Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét folyóirat

Kisregények és nagyregények – hetvenéves Szávai Géza

2020.11.30.

– hosszmetszetek és keresztmetszetek között sok kisebb-nagyobb regény. Valós dimenzióiban lüktető emberi világ.

„Az idén hetvenéves Szávai Géza Cérnapóráz című új regénye a huszadik századi magyar történelem botlatókövein bukdácsol végig(...).A történelemtől nem látszó egyén és az egyéntől nem látszó történelem kettőssége határozza meg az izgalmakban bővelkedő regényt.”

„olyan mesélőkéje van, hogy egyetlen motívum kibontása során akár egy egész évszázadot bebarangol. Egyik szövege jobb a másiknál. A történetszövés nagymestere a rövid prózaműfajokban is remekel...”

«Tizenhárom évesen nagyon csodálkoztam, hogy Balzac-nak volt mersze (vagy száz összefüggő regényben) „megírni az emberiséget”.  Azóta sem akadt regényíró, aki egész életében egy regényvilág felépítésén dolgozott volna. Pedig – gondoltam –, lehet írni egyre-másra a regényeket, de ha azokat egyetlen elme hozza létre, az olvasó amúgy is mindegyiket ez elme alá rendeli, együvé társítja őket. (Életművé „olvassuk egybe” Dosztojevszkij regényeit is).

Akkor tehát én csakis több (sok) regényből lazán összeálló, folyamatosan kiterjedő regény-együttest írok majd a világról. Ha sikerül – ehhez – eleget élnem.  Aki majd beleolvas, azt olyan közérzettel teheti, mintha körbenézne a világban. Így képzeltem tizenhárom éves koromban. És aztán eposz-szerűen hullámzó hosszmetszetet írtam Székely Jeruzsálem címmel, esszéregényt, amely átfogja az életemet és a közösség(em) félezer esztendejét. E hosszmetszetet keresztmetszet követte: Múlt évezred Marienbadban  c. regény a polgári Nyugat-Európához visszailleszkedő  Kelet-Európa posztkommunista korszakáról. A Csodálatos országokba hoztalak c. regényem a női létezés újabb végletes történetét követi – Amerikától Oroszországig.  Természetes összefüggéseiben, teljes kiterjedésében látott világban történik minden… Mint rész az egészre, a több száz oldalas Makámaszútra alcíme a többi regényemre is utal, jelzi „működésük elveit”:  „Kisregények és nagyregények az ideiglenes emberi  érintkezések zónájából”. Olykor súlyos nagyregényként tűnhet fel (ekként hat) akár a pároldalas történet is.»

SZÁVAI Géza: Cérnapóráz
PONT Kiadó, 144 oldal, 2100 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés