Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Christina Goodings: Kicsoda Jézus?

Pompor Zoltán - 2019.04.25.

A megismerhető Jézus

A Kálvin Kiadó legújabb ismeretterjesztő gyerekkönyve olyan kérdést feszeget, amelyre már lassan több mint két évezrede nem kapunk egyértelmű választ, mégis újra meg újra feltesszük, és próbáljuk töredékes ismereteinket összefoglalva könyvekbe gyűjteni és elmondani a következő generációk számára: kicsoda Jézus?

Arról, hogy ki volt Jézus alapvető információforrásunk továbbra is a Biblia, a Kicsoda Jézus? szerzője (Christina Goodings) is az evangéliumokat veszi alapul, a közvetlenül Jézushoz kapcsolódó információkat (legfontosabb életeseményei, tanításai, kapcsolatai, halála és feltámadása) nem szó szerinti bibliai idézetekkel, hanem a szentírási szövegek gyerekek számára is befogadható átírásával világítja meg.

Ahhoz, hogy mélyebben megérthesse a fiatal olvasó, hogy kicsoda Jézus, nem árt, ha megtud egy s mást az újszövetségi korról, arról a világról, amelyben Jézus élt. A történettudomány, régészet alaposan feltérképezte már a kétezer évvel ezelőtti ókori keleti világot, és számos olyan információval szolgál, ami közelebb hozhatja a ma olvasójához a bibliai időket. Egy ismeretterjesztő kiadvány szerzőjének komoly fejtörést okozhat, hogy ezeknek az információknak a bemutatására milyen formát talál. A könyv az olvasók életkori sajátosságait messzemenőkig figyelembe véve erős vizualitással dolgozik. Maria Royse nagyméretű, színes képein egy hiteles keleti világba lépünk be. Sokféle módon (hol nyilakkal, hol keretes magyarázatokkal) teszi érthetővé Jézus korát, a kor emberének életmódját, szokásait a könyv. Izgalmas, mai megoldásokkal is találkozunk: a tékozló fiú története, az irgalmas samaritánus példázata vagy Jézus keresztre feszítésének elbeszélése például képregényes formában jelenik meg.

A vizuális megjelenítés mellett a szöveg is az egyszerűségre, érthetőségre törekszik. A könyv szerzője az evangéliumok újramondása során egyszerű mondatszerkezeteket, a legkisebbek számára is könnyen érthető szavakat használ. Győri Katalin a magyar fordítás során jó érzékkel vette át ezt a szellemiséget, nem súlyos teológiai fogalmak, hanem a közvetlen, beszélgető hang szólal meg.

A könyv érdekes módon nem Jézus születésének történetével kezdődik, viszont meghökkentő módon azzal zárul, talán arra is célozva ezzel, hogy Jézus megismerésének és a Biblia olvasásának munkája egy életen át tartó, körkörös folyamat. A cím jelenidejűsége is ezt az üzenetet húzza alá: Jézus él, így mindig aktuális választ keresni a kérdésre – kicsoda (nekem) Jézus?

Pompor Zoltán

Christina Goodings: Kicsoda Jézus?
Kálvin Kiadó, 64 oldal, 2600 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés