Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Erdélyi András: Krízis és katarzis

2010.07.06.

Beszélgetések a megtisztulásról

 

 

 

Egy válságnak két, szélsőséges olvasata lehetséges: katasztrófa vagy lehetőség. Ha pesszimistán szemléljük korunk nagy gazdasági világválságát, akkor csakis azoktól várhatjuk (?) sorsunk jobbra fordulását, akiknek köszönhetően idáig jutottunk; ha optimistán, akkor számtalan lehetőséget látunk magunk előtt, amelyek – nem kizárólag csak pénzügyi – megújuláshoz vezethetnek.
Találó címet adott Erdélyi András interjúkötetének a Harmat Kiadó, amikor a krízis mellé a katarzis szót is a címbe foglalta, ezzel utalva arra, hogy ők személy szerint az optimistább verzióval értenek egyet. A kötet beszélgetéseiben pedig visszhangzik a megújulás, megtisztulás, hiszen Erdélyi András beszélgetőtársai amellett, hogy nagyon racionálisan és pontosan értékelik Magyarország és a világ pillanatnyi helyzetét, mindegyikük habitusa, meggyőződése mentén kiutat is mutat a válságból. A krízisnek nemcsak gazdasági, hanem társadalmi következményei is vannak. A beszélgetések során a kérdező párhuzamot von a jelenlegi és a húsz évvel korábbi események között, a válaszolók pedig személyes történetüket és az ország sorsát egyaránt előszámlálva próbálnak felelni arra a kérdésre, hogy a két válság mennyire terhelte meg az ország lakosságának tűrőképességét? Egymásra mutogatás helyett értelmes vallomások a rendszerváltó generáció tagjaitól, akik közül sokan tevékeny részesei voltak egy új rendszer születésének, látták, ahogy az állami vagyon magánvagyonná, a létbiztonság bizonytalansággá, az elvtárs pedig fogyasztóvá vált, s míg a kisebb nagyobb pénzügyi válságokat minden kormány igyekezett orvosolni, addig az időközben egyre mélyülő erkölcsi- és értékválság feledésbe merült.
A Krízis és katarzis című könyv nemcsak azért izgalmas olvasmány, mert tíz olyan hiteles ember (Bagdy Emőke, Bihary Mihály, Bod Péter Ákos, Heller Ágnes, Illésy János, Kéri László, Korzenszky Richárd, Lévay Miklós, Oberfrank Ferenc, Petsching Mária Zita) életével és gondolataival ismerkedhetünk meg, akik látnak kiutat a válságból, hanem azért is, mert Magyarország elmúlt húsz éve is új perspektívából kerül bemutatásra, s ha nem is teljes a kép, de ezek a mozaikok lehetőséget adnak arra, hogy tanulva a tévedésekből bizakodva tekinthessünk a válságon túlra.

Pompor Zoltán

Erdélyi András: Krízis és katarzis – beszélgetések
Harmat Kiadó, 177 oldal, 3200 Ft 

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés