Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

„Hózik” vagy nem „hózik” – olvassunk! – Gyerekkönyvek karácsonyra

Csokonai Attila - 2016.12.07.

Mackók, manók, kisfiúk és kislányok

Babos Eszter bábművész és Petrőczi Éva, József Attila-díjas költő jegyzi az FSK Bábos Mesekuckó sorozata 1. darabjaként megjelent Süni mama altatódala c. leporellót, amely a legkisebb „olvasók”, a bölcsődések érdeklődésére számít. (A bábokat Török András fotózta.) A májusban-júniusban-július-augusztusban világra jövő sünik karácsonykor már felnőttek, azaz addigra megerősödnek tüskéik, és elérik a kellő testsúlyt, ezáltal biztosan átélik a telet. Itt a könyvben ősz van, sün mama és kicsinye már befészkelte magát az avarba. S „elhangzik” az altató mese, amelynek (báb) „szereplői” a sünökön kívül róka, csiga, méh, katica, de az állatokon környezetében növények is, nád, pipacs, búzavirág és szamóca) megjelennek a vonzóan színes képeken. A költői szöveg mintegy összefoglalja, rímekbe szedve, az anyai dajkálás műveletét, hangulatát. (Aki szívesen néz, hallgat meg hasonló bábos meséket, látogasson el egy Bábos Mesekuckó foglalkozásra. Erről bővebben a www.babosmesekucko.hu-n).

„A kicsi maci nem szerette a sötétséget. Fényt akart, amely elüldözi az ijesztő homályt.” Egy ragyogó csillagot akart elérni. De hiába igyekezett segíteni neki a mókus, a bagoly, a róka, csak nem sikerült elérnie a vágyott csillagot. Ekkor haza indult, és szomorúan mesélte el Papamacinak meghiúsult kísérleteit. Melanie Joyce és Frank Endersby Kívánj egy csillagot! c. lapozója, a Mese egy kicsi maci nagy vágyáról, kedves történetével a legkisebbeknek ajánlható szívhez szóló esti mese. (Fordította Pataki Andrea.)

Egy napon Nagypapa felviszi unokáját, Petit a padlásra, ahol egy súlyos vasajtó mögött egy különös hajót mutat neki, amelyet háztetők óceánja vesz körül. A hajó elindul, és addig megy, amíg egy gyönyörű szigethez nem ér. Itt nagypapa és Peti kiszáll, felfedező utat tesznek, majd rendbe hoznak egy kis kunyhót. Amikor a hajó visszaindul, csak Peti van a fedélzeten. Nagypapa örökre a szigeten maradt. Később Peti gyakran átment nagyapa házához, ahol minden olyan, mint régen, csak nagyapa hiányzik… Benji Davies Nagypapa szigete c., nagy alakú, feltűnően szép borítójú képeskönyvét maga a szerző illusztrálta. (Fordította Szabó T. Anna.) „Ebből a gyönyörű, vigasztaló könyvből megtanulhatjuk (ez elsősorban a 4 évesekre vonatkozik – a szerk. megj.), hogy aki a szívünkben él, az mindig ott lesz velünk.”

Mechler Anna Csavaros történetek sorozatában a Doma és a család c. kötetet a Doma segít folytatja. Ebben két történetet találunk a nagyapó szerszámos műhelyében született kis mágnesvitézről: a Doma porszívózik és Doma korcsolyázik címűeket. A bölcsődések és kisóvodás gyerekek meseigényét kielégítő kedves és hasznos szövegeket nagyszerűen egészítik ki Niszler Kata alapjában a kevés szöveghez jól alkalmazkodó, de egyben ötletes illusztrációi.

A világszerte ismert (könyveit 35 nyelvre fordították le), számtalan kitüntetésben és díjban részesült német Helme Heine napjaink legnagyobb képeskönyv-szerzői közé tartozik. A Manó Könyvek Kiadó újdonságai között most megtaláljuk A három jóbarát című kötetét, amelyben Kakasházy Franci, Kövér Walter és Dzsoni, az egér legszebb kalandjairól olvashatunk fel a kisgyerekeknek, illetve élvezhetik a már olvasni tudók a remek képeskönyvet. A csodálatos Csucsor tanyán élő kakas, disznó és egér négy remek mese hőse, az ötödik történet pedig az egér naplója. A három jóbarát közös élményeit kedves, rövid mesékben foglalta össze a szerző, színgazdag illusztrációiban is sok a humor. A prózai rész után versek következnek, sok képi ötlettel és számos kajla rímmel. (Fordította Esterházy Dóra.)

A közkedvelt Kerekítő-mondókáskönyvek szerzője, a drámapedagógus J. Kovács Judit és a Zelk Zoltán- és Radnóti-díjas költő, Acsai Roland együttműködéséből látott napvilágot a Kerekítő Manó és az évszakok c. kötet, amely ezt az alcímet viseli: Mesék óvodásoknak. A hókatonák szíve a téli mese, A pipacsbalerinákról szól a virágillatú tavaszi mese, A pókhálófüggöny dinnyeevős, csónakázós nyári mese, Az erdő csendje című nem is lehet más, mint őszi mese. A piros-kék csíkos varázssipkát viselő Kerekítő manónak és a hol kicsit lódító, hol elszomorodó, hol lelkendező Kacska macskának a négy évszakban átélt hangulatos, finoman megformált, vagyis sok lírai vonást felmutató és a humort sem nélkülöző kedves kalandjaihoz Kállai Nagy Kriszta készített színpompás rajzokat.

A sikeres szerzőpáros, Hohol Ancsa és Boris Juli Terka-sorozatának hetedik kötetében, mely a Terka és a világgá ment ajándék címet viseli, a címben jelölt ajándék egy helyes, kertésznadrágos baba, akit (amelyet) a kislány csalódottságában rögtön a sarokba hajít. Tudniillik ő egy hosszú hajú hercegnő babát várt, amilyen a többi lánynak is van az oviban. Másnap reggel aztán rémülten kiabálva fut be szülei szobájába: „– Eltűnt a babááám!” Aztán a szomorú, tettét megbánó Terka a barátjával, Ottóval összefogva a bizonyára világgá ment kertészlány keresésére indul. Csatlakozik hozzájuk néhány érdekes útitárs, elsőként egy műanyag dinoszaurusz, aki egy fűcsomót eszegetett, azután egy kisautó, amelyik az átfordulást gyakorolja, mert még nem elég menő. Ha turbómodell volna, akkor át tudna fordulni a hátán, két keréken is tudna robogni – és akkor kis gazdája, Berci, örült volna neki, ahelyett, hogy az ágy alá vágja…

 

 

Izgalom és vidámság – vidámság és izgalom

Egy nagyszerű antológiával folytatódik David Benedictus Micimackó visszatér c., magyarul 2009-ben megjelent kötete, amelyben 80 év után haladt tovább az eredeti Micimackó-történet. Hogy miért nevezem antológiának a Micimackó a legjobb mackó című kötetet? Egyszerű a magyarázat: az őszi mesét Paul Bright, a téli történetet Brian Sibley, a tavaszi epizódot Jeanne Willis, az ismert szereplőgárda nyári kalandját pedig Kate Sanders írta meg. Az illusztrációkat E. H. Shepard stílusában Mark Burgess rajzolta. Szóval: „Tudjátok, valaki hallotta, amikor egy illető azt mondta, hogy valahol eldöntötték, ideje ismét közreadni néhányat Micimackó kalandjaiból. Hiszen kilencven évesnek lenni Nagyon Nagy Dolog!” Micimackó kérdése így hangzik: Kilencven, az több, mint hét? De ezen most ne akadjunk fönn. Ez az apróság is csak azt bizonyítja, hogy itt is mindenki – Róbert Gida, Kanga, Zsebibaba, Nyuszi, Malacka, Tigris, Bagoly és – főleg és leginkább, hogy ne mondjam: kiváltképp Füles olyan, mint amilyen az eredeti, zseniális Milne-műben. Persze nem volna jó, ha nem szerepelnének egy folytatásban, mondjuk, kitalált lények és titokzatos, új barátok is. De erről ennyit, nem akarom lelőni a poénokat. Hogy mennyire tudtak azonosulni az eredeti mű stílusával és szellemével a felsorolt szerzők, arra csak egy (újabb) rövid idézetet hadd mutassak, kedvcsinálónak: „Micimackó egy reggel kinézett az ablakán, és nagyon meglepte, amit látott. – Ez roppant Furcsa és Szokatlan – mondta –, de ha nem tévedek, valaki elvitte az erdőt, és egy csomó Fehér Izét pakolt a helyére.” (Fordította Kövesdi Miklós Gábor.)

Petőcz András Óbudai Mágusképző c. ifjúsági regényének mesélője, Tajtékos Antal a Vörösvári úti Általános Iskola tanulója. De a suli valójában Bűvész- és Mágusképző Bentlakásos Iskola, vagyis kollégium. Ahol ilyen tantárgyak vannak, mint pl. pálcatan, nemláthatika, fizimiska és mágiatisz. De nem szabad kihagyni a focitant sem, hiszen az itt szereplő fiúk – Toncsit, a kis Hanzélyt és Czigler Palit nem számítva – focira utaló neveket viselnek, pl. Puska Feri, Mara Dona, Ron Aldo és Cinadin Cidan. Az ötletes, fordulatos és humoros könyv cselekménye tehát két izgalmas dolog körül forog: hogyan védik meg iskolájukat a gonosz Gőgh Lajostól, aki létrehozott egy ellen mágusiskolát, és a Vörösvári útit is meg akarja szerezni, a másik: hogyan szerepel a focicsapatuk, amely először a Hunor téri kupáért küzd, majd részt vesz Angliában – ha nem is Roxfortban, hanem Oxfordban – a Mágus Világbajnokságon. További „apró” kérdések: miféle furcsa, jól megtermett, vörös sziámi macska tűnik fel a második részben, aztán, hogyan végződik a kis Hanzély elrablása a harmadik részben, majd, mire való az Aymé-trükk, és végül, hány éves igazából Erzsi néni és Bagyula („a vadállat”), a régi és az új osztályfőnöknő, utóbbi (a segítőkész Irénke néni) tényleg 122 éves? Mindezekből biztos, hogy a Kelemen István illusztrálta, nem „amolyan Harry Potteres mese” remek szórakozást nyújt 11-14 éves olvasóinak.

Az amerikai Phylis Reynolds Naylor több mint 80 könyvet írt gyerekeknek és fiataloknak. A Móra Kiadó most a Tappancs kalandjaival belekezdett az írónő világhírű sorozatának kiadásába. A 11 éves Marty Peston sokáig őrzi titkát: befogadott egy sovány, riadt tekintetű kutyát, aki egy napon mellé szegődött. A fiú rögtön nevet ad a kegyetlen gazdájától megszökött kutyának, és elhatározza, sohasem adja vissza a férfinak. A kalandos, izgalmas történet komoly lelkiismereti kérdéseket vet fel. Hiszen ahhoz, hogy Marty legszebb álma megvalósuljon, még a szülei (testvérei és barátai) előtt is titkolózni kell, ameddig csak lehet. Sőt, hazugságra kényszerül a kutya közönséges gazdájával szemben. Milyen megoldást talál (ki), milyen áldozatra képes, hogy övé maradhasson Tappancs? – Már előkészületben az Amerikai Könyvtáros Szövetség Gyermekkönyvtári Tagozata által John Newbery Éremmel kitüntetett sorozat második és harmadik kötete: a Tappancs veszélyben és a Tappancs megmentése. (Fordította Márton Andrea.)

A vidám könyveket kedvelőknek (9+) ajánljuk Julija Kuznyecova Micsoda nagyi! c. regényét, amely egy különleges nagyiról szól. Már hogyne lenne az Zsenya nagyi, amikor azon kívül, hogy ő hozza haza az oviból kisebbik unokáját, ő hozza össze a nagyobbikat egy fiú baráttal, aki véletlenül a Borzkenőcs nevet kapja. (Ennek magyarázata a regényben!) Továbbá: míg fia, menye és a két unoka azt hiszi, hogy a nagyi valamelyik sorozatot nézi a tévében, ő bokszol, egy valódi kék bokszkörte segítségével. Otthon süt-főz, vigyáz a gyerekekre, de megszereli Kátya Nagyi vécéjét. S persze folytatódnak kalandjai, miután egy nagy hanyatt esését követően szanatóriumba kerül. Mert kell neki egy kis pihenés… Az otthonbeli fura, humoros kalandok mellett hadd utaljak a sokat dolgozó Apu sárkánykájára is, neki is fontos szerep jut az események forgatagában. Szóval aki kíváncsi rá, hogyan cseréli fel Zsenya nagyi a bokszot az aikidóval, olvassa végig Kuznyecova regényét, és nevessen sokat – csak semmiképpen sem az idős emberek rovására. (Fordította Iván Ildikó.)

Andy, aki ezt a könyvet írta, és barátja, Terry, aki illusztrálta, A 13 emeletes lombtoronyházban lakik, ahol van: tekepálya, átlátszó úszómedence, titkos földalatti laboratórium, limonádé-szökőkút, zöldség-megsemmisítő, pillecukorgép, amellett itt készülnek a könyveik, olyanok, amelyet mi most Tóth Gábor fordításában kézbe is vehetünk. Hefti úr, könyveik kiadója már nagyon várja legújabb művüket, csakhogy annyi minden közbejön, és akadályozza a munkát. Vagy nem is ennyire egyértelmű a helyzet? Mármint az új könyv elkészültét illetően? Lehet, hogy éppen abból születik egy igazán vidám szövegű és humoros rajzokkal (firkákkal) tele, helyenként képregényre hajazó kötet, ami „akadályozza” a szorgos munkát? Könnyen lehet. De az a legjobb, ha 9 év körüli (feletti) olvasóink meggyőződnek erről. Nem fogják megbánni. Sőt!

 

Interaktív és ismeretterjesztő kiadványok

Ez a – bizonyára nagy érdeklődésre szert tevő – kötet, a Járművek építőelemekből kevés szöveget tartalmaz: de el kell olvasni a hátsó borítót, valamint Warren Elsmore, a Nagy-Britanniában élő LEGO®-építőművész rövid bevezetőjét, s már kezdődhet is a munka. A 40 járműből csak néhányat sorolok fel példának, kedvcsinálónak: szemétszállító autó, kabrió, villás targonca, tűzoltóautó, Rolls-Royce, emelőkosaras daru, emeletes busz, holdjáró és VW bogár. Két gondolatot hadd idézzek Elsmore „köszöntőjéből”: „A csapatunk a könyvben bemutatott modellekhez a LEGO CLASSIC-készletet használta. Ebben a készletben pontosan az van, amit a nagyközönség elvár…” – továbbá: „ … kísérletezz bátran! A LEGO világában nincs rossz megoldás! Az a fontos, hogy jól szórakozz építés közben.” Ugyanez elmondható a fentebbi kötet párjáról, melynek címe Állatok építőelemekből. Ez is úgy épül fel, mint az előző: (jórészt) az oldalpárokon baloldalt látható a teljes állatmodell, alatta az elemek, mellette a leírás. A páratlan oldalakon pedig a világos útmutató. Milyen állatok szerepelnek a 40 között? Pl. bárány, cápa, gorilla, hód, kacsa, oroszlán, pulyka, szúnyog, teve és zsiráf. (Fordította Pataki Andrea.)

Építs gépeket. Interaktív könyv az építőipari gépekről. Építsd meg a saját, működő gépeidet! olvashatjuk nem is egy könyv borítóján, inkább egy doboz fedelén. A kiadvány könyv része kilenc működő modell (bontógolyó, homlokrakodó, buldózer, markoló, betonkeverő, villástargonca, dömper, daru és úthenger) megépítéséhez nyújt szöveges és képes utasítást. A szöveg Ian Graham, az illusztráció Carles Ballesteros munkája. A kiemelhető szerelőtábla mögött találjuk a könyv használatához adott tanácsokat. A doboznak kialakított részben pedig a több mint 50 gépalkatrész, csavarok és anyák kaptak helyet. (Fordította: Bíró Ivett.) Az interaktív könyvet 7 év felettieknek ajánljuk, 3 éven aluliak elől biztosan helyre rejtsük el!

A „Tudástár”-ból elsőként a Fedezzük fel az emberi testet c. összeállításra hívjuk fel a figyelmet. (Összeállította Jordi Vigué. Fordította: Bakos Katinka, Császár Tímea, Magyar Myrtill.) A nagyszerűen illusztrált kötet rendkívül alaposan mutatja be az emberi test működését. A könyv tizenöt fejezetből áll (+Tárgymutató): Az emberi test felépítése, A csontváz, Izmok, Izületek, A szív és az érrendszer, A légzőrendszer, Emésztés, A bőr, A vizeletkiválasztás, A vér, Az immunrendszer, Az idegrendszer, Hormonrendszer, Az érzékszervek, A nemi szervek. Igazán komoly ismeretanyagról lévén szó a könyvben, az olvasó minden fejezet végén vidám rajzokra és érdekességeket tartalmazó oldalakhoz ér. Amúgy ezt a könyvet érdemes az első fejezettel kezdeni, aztán lehet tetszés szerint, de feltétlenül elmélyülten folytatni aszerint, kit melyik témakör érdekel jobban.

A Fedezzük fel az Ókor történelmét, melynek szövege Angelico Michele munkája, s melyhez az illusztrációkat Maria Fernando és Maria Mantovani készítette, négy fejezetből áll: Őskor, Az első civilizációk (9 – 85 p.), Az ókori Egyiptom, Az ókori Hellász és A Római Birodalom. De már bolygónk születésével is foglalkozik ez a remek kötet. A 86. oldaltól a 197-ig, tehát a könyv túlnyomó részében a három nagy ókori civilizációval ismerkedhetünk meg egy sokoldalú olvasmány segítségével. Ám ennek a nagy alakú, gazdag kiadványnak a képanyag lehet az igazi vonzereje. A szövegek néhány mondatnyi általános ismertetőt nyújtanak, majd ez rövid képaláírásokkal egészül ki. Az ábrák pontosak, részletekben gazdagok, sokkal több időt érdemes a megszemlélésükre fordítaniuk az érdeklődőknek. (Fordította Rusznák Gábor.)

Bibliai események, szereplők, gondolatok

A legfontosabb bibliai történetekkel gyerekek különböző korcsoportjai ismerkedhetnek meg, magától értetődően a legkisebbek akár már lapozók (Lois Rock: Miatyánk, Az elveszett bárány, Noé bárkája), a kicsik rövid mesék, a tíz éven felüliek bonyolultabb szövegek, és persze minden esetben azonos szemléletű (habár eltérő minőségű) illusztrációk segítségével. Csak a Harmat Kiadó kínálatából hadd emeljem ki még Marion Thomas Lányok Bibliája, Rhona Davies Fiúk Bibliája, Marion Thomas–Frank Endersby Jézus élete gyerekeknek c., Lizzie Ribbons Az első Bibliám és Bethan James–Kállai Nagy Kriszta 101 kép és szó bibliai történetekhez c. kötetét. Az a gazdagon illusztrált kiadvány, amelyet most ajánlok a szülők és a fiatalok figyelmébe, nem a kivonatolt Bibliát kínálja, hanem egy segédkönyv az Ó- és az Újszövetség, azaz teljes Biblia áttekintéséhez, mind a 66 könyve a jobb megismeréséhez. Vagyis: ezt a kézikönyvet a protestáns Biblia mellett kell tartani, és annak olvasásával párhuzamosan lehet/kell használni. A 7. oldalon arra a kérdésre kapunk választ: hogyan használjuk a könyvet. A következő oldalpáron a teljes Biblia felépítésének nagyszerű képi ábrázolását találjuk: két könyvespolcon sorakozik az Ószövetség 39 darab, különféle műfajú és terjedelmű, illetve az Újszövetség 27 könyve. Az Ószövetség általános bemutatását az Ószövetség eseményeinek időrendi táblázata követi. Az egyes részek felépítését a Mózes 1. könyvéről írottakkal mutatom be: rövid ismertető, áttekintés, gyakorlati kérdések, illusztrációk. Majd következik két rajzolt térkép: Ábrahám útjáról, illetve Jákób vándorlásáról. Ezt követően egy fontos fogalom, itt „a szövetség” magyarázatát kapjuk. Végül kétféle feladattal találkozik az ifjú olvasó: Nézz utána…, pl. hogyan lett az ember a föld ura. A válasz lelőhelye: 1,26–28, azaz Mózes 1. könyve 26-28. verse. Figyeld meg… címmel fontos szereplők, események megfigyelésére való felhívások tartoznak még az egységbe. Az Újszövetséget bemutató rész ugyanígy épül fel, de hadd emeljem ki: fontos szakasza felsorolja Jézus csodáit, és csoportosítva összegzi Jézus példabeszédeit. E könyv segít megismerni a Biblia történelmi hátterét is. Térképek, fényképek, makettek és rajzok teszik teljessé az eredetileg Oxforban kiadott Bibliai kézikönyv gyerekeknek élményszerű használatát. A Függelék részei: Fontos fogalmak a Bibliában, Ígéretek a Bibliában, Ötven hangsúlyos rész a Bibliában, Ki kicsoda a Bibliában, és ami könnyen kezelhetővé teszi a kötetet, a Név- és tárgymutató. Hogy a címben szereplő gyerekek hány évesek? A szövegek „nehézségi foka”, hangvétele és a szemléletes illusztrációk alapján már a 12 évesek javára válik. (Fordította Forgács Ildikó.)

Csokonai Attila

Babos Eszter–Petrőczi Éva: Sün mama altatódala. Fekete Sas Kiadó, 8 old., 800 Ft; Davies, Benji: Nagyapa szigete. 32 old., 2699 Ft; Dowley, Tim dr. (szerk.): Bibliai kézikönyv gyerekeknek. Harmat Kiadó, 240 old., 4900 Ft; Fedezzük fel az Ókor történelmét. Fedezzük fel az emberi testet! Napraforgó Kiadó, mindkettő 195 old. 3999 Ft; Griffiths, Andy: A 13 emeletes lombtoronyház. Manó Könyvek Kiadó, 246 old., 2490 Ft; Heine, Helme: A három jóbarát legszebb kalandjai. Manó Könyvek, 182 old., 3490 Ft; Hohol Ancsa–Boris Juli: Terka és a világgá ment ajándék. 32 old., 1699 Ft;  Joyce Melanie–Endersby Frank: Kívánj egy csillagot! Napraforgó, 18 old. 1990 Ft; Járművek építőelemekből. Állatok építőelemekből. Napraforgó, mindkettő 96 old. 2790 Ft; J. Kovács Judit–Acsai Roland: Kerekítő Manó és az évszakok. 48 old., 2199 Ft; Mechler Anna: Doma segít. Manó Könyvek, 48 old., 1990 Ft; Micimackó a legjobb mackó. 128 old. 3499 Ft; Naylor, Phyllis Reynolds: Tappancs kalandjai. 162 old., 1999; Petőcz András: Óbudai Mágusképző. Cédrus Alapítvány–Napkút Kiadó, 216 old., 2990 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/1. számaÉlet és Irodalom AlapítványA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés