Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Czigány Lóránt: Együgyű történetek

2010.07.06.

A hagyaték titka

 

 

 

 Irodalomtörténeti tanulmányai, filológiai munkái, önéletrajzi kötete vagy éppen a Pajzán Toldi révén jól ismert, 1956-ban Angliába emigrált Czigány Lóránt szellemi hagyatékát rendezgette özvegye, amikor egy gondosan megszerkesztett kéziratkötegre bukkant. Tudott korábban is férje hosszú évek óta gyarapodó novelláiról, karcolatairól, s arról, hogy mindig a tudományos igényű művek élveztek a megjelentetésben sürgető elsőbbséget, de arra nem számított, hogy az Együgyű történetek – merthogy ez a címe a kézbe simuló kecses kötetnek – még sorrendjüket illetően is nyomdakészen lappanganak a hátrahagyott kéziratok között.
Mindazok, akik személyesen ismerték e többnyire szatirikus, olykor bizarr írások szerzőjét, a nemrégiben megjelent novellák olvastán lelki szemükkel látják és szinte hallják, amint a jó kedélyű és mindig heves lelkesedéssel magyarázó Czigány Lóránt a maga reszelős hangján, baráti társaságban szivart pöfékelve meséli a meghökkentő történeteket régi kisgyerekekről, eminensről és a nőcsábásznak készülő bukottról egyaránt. Anekdotázik az éneklő ifjúságról és felidézi emigráns társak történetét, elárulja, mi köze a Csendes-óceánnak a házassághoz, megsúgja, miként lehetett Arany János az oka, hogy Szapáry Ottót nem vették fel Cambridge-be, és figyelmeztet, hogy aki retteg a spiritusz gyúlékonyságától, az el is ég tőle.
Az életrajzi elemekkel átszőtt karcolatokat a Kortárs Kiadó jóvoltából megismerők elmélázhatnak rajta, ki lehetett a valóságban egyik vagy másik novella hőse, s melyik figura hátterében kell magát Czigány Lórántot keresnünk. Arra azonban könnyű rájönni, hogy a több írásban szeretettel dorgált Ruritánia, amelynek viszonyrendszerét oly ironikusan ábrázolja az alkotó, nem más, mint Magyarország a pandanja.
Érdemes felfedezni a szerző régi barátja, Gyémánt László illusztrációival kiegészülő Együgyű történetekbe bujtatott tréfás figyelmeztetéseket. Kedves fricskaként hagyta itt nekünk ezeket Czigány Lóránt.

m. zs.

Czigány Lóránt: Együgyű történetek. Kortárs Kiadó, 110 oldal, 1800 forint

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés