Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Bojtos Anikó: Az Országház falfestményei – Kelecsényi Kristóf Zoltán: Az Országház szobrai

2019.07.23.

Séták az Országházban

A 2015 óta, az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelenő Országházi séták kézikönyvsorozat a magyar törvényhozás otthona, a Parlament épített kincseit, művészeti alkotásait és különlegességeit mutatja be tematikus kötetekben. A sorozat korábban megjelent részeit (Országházi kalauz, Az Országház építéstörténete, Az Országgyűlési Könyvtár és Az Országház díszítőfestészete) 2017-ben két újabb kiadvány követte, amelyek az épület belső tereit gazdagító falfestményeit, valamint a falakon látható egész alakos szobrokat mutatják be.

Az Országház falfestményei című kötet szerzője, Bojtos Anikó a fal- és mennyezetképeket sorra véve járja be az Országház tereit. Az 1895-től 1984-ig tartó időszakban összesen 13 művész mintegy 86 kisebb-nagyobb fal- és mennyezetképet festett az Országházba. Az eredeti, 19. század végi szándék szerint ezek a művek Magyarország múltjának ezer évét jelenítik meg, ám végül a 20. század nagy történelmi fordulatai is rajta hagyták bélyegüket az épületen. A könyv elsőként ad teljes körű áttekintést az Országház – a látogatók által gyakran nem is látható tereiben található – festményeiről, ráadásul háttérinformációk, magyarázatok segítségével segít értelmezni is azokat. A művek, amelyek egytől egyig az olykor dicsőséges, olykor tragikus magyar történelem és mondavilág nevezetes jeleneteit idézik meg, lehetőséget teremtenek arra is, hogy általuk az olvasók-látogatók átérezzék a falakra kövült idő súlyát.

Kelecsényi Kristóf Zoltán Az Országház szobrai című könyve a Steindl Imre által tervezett Országházban és annak homlokzatán található 242 egész alakos szoborról, készítésük történetéről, valamint az azokat megalkotó 29 szobrászművészről nyújt áttekintést. A szerző a témájuk szerint egységet képező szoborcsoportokat külön-külön mutatja be – a kupolacsarnokban elhelyezett uralkodói panteontól a homlokzatokon sorakozó királyi és fejedelmi, valamint a beltéri mesterségábrázolásokon keresztül egészen Ferenc József és Erzsébet királyné fel nem állított emlékművéig. A páratlan összetettségű szoboregyüttes a történelmi viszontagságok ellenére változatlanul őrzi azt a szándékot, hogy emléket állítson történelmi nagyjainknak, a legfontosabb államférfiúi erényeknek és a ház falai közt képviselt magyaroknak.

A sorozat 2018-ban megjelenő kötetei az Országház nevezetes termeit, az elmúlt több mint száz év színes parlamenti mindennapjait, valamint Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét mutatják be. A későbbi kötetekről további információt a www.orszaghazkiado.hu oldalon találhatnak.

 

Bojtos Anikó: Az Országház falfestményei
112 oldal, Országház Könyvkiadó, 2017
Kedvezményes kiadói ár: 950 Ft

Kelecsényi Kristóf Zoltán: Az Országház szobrai
116 oldal, Országház Könyvkiadó, 2017
Kedvezményes kiadói ár: 900 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyEMMIPKÜ
Belépés