Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Bölcsföldi András (szerk.) Ideje van az olvasásnak

Pompor Zoltán - 2019.03.31.

Lélektisztító időutazás

Lassan a végére érünk a reformáció 500. évfordulóját ünneplő emlékévnek, alig volt olyan település az országban, ahol ne emlékeztek volna meg valamiképpen (előadással, kiállítással vagy éppen iskolai vetélkedővel) Luther világrengető tettéről és annak máig ható következményeiről.

A reformáció egyik legnagyobb eredménye az anyanyelvi (biblia)olvasás elterjedése, a kultúra demokratizálódása volt – illendő hát, hogy a nevezetes évfordulót a magyar irodalom is ünnepelje. Számos friss, kortárs szöveg (gondolhatunk itt például a Harmat kiadó gondozásában Cs. Szabó Sándor Luther trilógiájának első kötetére) és jó pár szövegválogatás is megjelent az emlékévben.

A kimeríthetetlen gazdagságú magyar (novella)irodalom gyakorlatilag bármilyen tematikájú válogatásnak alapja lehet, egy a reformációt ünneplő novellafüzér összeállításakor, gondolhatnánk, leginkább a kronologikus – a középkortól napjainkig ívelő – elrendezés tűnik kézenfekvőnek. Bölcsföldi András Ideje van az olvasásnak című könyve látszólag időrendet követ, a kötet alcíme is erre utal: A reformáció öt évszázadának novelláiból. A szerkesztő ugyanakkor csavar egyet a kronológián: úgy válogatta össze a novellákat, hogy azok a reformáció kezdetétől napjainkig egy ívet rajzoljanak. A kötet XIX., XX. és XXI. századi elbeszélők (a klasszikusok közül többek mellett Jókai, Móricz, Ottlik, míg a kortársak közül például Lázár Ervin, Nádas Péter, Bartis Attila egy-egy története is helyet kapott a válogatásban) ismert és kevésbé ismert rövidprózáin keresztül irányítja az olvasó figyelmét az elmúlt fél évezredre.

Érdekes színeket kever egybe Bölcsföldi András, nincs könnyű dolga annak, aki az elejétől a végéig szeretné átolvasni magát a köteten, mert már az első novellánál megakad – Baksay Sándor példázatos szövege számtalan fordulattal ajándékozza meg az olvasót, ugyanakkor komoly etikai kérdésekkel is szembesíti. Közös motívuma novelláknak ez a szembesítés, önmagunkkal szembenézésre késztetés. Az elsődlegesen keresztyén olvasók számára készített olvasnivaló megállásra, belső elmélyülésre hívja a befogadót. Dilemmák, döntéshelyzetek, vívódások vezetnek rá a folyamatos reformáció fontosságára, és adnak lehetőséget egy lélektisztító időutazásra.

Pompor Zoltán

Bölcsföldi András (szerk.) Ideje van az olvasásnak
A reformáció öt évszázadának novelláiból
Kálvin Kiadó, 248 oldal, 2000 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldal
Belépés