Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Ajándéknak kínálkozó könyvek

Ajándéknak kínálkozó könyvek

Évszakokról, állatokról
Weöres Sándor Nől a dér, álom jár c. versét választotta a Téli versek antológiája címéül a kötet szerkesztője, Pataki Andrea. A tél csodái, az évvége hangulata – havazás, hóemberépítés, a korcsolyázás élvezete – jelenik meg e képeskönyv lapjain, 33 versben. A Mikulás érkezéséről, a Karácsony ünnepéről, az óév búcsúztatásáról is szó van. Varga Tamás készítette a színpompás illusztrációkat. Hadd említsem meg néhány további klasszikus szerző nevét: Petőfi Sándor, Móra Ferenc, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, József Attila, Nemes Nagy Ágnes, és egy-két kortárs költőnkét: Kányádi Sándor, Gyárfás Endre és Szepesi Attila.
Előbbi kötet előzménye, az ugyancsak a Kiadó Magyar klasszikusok sorozatában napvilágot látott antológia, amely Ágh István ismert költeményének címét viseli borítóján: Virágosat álmodtam. E képeskönyv a tavaszról szól, témakörei a télűzés, a tavaszvárás, és jeles ünnepek: Húsvét, Anyák Napja. Az illusztrátor ebben az esetben is Varga Tamás. A színvonalat pedig garantálják a gyűjteménybe felvett 37 vers szerzői, az előbbiekben már említetteken kívül pl. Csoóri Sándor, Nadányi Zoltán és Nyulász Péter.
Állatmeséket kínál a Ventus Libro Kiadó, olyan klasszikus szerzők írásai nyomán, mint Mark Twain, Collodi, Jack London és Kipling. Valamennyi itt szereplő író rövid életrajza megtalálható a kötet végén. A több mint 500 oldalas, gazdag, változatos kötet öt fejezetre oszlik: Barátok és útitársak, Mítoszok és csodák, Trükkök, csapdák, kópéságok, Vadászok, Hihetetlen történetek. Hogy hányféle állat fordul elő a 26 mesében, meg sem próbálom felsorolni. Mindenesetre fantasztikus felfedezőútra csábítja a kicsiket Tig Thomas összeállítása, a Klasszikus állatmesék, amelyet többen illusztráltak, színesen és az egyes fejezetek hangulatának megfelelően. (Fordította Varga Csaba Béla.)

A mese hangja ma és tegnap
Wass Albert A medve és a huszár c. kötete a Válogatott magyar népmesék sorozat 9. darabja, egy nagy, barna medvéről szól, aki annyira kíváncsi volt, hogy saját szemével akart látni mindent. „Én vagyok a legerősebb állat a világon” – mondta, és minden figyelmeztetés ellenére leballagott a völgybe, hogy megbírkózzék a félelmetes „állattal”, aki két lábon jár, szőr helyett ruházatot visel… A tanulságos meséhez Borsódy Eszter készített színes, igazán mesei hangulatú rajzokat, amelyek oldalpárokat töltenek meg.
A tihanyi visszhang a Magyar Mondák sorozat 11. darabja a „magyar tenger” mondavilágából elevenít fel egy érdekes epizódot. Szereplői a Tihany nevű, aranyhajú, gyönyörűen éneklő tündér, a tó mélyén palotájában élő Balaton, a vizek ura, valamint annak egyetlen fia. A tündér gőgös, egy idő után nem énekel ingyen a hegyek és vizek lakóinak. Az öreg Balatontól is aranyat, ezüstöt, gyöngyöt kér, amikor annak beteg fia már csak Tihany énekét akarja hallani… Simorka Sándor színes rajzai ugyancsak két-két oldalon ábrázolják a megrendítően szép történet színhelyeit és résztvevőit.
Tersánszky Józsi Jenő 16 meséjét tartalmazza a Tarján Tamás által szerkesztett A rejtelmes bábu c. kötet, amely ebből az ünnepi kínálatból is kiemelkedik elegáns megjelenése, jól sikerült illusztrációi, és persze elsősorban a magyar prózairodalom klasszikusának számító szerző „páratlan zamatú” szövegei miatt. Tersánszky, mint vérbeli prózaíró, a felnőtteknek szóló műveiben is tényleg mesélt. (Tersánszky életműsorozatában is olvashatók ezek az írások!) E gyűjtemény sokféle mesét tartalmaz, szól az örök életű virágokról, az álomvirágok őréről, többféle állatról (Mese a buta nyúlról, A bölcs szamár, Az aranykakas, Mese a fecskéről, Pimpi, a csíz), a bölcs királyról, egy szegény vándorról, a nevetőből síróvá váló babákról és a rejtelmes báburól, végül mesél az ágrólszakadt igricről. Mivel a költőt nevezték hajdanta igricnek, ennek a mesének párja az az elbeszélés, melynek főszereplője valós személy, Petőfi Sándor. (Illusztrálta Pásztohy Panka.)
Lackfi János Karácsonyi vándorok c. friss meseregényében a három napkeleti király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár kétezer éves történetét formálja újjá. Hősei „rémesen gazdagok”, se elkártyázni, se jótékonykodásra elkölteni nem tudják hatalmas vagyonukat. Erősek, okosak és tájékozottak is. Egyszer csak mehetnékük támad. De hová menjenek? A szóba jöhető célok közül Betlehemet választják a Világatlaszból. Az Isten fiának, az új Királynak visznek ajándékot, követve a fényes csóvájú csillagot az istállóig, amelyben Mária kisdede megszületett. Közben találkoznak Heródessel, akinek átlátnak a mesterkedésén… Különös a mese, rendkívüliek Makhult Gabriella képei is, mintha metszetek lennének. Lackfi János számítógépén egyáltalán nem szokványos, hitbuzgó, jámbor történet kerekedett ki, de talán éppen humora, mai nyelve segíti a kis olvasókat, mesehallgatókat abban, hogy közel kerüljenek a Karácsony lényegének a megértéséhez. Később persze jöhetnek az áhítatos olvasmányok akár!
Mikó Csaba a nagy sikerű Tükörváros titka után Mászkálmán a faljáró című kötetével valami egészen másba fogott bele: meseregényt írt, 6–9 éveseknek. Címszereplőjének a 8. születésnapján el kell fújnia a tortán lévő gyertyákat, és kívánnia kell valamit, ami a néphit szerint teljesül. Kálmán, mivel az új, lakótelepi lakásban nem érzi jól magát, azt kívánja, hogy tűnjön el az összes fal. Kívánságának furcsa következményei lesznek: ami a legfontosabb – át tud járni a falakon. Boldogan tervezgeti, hogy különös képességét kihasználva hova fog illegálisan bejutni, amikor meglepő módon a falak népének országában találja magát. Kiderül, nem egyszerűen jó kis kalamajkát okozott meggondolatlanul, hanem végveszélybe sodorta Nadínia lakóit… (Illusztrálta Stark Attila.)

Újra pörög és elrepít a csodakunyhó
Mary Pope Osborne népszerű sorozatának, a Csodakunyhó-nak kilencedik része a Delfinek hátán. Morgan le Fay, a könyvtáros és varázsló ezúttal egy Óceánkalauz című könyvet nyom Annie és Jack orra alá. A gyerekek egy mini tengeralattjáróból csodálják meg az óceán vízalatti világát. De mert a jármű meghibásodott, betör a repedésein a víz, menekülniük kell. Két delfin siet a segítségükre, akiket Piszének és Fitosnak neveznek el. Polip- és cápaveszély leselkedik rájuk, míg megpróbálják megfejteni a tündértől kapott három rejtvényt.
Mennyire van a vadnyugat? – erre a kérdésre kap választ az olvasó a Vadnyugati kalandok szereplőivel együtt a következő kötetben. Annie és Jack egy kísértetvárosba jut, ahol egy szellemalak szólaltatja meg a gépzongorát. De Sudár Sam musztángjait valódi lótolvajok hajtják el. Életveszélyes vállalkozás visszaszerezni a gazfickóktól a vadlovakat… Egy este Jack a cowboy segítségét kéri.„ - Meg tudod fejteni ezt a feladványt: A semmiből szól hozzád magányos hangom. Vajon ki vagyok? Vagyok?” (Illusztrálta Sal Murdocca. Fordította Dobosi Beáta.)

Ebek és kopók
„A háziasított élőlények közül mindössze egyetlenegy vált az embernek egyúttal a társává is – a kutya.” – olvashatjuk a Mi micsoda sorozat 34. kötetében. Peter Teichmann Kutyák c. kötete bemutatja ennek a sok ezer évre visszanyúló kapcsolatnak a négylábú résztvevőjét. A kutyák lehetnek egyszerűen játszótársai gyerekeknek, ragaszkodó kedvencei idős embereknek, továbbá szolgálhatják a bajba került embert mint vakvezetők, segítenek mint vadász- vagy őrzőkutyák, igénybe veszik őket rendőrök nyomozás és tűzoltók földrengés esetén, stb. Az állatorvos szerző a legfontosabb kutyafajtákból mutat be jó néhányat: például uszkár, agár, dobermann, schnauzer, boxer, agár, cocker spániel. Szól az ősökről, az állat testfelépítéséről, és így tovább, s végül a kutyatartáshoz ad nélkülözhetetlen tanácsokat. (Illusztrálta Johann Brandstetter. Fordította Rónaszegi Éva.)
Ha elolvastuk Rainer Köthe Nyomozás c. kötetét, szakértő szemmel nézhetjük a legközelebbi krimit a tévében: hogyan próbálta – hiába – eltüntetni a nyomokat a tetthelyen a tettes (a bűnöző), mire nem figyelt, nem is sejtve, hogy ma olyan eszközök állnak a rendőrség rendelkezésére, amelyek fontos bizonyítékokat szolgáltatnak a legapróbb nyomokból. Bűnügyi technikusok, fegyverszakértők, biológusok, vegyészek, orvosszakértők, számítógépes szakemberek munkáját veszik igénybe a nyomozás során. A kötet tárgyánál fogva rendkívül érdekes, izgalmas áttekintést nyújt a bűnözés és a bűnüldözés, nyomozás folyamatáról, aminek az a célja, hogy letartóztassák a tettest, ha már elegendő bizonyíték gyűlt össze róla. Majd kihallgatják, bíróság elé állítják és elítélik. Azért a nyomozók, detektívek (Sherlock Holmes és Colombo hadnagy) zseniális megérzéseit, logikáját továbbra is élvezzük és nagyra értékeljük. (Illusztrálta Rüdiger Bremert. Fordította Varga Csaba.) A kiadó könyveken kívül kvízeket és logikai játékokat is kínál: lásd az borítójukat!


 

 „Köszönöm, hogy olvassátok.”
Ezt üzeni könyvében Szép Ernő, aki Édes c. regényét, mint a kötet alcíme is jelzi, „serdülő fiúknak, lányoknak írta”, de irodalmi ínyenc felnőtteknek is ajánlhatom. Meglepetés a könyvbarátoknak, újrafelfedezése egy régi Szép Ernő-könyvnek. A Nebánd faluban élő kisfiú és húga történetében a sokat dolgozó apa varrógépe kattog, olcsó szivar füstje száll, az önfeláldozó anya mindig szelíd, a doktor bácsi biztató szava hallatszik, és patikaszag tölti be a szomorú-nosztalgikus művet. És megtudni belőle, miféle édes ízek jelentettek örömet akkor a szegény sorsú gyerekeknek. Az Édes egy felnőtt visszaemlékezése egy „bűnbe esett” gyerekről, aki persze nem valami égbekiáltó gazságot követ el, mégis gyötri a lelkiismeretfurdalás. A kötet Kolozsváry Sándor rajzaival jelent meg, és mert hű másolata az 1937-es kiadásnak, figyelem, a helyesírás eltér benne a maitól!
Rendkívül izgalmasan és sokat ígérően hangzik Balázs Ágnes regénysorozata 7. kötetének címe: Lufi és a hóba rajzolt szív. Lufi január 21-én ezt jegyzi be naplójába: „Ma reggel az iskolaudvaron egy szívet találtunk a hóba rajzolva, és az én nevemmel a kellős közepén. Az volt beleírva, hogy LUFI! Kimondhatatlanul kíváncsi vagyok, hogy ki rajzolhatta.” Persze neki is Szamóca jut elsőnek az eszébe. Drukkol, hogy ő legyen a tettes! Van tehát az új Lufi-történetnek egy kinyomozásra érdemes szála, s van egy másik, ugyancsak fordulatos, feszültséggel teli fonala: A 7.b indul a 7.a ellen az országos versenyen, amelynek címe és témája: „Ismerd meg Párizst és a francia kultúrát!” Lufiékhoz csatlakozik egy új osztálytárs, akiben kezdetben nem bíznak, de csak ővele lesz ki a kilenc fős csapat, és aki… A pergő cselekményű, alapvetően vidám, mai történet csak meghozza az olvasási kedvet a 13–15 éveseknek! (Illusztrálta Békés Rozi.)
Jules Verne regényeinek segítségével bejárhatjuk az egész földet, az Északi-sarkot, Ausztráliát, Afrikát, „utazhatunk” a Dunán, megkerülhetjük a Fekete-tengert, és még a Holdba is „elrepülhetünk”! Most Nyolcszáz mérföld az Amazonason c. művében egy jangadát, egy hatalmas tutajt követhetünk, amely a világ legbővízűbb folyóján halad a Garral család perui lakóhelyétől, Iquitostól a majdnem az Atlanti-óceán partján fekvő Belém városáig. A több mint négy hónapos út persze tele van izgalommal, fordulattal, mert egy igazi Verne-könyvből nem hiányozhat egy súlyos probléma: a tutaj és rakománya tulajdonosát Brazíliában sok évvel ezelőtt hamis vád alapján halálra ítélték. Most, hogy átlépte a perui-brazil határt, bizonyítania kell ártatlanságát, hiszen nem ő a tettes. Szembe kell néznie egy mindenre elszánt kalandorral. És gondoskodnia kell lánya boldogságáról, aki Belémben akar frigyre lépni szerelmesével. A történet bonyolítása során rengeteg helyi érdekességgel ismertet meg bennünket a szerző. (Fordította és átdolgozta Bartos Ilona. Illusztrálta Győrfi András.)

Csokonai Attila


Balázs Ágnes: Lufi és a hóba rajzolt szív. Móra Ferenc Könyvkiadó, 224 old., 1990 Ft; Klasszikus állatmesék. Ventus Libro Kiadó, 512 old., 4800 Ft; Köthe, Rainer: Nyomozás. Tessloff Babilon Kiadó, 48 old., 2570 Ft; Lackfi János: Karácsonyi vándorok. Móra, 72 old. 2490 Ft; Mikó Csaba: Mászkálmán a faljáró. Móra, 88 old., 2190 Ft; Osborne, Mary Pope: Delfinek hátán Vadnyugati kalandok. Animus Kiadó, kötetenként 80 old., 995 old. Nől a dér, álom jár. Napraforgó Kiadó, 32 old., 1990 Ft; Szép Ernő: Édes. Noran Libro Kiadó, 162 old., 2600 Ft; Teichmann, Peter: Kutyák. Tessloff Babilon Kiadó, 48 old., 2570 Ft; Tersánszky Józsi Jenő: A rejtelmes bábu. Holnap Kiadó, 128 old., 2500 Ft; A tihanyi visszhang. Kráter Műhely Egyesület, 26 old., 1500 Ft; Verne, Jules: Nyolcszáz mérföld az Amazonason. Holnap, 308 old., 2300 Ft; Virágosat álmodtam. Napraforgó, 30 old., 1990 Ft; Wass Albert: A medve és a huszár. Kráter, 24 old., 1500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: