Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
A hosszú hajú
királykisasszony
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét folyóirat

Petőcz András Salinger regényhősének verseit írja – Könyvhét 20

Szénási Zsófia - 2017.10.17.

[A Könyvhét megjelenésének huszadik évfordulója alkalmából közreadott írás a netkorszak előtti időkből]
Petőcz András
József Attila-díjas, Márai Sándor-díjas és Magyarország Babérkoszorúja díjas író, költő, szerkesztő – ha tizenhét évvel ezelőtt úgy indíthatta az interjút Szénási Zsófia, hogy kötetek, hanglemez, film, irodalmi díjak vannak már mögötte, mennyi mindent lehetne felsorolni ma. A sok díj, kötet, irodalmi elismerés előszámlálásától most eltekintünk, örülünk, hogy a Könyvhétben több-kevesebb rendszerességgel mostanáig nyomon követhettük pályáját, s reméljük, hogy módunk lesz erre később is.

“Seymour Glass figurája olyan, amilyen én szeretnék lenni” – Petőcz András Salinger regényhősének verseit írja
2000. augusztus 24.

Petőcz András, a nyolcvanas évek költészeti újhullámának egykori vezéregyénisége – kilenc kötettel, hanglemezzel, filmmel, irodalmi díjakkal a háta mögött – az utóbbi években a szubjektív élményeket feldolgozó versbeszéd felé fordult, költészete beérett és elmélyült. Új kötetében Salinger egyik regényfiguráját állítja példaképnek maga és mások elé: "Seymour nem egyszerűen az idősebb testvér, akire fel lehet nézni..., hanem mitikus alak, guru, megvilágosodott személy, aki a valóság lényegét látja, képes a dolgok mögé vagy mélyére tekinteni."

– A Medúza különböző ciklusainak rendezőelve a “valaki más hangján” való megszólalás, a különböző szerepek eljátszása, a rájátszás. Helyet kap a kötetben Orlando, Seymour Glass, az "ismeretlen perzsa költő", Berzsenyi, Petőfi, Kosztolányi és más is.

– Régi elképzelésem volt, hogy kötetbe rendezem azokat a kapcsolódásaimat, amelyek valamely szerzőhöz, műhöz kötöttek. Az összeállítás során sokat kellett válogatnom: az úgynevezett variációk túlnyomó többsége – azaz a magyar, illetve világirodalmi klasszikusok felidézése – már más alkalommal, régebbi köteteimben megjelent. Ebben a könyvemben kevés a régi variáció: újabb versek közzétételére törekedtem. A megidézett szerzők listáját kötetem végén olvashatják. Fontosnak éreztem jelezni, kik állnak közel hozzám. A klasszikusok mellett a kortársakhoz, vagy az "ismeretlen perzsa költő" személyéhez fűződő Ekbatana városában "játszódó" versek szintén ebbe a sorozatba illeszkednek. Az Orlando-ciklus a legkorábbi ilyen típusú munkáim közül. Woolf regényét alapműnek tartom, hősének személye pedig mindig is nagyon érdekes volt a számomra. A világirodalom egyik alapszereplőjének tartom.

Az interjú teljes terjedelmében idekattintva olvasható

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés