Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét folyóirat

Nézőpontváltás – Irene Solà Énekelek, s táncot jár a hegy című regényéről

Vincze Dóra - 2021.04.23.

Irene Solà Magyarországon eddig ismeretlen katalán írónő, pedig a nemrég itthon elsőként megjelent könyve, az Énekelek, s táncot jár a hegy, már a harmadik kötete. Ezt a különös és gyönyörű regényt, amelyen keresztül bebocsátást nyerhetünk a Pireneusok világába a Magvető hozta el nekünk Nemes Krisztina fordításában.

„Micsoda fenséges hegyek ezek. Őserőtől duzzadók. Mintha egy másik világhoz tartoznának. Mitologikusak. Pirene Ibéria királyának, Túbalnak a lánya volt. Gérüőn pedig egy óriás, akinek deréktól fölfelé három emberteste nőtt, s ő volt az, aki megfosztotta a trónjától Túbalt. Pirene ide menekült előle, ezekbe a hegyekbe, Gérüón pedig felgyújtotta az egész hegységet, hogy bekerítse. A lány élve elégett, holttestét Héraklész hatalmas kövek alá temette, amelyek most hegyláncot alkotnak, s olyanok, mint egy síremlék, mely a Kantábriai-tengertől egészen a Cap de Creusig húzódik. Ezeket a hegyeket Pirene emlékére nevezik Pireneusoknak. Így meséli a nagy költő, Verdaguer.”

Jártam egy improvizációs tánckurzusra, nem volt koreográfia, se lépések, csak a zene és a szabad tánc, meg olykor kicsit homályos, nem túlságosan konkrét szempontok, amik nem is kijelölni akarták a tánc útját, hanem inkább felhívni valamire a figyelmünket. Ilyen volt az az alkalom is, mikor a tanár arról beszélt, hogy mennyire egy nézőpontból szemléljük a körülöttünk lévő világot. Arra vagyunk nevelve, hogy szépen, egyenesen járjunk-keljünk az utcán, szemmagasságból tekintsünk előre, ne mozduljunk el lefelé, ne ugorjunk fel, vagy dőljünk ki oldalra. Egy irányba tekintünk, egy szintről nézelődünk, de mi lenne, ha kicsit kitekintenénk, milyen lent, vagy fenn, vagy oldalt? Ezt, a mindennapi életünkben oly kevésszer előforduló nézőpontváltást találhatjuk meg Solà könyvében is, ahol nem csak az emberek kapnak szót. Átnézünk medvék, őzek és kutyák szemén, beleereszkedünk a halottak helyébe és még a gombák és viharfelhők perspektívájáig is elmerészkedünk.

„Egyvalaki kalapja mindenki kalapja. Egyvalaki húsa mindenki húsa. Egyvalaki emlékezete mindenki emlékezete. A sötétség. Igen, a sötétség. Mint egy ölelés. Finom. Védelmező. Otthonos. Mint a lehullás. Mely épp csak kezdetét vette. A föld. Mint egy takaró, mint egy édesanya. Fekete. Nedves. Mi itt mind anyák vagyunk. Mind nővérek vagyunk. Nagynénik. Unokahúgok. S aztán megjön az eső.”

Nem csak a furcsa beállítások miatt különös könyv az Énekelek, s táncot jár a hegy, hanem mert nem is igazán regény. Az egyes fejezetek mind kapcsolódnak egymáshoz, van valamiféle cselekmény, ami újra meg újra felbukkan, mint az úszó feje a víz alól, aztán megint alámerül, megbújik a sűrűben, csak átdereng a sorokon, mint a fák között áthatoló fény. A többi hézagot pedig kitöltik a babonák, a hiedelmek, a hegyek, a faluk és tanyák történelme, a polgárháború és a bennünk élő és lélegző történelem.

„Margarida tagadott mindent, egyik dolgot a másik után, csak egyetlen dolgot vallott be, azt, hogy éjszakánként megterítette az asztalt. Kenyeret, bort és húst tett az asztalkendőre, meg egy tükröt, hogy a rossz szellemek abban megnézhessék magukat, s ott találják az ételt és az italt, hogy ne kelljen megölniük a gyermekeket.”

Solà prózája szépen gördül, már-már lírai, mintha az egész szövegben ott visszhangozna a regény címe. Énekelek, s táncot jár a hegy, attól, ahogy mesél, ahogy egymás mellé kerülnek a mozaikdarabkák, megmozdul a hegy, és járja a maga táncát. Ha utazni szeretnénk az irodalommal, valami különösben elmerülni, ami távol esik megszokott zajos, mítosztól eltávolodott városi világunktól, akkor Solà könyve tökéletes választás.

Vincze Dóra

Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy
Magvető Kiadó, 208 oldal, 3499 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés