nyílt tengerre.

A kötet ajándékkönyvnek válhat be a leginkább, színes, érdekes, mosolyogtató csemegék garmadáját találjuk benne, amelyen jót kuncoghat ajándékozó és ajándékozott egyaránt.

Jolsvai Júlia

Jack Watkins: A világ legrosszabb találmányai, Nevetséges ötletek, haszontalan szerkentyűk
Ventus Libro Kiadó, 320 oldal, 2980 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Könyvhét az őszi könyves szezonra

Őszi számunk is izgalmas könyvszakmai időszakban jelenik meg.  A koronavírus-járvány miatt a nagyobb könyves rendezvények az online térben is jelen lesznek...

Könyvhét 2020/2. címlapÉS Páratlan oldal
Belépés