Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét folyóirat

Nemzeti Digitális Adattár új keresővel

2008.05.07.

A Nemzeti Digitális Adattár (NDA) a Neumann Kht. kulturális témájú gyűjteményeket segítő programja és szolgáltatása, melynek alapját a nemzetközi Nyílt Archívumi Kezdeményezés képezi. Az NDA a különböző gyűjteményekben található szöveges tartalmak, képek, filmek, tárgyak, hanganyagok leíró adatait gyűjti és kereshetőségüket egy egységes rendszerben, szabadszövegesen és strukturáltan is biztosítja. Lehetővé teszi, és műszakilag is segíti a kezdeményezéshez csatlakozni kívánók adatszolgáltatását. Munkájával elősegíti a köz számára fontos digitális gyűjtemények, adatbázisok egyre szélesebb körének elérését, hozzáférését.

A program rövid története
Az NDA ötlete az egykori Informatikai Minisztériumban merült fel, azért, hogy a tartalomfejlesztésre fordított állami források hasznosulását elősegítsék. Az előkészítő munkákat követően 2004-től indult el az egységes kulturális kereső, ami mára mintegy 500.000 online dokumentum keresését teszi lehetővé.

Az újdonságokról
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján indított új fejlesztéseink gyökeresen átalakítják az NDA-t. A közgyűjtemények integrációja után a közösségi tartalomfejlesztés felé nyitunk. A közösségi együttműködést fókuszba állító web2.0-ás megoldások segítségével könnyedén építhet professzionális gyűjteményt bárki, aki viszonylag magabiztosan mozog az interneten, legyen az profi tartalomszolgáltató vagy amatőr gyűjtő.

A megújult www.nda.hu oldalról jelenleg már elérhetők az új funkciók:

Metamanager: lehetővé teszi saját gyűjtemény létrehozását, a gyűjtemény elemeinek egyenként történő katalogizálását, leíró adatokkal való ellátását. (Metázz!) A leíró adatok vonatkozásában nemzetközi, hazai szabványok mellett egyéni adatszerkezet is definiálható. Az így létrehozott adatbázis bármikor elvihető, akár dinamikusan belinkelhető más oldalra. (Csatlakozz!)

MetaMan: A böngészőbe beépülő kisalkalmazás a Metamanager funkcióit kínálja, valamint megjegyzéseket fűzhetünk bármely weboldal, bármely tartalmához. A böngészőbe épülő MetaMan segítségével a meglátogatott weblapot egyből beilleszthetjük gyűjteményünkbe.

Portlet: weboldalunkba illesztve megjeleníti az NDA kompatibilis saját leíró adatainkat.

Címkefelhő: a metázás során használt kulcsszavakkal segíti a böngészést, a kapcsolódó tartalmak elérését. Az NDA címkefelhő egy újszerű megközelítésű, strukturált címkefelhő. A szabadon felvett kulcsszavakból és klasszikus mezőkből (cím, szerző stb.) egyszerre dolgozik. (Böngéssz!)

Kereső: az új kereső, gyorsabb, okosabb, egyszerűbb, mint valaha. Az NDA keresője minden keresésre RSS hírcsatornát generál. A hírcsatornára feliratkozva azonnal értesülünk, ha a megadott kulcsszavakkal új anyag került az NDA-ba.
Például: ha kamarazenére keresünk, akkor erre a csatornára feliratkozva értesülünk arról, ha az NDA-ba új kamarazenei tárgyú dokumentum kerül.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés