Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Határon túli avantgárd irodalom

2008.06.06.

A bemutató helye: a Magyar Írószövetség Klubja, 1062 Budapest, Bajza utca 18.

H. Nagy Péter – Michal Murin – Jozef Cseres
PARAF – Juhász R. József költészetéről és performanszairól című kötetét Dánél Móna,
H. Nagy Péter

A betűcivilizáció szétrobbantása – Szombathy Bálint szupergutenbergi univerzuma című kötetét Bodor Béla mutatja be.

Ugyanekkor mutatják be Bohár Andrásnak a szlovákiai NAP Kiadónál megjelent, Poétikák és világlátások című poszthumusz kötetét.

Közreműködik: Juhász R. József, L. Simon László, Szombathy Bálint és H. Nagy Péter

A kötetekről:

H. Nagy Péter – Michal Murin – Jozef Cseres
Paraf
Juhász R. József költészetéről és performanszairól
(Aktuális avantgárd 20.)

„Amikor 2004-ben elkezdődtek jelen kötet munkálatai, még nem sejthettük, hogy egy több mint három éves projekt elé nézünk. Ahogyan az sem volt tudható, hogy a 2007-es év Juhász R. József művészi pályafutásában sok szempontból kitüntetett jelentőségű lesz.
A számos ide sorolható esemény közül talán a legfontosabb a His Master’s Voice – Egy lehetséges múlt című kiállítás létrejötte volt. Ezzel ugyan is egy olyan több tényezős szemléletváltás vette kezdetét Rokkó művészetében, mely joggal tekinthető az életművön belüli periódushatárnak. Értelemszerűen kötetünk ennek a fordulatnak még nem elemezheti a következményeit, hiszen egy éppen történő, még beláthatatlan kimenetelű jelenségről van szó. Mivel azonban a performanszokról szóló fejezetek utalnak erre a tapasztalatra, ez egyben azt is jelzi, hogy a Paraf maga is egyfajta töréspontban helyezkedik el: áttekinti a 2008-ig tartó időszak fejleményeit, és felvillantja egy újabb kezdet lehetőségét.”
Ráció Kiadó – Magyar Műhely Kiadó
Terjedelem: 160 oldal
Bolti ár: 2800 Ft

H. Nagy Péter
A betűcivilizáció szétrobbanása
Szombathy Bálint szupergutenbergi univerzuma
(Aktuális avantgárd 14.)

Szombathy Bálint sokat citált művészetdefiníciója („művészet az, amit annak tekintünk”) vagy ennek valamilyen variációja persze lépten-nyomon felbukkant már a művészet történetében, sőt számtalan teoretikus érvelt amellett, hogy bizony ingatag területre téved az, aki megpróbálja rögzíteni, mi a művészet. Emellett rendkívül sok irodalmi szöveg szembesít azzal, hogy a művészet, az irodalmiság, a költőiség stb. a tulajdonítások szférájába tartozik. Természetesen nem feladatunk, hogy végigkísérjük e dilemma karrierjét. Az viszont, hogy a fenti mondat éppen a vizuális költészet kapcsán hangzik el, nagyon is beszédes, hiszen kinek jutna eszébe mentegetni mondjuk egy szonettkoszorút.

Az új monográfia Szombathy Bálint pályáját követi nyomon a legkorábbi versektől, képektől, fotóktól, performanszoktól egészen napjainkig.
Ráció Kiadó – Magyar Műhely Kiadó
Terjedelem: 112 oldal
Bolti ár: 2800 Ft


Bohár András (1961–2006) filozófus, esztéta, kritikus Poétikák és világlátások című posztumusz tanulmánykötete a vers, a narráció és a filozófia határterületeit átjáró (élet)műveket hoz közelbe hermeneutikus olvasatokkal, szerzője szavai szerint „át-tekintésekkel”. A kötetet a dunaszerdahelyi Nap Kiadó felkérésére a szerző állította össze, szerkezete, tagolása is az ő elképzeléseit követi.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés