Az olvasás éjszakája
OLVASÁS
ÉJSZAKÁJA
KÖNYVES
KALANDOK
OLVASÁS ÉJSZAKÁJA KÖNYVES KALANDOK
Könyvhét folyóirat

Gyerekkönyvek által a világ – nagy tavaszi gyerekkönyv-ajánló

Szénási Zsófia - 2018.04.18.

Tavaly karácsonyi számunkban és a honlapunkon is előre jeleztük a változást gyerekkönyv-ismertető rovatunknál: gyakorló nagypapától gyakorló anyukához kerül a rovat. Csokonai Attila adta át a „stafétabotot” Szénási Zsófiának. Íme, idei első számunk gyerekkönyv ajánlója, honlapunkon kibővített terjedelemben, Szénási Zsófiától.

Fedezzük fel a nagyvilágot, a dzsungelt és a saját otthonunkat
A Tessloff-Babilon Kiadó könyvei
„Mindig születtek olyanok, akik a többiek előtt jártak, messzebbre és többre vágyva útra keltek. Felfedezéseikkel feltárultak a titkok, és örökre megváltozott a világ” – áll a Mi micsoda megújult sorozatában Karin Finan szerzőségével megjelenő Nagy felfedezők című kötet fülszövegében. Hogy kik ők? Az őskor névtelen vándorai után, az ókori világ utazói, majd a középkorban élt viking, arab és kínai felfedezők közül már többnek ismerjük a nevét. A korszak legismertebb utazója persze Marco Polo. Az újkorban tarolnak az európai hajósok; Vasco da Gama eljut Indiába, új földrészt fedez fel Kolumbusz, Magellán körbehajózza a földet, Cook feltérképezi a déli féltekét. A célba jutást megkönnyítendő új technikai vívmányok születnek, természettudományos gyűjtőútra indul Alexander von Humboldt. A gyarmati időkben feltérképezik Afrikát, és 1900 körül már csak a két sarkvidék rejteget titkokat.

A vasút és a vonatozás iránt érdeklődő diákokat célozza meg a Mi micsoda sorozat Bernd Flessner által jegyzett kötete, mely a Vasút – kötött pályán előre címet viseli. Megtudható belőle, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük az első vasútépítőknek, hol van a világ legelső, leghosszabb és legkülönlegesebb vasútvonala, hogyan hódította meg a vasút a Vadnyugatot, miért lett a XIX. a vasút évszázada, vagy hogyan épült ki a vasút Magyarországon. A nagy pályaudvarok, vasúti hidak áttekintése mellett, szó esik a vonatirányításról, a vasút dolgozóiról és bepillantást nyerünk a jövő vonataiba is.

A különböző fogalmakat 30 másodpercben megmagyarázó sorozat egyik új kötetében Jen Green 30 füllesztő témát ajánl az ifjú dzsungelkutatóknak. Az Esőerdők 30 másodpercben foglalkozik az esőerdő mibenlétével, a biodiverzitással, az erdő szintjeivel, vadvilágával, és a világ nagy esőerdőivel Afrikától Amerikáig. Megvizsgálja az ember jelenlétének hatásait, a természeti népek alkalmazkodó életmódjától az nagyipari növénytermesztés, állattenyésztés a fakitermelés káros következményeiig. A 3 perces küldetésekben különféle kísérleteket végezhetünk: kipróbálhatjuk a fotószintézist, megmérhetünk egy fát, végezhetünk lombkoronatesztet, vagy kirakhatjuk a táplálékláncot.

Susie Hodge Művészet 30 másodpercben című kötete 30 festői témát ajánl a kis műértőknek; az alapfogalmak tisztázása mellett végigmegy az összes fontos és nagy korszakon az őskori művészettől a kortárs művészetekig. Megismertet az alapvető technikákkal, anyagokkal, ábrázolási módszerekkel, műfajokkal, majd a 3 perces küldetés rovatban mindezek gyakorlati megvalósítására is tanácsokat ad. Készíthetünk barlangrajzot, mozaikot, akvarellt, zsinegnyomatot, lehetünk expresszionisták és alkothatunk kubista kollázst.

Ki gondolná, hogy lakásunk háztartási gépei is megérnek egy felfedezőutat! Erre buzdít az 5-7 éveseknek szóló, Otthonunk működése című könyv a Mi micsoda Junior sorozat 29. kötetében, amelyben a gyerekek által kedvelt kihajtható, kukucskáló ablakok segítségével lehet vizsgálódni a hálózatok és vezetékek dzsungelében, megtudni hogyan működik a fűtés, a mosógép, az elektromos szerszámok, konyhai eszközök, a televízió, az internet vagy éppen a játékautó.
Ezernyi kérdésre kínál óvodásoknak való, okos válaszokat a Mi micsoda ovisoknak című sorozata, amelynek egyik új kötete sok képpel, frappáns szövegekkel és a népszerű, kihajtható, kukucskáló ablakok segítségével ezúttal a Tűzoltók tevékenységébe avatja be a kis olvasókat. Elmagyarázza, milyen munkát végeznek a tűzoltók, miért vannak hőálló ruhában, honnan jön a víz, amivel oltanak, miben tudnak segíteni egy balesetnél vagy árvíz idején. A másik kötet Az idő címet viseli, és gyakorlati példákon keresztül ismerteti meg a kicsiket az idő múlásával, az évszakok változásával, az esztendő körforgásával, egy napunk felépítésével, valamint az idő mérésével.

Kalandok és feladatok kicsiknek és nagyobbaknak
A Napraforgó Könyvkiadó könyvei
Lassan a huszadik kötetéhez közeledik a Napraforgó Könyvkiadó Kalandos küldetés című lapozgatós sorozata, amely különböző megoldandó feladatok nyomán vezeti főhősét, azaz az olvasót különböző helyszínekre és korokba, játékos formában csepegtetve az ismereteket az általános iskolás korosztálynak.   A köteteket nem hagyományos módon kell olvasni, hanem a megadott oldalszám alapján ide-oda lapozgatva kell haladni, így az olvasó döntheti el, merre haladjon a történet. A fantasy könyvkiadásból ismert Kaland, játék, kockázat című sorozattal ellentétben itt nem lehet meghalni, rossz választás esetén egyszerűen vissza kell térni az utolsó kérdéshez és a másik feleletet választva továbbhaladni. A brit széria két legutóbbi kötetének egyike Fellini kissé horrorisztikus vidámparkjába vezet el, a küldetés célja a vidámpark megszabadítása a gonosz lényektől. Mivel a Dan Green szerzőségével és David Shephard illusztrációival megjelent Hajsza a vidámparkban című könyvben elsősorban a fizikához kapcsolódó kérdések találhatók, így ez a kötet leginkább hatodikosnál idősebb diákoknak  ajánlható.  Szó esik benne például a gravitációról, az áramkörökről, a hanghullámokról, a mágnesességről, a fénytörésről, vagy a sűrűségről; csupa olyan témáról, amelyek a vidámpark nagy gépezetében a trükkök és illúziók sikerét biztosítja.

A másik kötetben a földrajzhoz köthető kérdések dominálnak,  John Townsend és Tatio Viana Veszélyben a hegyi folyó című könyvecskéjének a célja, hogy az olvasó a küldetés végére megmentse a folyót a mérgezéstől. Olyan vízügyi fogalmakkal ismerkedhet meg benne a játékos, mint vízgyűjtő terület, zúgó, víznyelő, a víz körciklusa, a folyó szakaszai vagy a víztározó működése.

Kötetenként száz érdekes kérdéssel és válasszal bírja gondolkodásra a Tornáztasd az agyadat című sorozat két újabb tagja a 6-9 éves korosztályt. A legyezőszerűen kinyitható, összetűzött kártyagyűjtemény kiválóan alkalmas utazás, nyaralás

alatti játékra, iskolaszünet alatti időtöltésre.  Minden korosztály a maga szintjén kap feladatokat például az abc-vel és az olvasással kapcsolatosan, aztán matematikából, földrajzból és környezetből, de vannak mesehősökre és filmsorozatokra vonatkozó kérdések is. Megértésük nemcsak az általános tudást méri, hanem fejleszti a szövegértét és adott esetben a fogalmazási készségeket. Egyedül, kettesben is szórakoztató lehet, de közösségi programnak sem utolsó!

A legkisebbeknek két kihajtható leporellóval kedveskedik a kiadó. Major Eszter a szerzője és Kecskés Anna az illusztrátora a Tavaszi álom és Tavaszi kaland című, az Évszakok sorozatban megjelent köteteteknek, amelyek kis olvasóikat verses formában vezetik be a sárkányeregetésbe, a tojásfestésbe, a húsvéti és az Anyák napi ünnepkörbe, és megmutatják a bickilizés, a vásárlás és a játszótér örömeit, illetve felfedeztetik a tavasz örömeit  gólyákkal, nyuszikkal, aranyesővel és madárcsicsergéssel.

 

 

 

 

 

Történetek anyákról, állatokról és csodaparipákról
A Manó Könyvek újdonságai
Maros Krisztina színes és kreatív illusztrációival kelt új életre Háy János Alfabéta és a negyvennégy rabló című humoros meseábécéje, amely a nagyóvodás és kisiskolás korosztályt célozza meg. Főhőse, Peti élete első nagy kalandjára indul, amikor egy bérház minden ajtaján bekopogtatva nyomoz a titkos összeesküvés után, amely mögött Alfabéta, a föníciai terrorista és az ő negyvennégy rablója áll. De benne vannak Peti szülei és nagytestvére is! A bérház lakásaiban olyan élőlényekkel találkozik, amelyek megtanítják az ábécé egyes betűire; összefut az egykor modellként tevékenykedő agárral és a vallásos ájtatosmanóval, a (Tőzsde)cápával és Dzadzikisszel, a tengeri uborkával, az iszákos éticsigával és a gazdag gyöngytyúkkal, Ökörszem nagyfőnökkel, Újfundlandy úszómesterrrel, sőt egy Űrmacskával is. Mire mind a negyvennégy lakóval megismerkedik, megtanul olvasni.

Anyák napi meglepetésnek szánja a kiadó Szeretlek, anya! című kötetét, amelyben egyenlő rangot képvisel írás és illusztráció. Quentin Gréban többszörösen díjazott belga illusztrátor – 25 gyermekkönyv képanyagának alkotója – készített egy anyákról és az anyaságról szóló mesés és megható festménysorozatot, amely a világ különböző tájain élő anyákat és gyermekeiket örökíti meg. A Manó Kiadó beleszeretett a képekbe, és felkért 31 hazai szerzőt, hogy írjon egy-egy vallomást, történetet egy-egy festményhez vagy saját anyaságának megéléséhez kapcsolódóan.  Olyan ismert alkotók és művészek írásaival találkozhatunk a kötetben, mint Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Halász Judit, Kárász Eszter, Koós Réka, Krizsó Szilvia, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Szabó T. Anna, vagy Tóth Krisztina, illetve Lackfi János személyében a férfinem is képviselteti magát.

Az illusztrátor-meseíró Tony Wolffal a Mesél az erdő az állatokról, törpékről, óriásokról, csodatündérekről című sorozat kapcsán volt szerencsém megismerkedni, amikor a gyerekeimnek esti mese formájában felolvastam a történeteket. Annyira szerették, hogy rongyosra koptattuk a köteteket a lapozgatás közben. A Nagyi meséi című mesekönyvben, Toderi Anna fordításában hasonlóan kedves történetek sorakoznak; ezúttal nyuszi nagyi és medve nagyi mesél összesen huszonnégy izgő-mozgó unokának. Medve nagyi saját utazásait eleveníti fel, megismertetve a világ különböző tájain élő vadállatokkal és a szokásaikkal, így a krokodil fogmosásával, a pelikán banángyűjtésével, vagy a pórul járt kisoroszlánokkal. Nyuszi nagyi a Zöldalmafa tanya állatairól mond tizenkét rövid mesét; szó esik a hiú kecskegidáról, a konok kiscsacsiról, a masnis lóról és a hazudós macskáról.

A hazai olvasóközönség eddig elsősorban cicás és kutyás történeteiről ismerhette Holly Webb angol írónőt, aki korábbi könyvkiadó szerkesztői munkájának tapasztalatait kiválóan kamatoztatja az írásaiban. Bár három fia van, érdekes módon könyvei zöme kislányoknak szól, mint a most magyarul Ruff Orsolya fordításában megjelent Varázslat Velencében. A csodaparipa című regénye is bizonyítja. A könyvben minden megvan, ami szükséges ahhoz, hogy bevonzza a kiskamasz korosztály olvasni szerető lánytagjait: a történet a lagúnák városában, a csodálatos Velencében játszódik, amelyet a mindent átható varázslat tart a víz felett; főhőse egy hercegnő, aki megismerkedve az egyszerű nép problémáival és gondjaival, apja nyomdokába lépve arra használja fel varázserejét, hogy megmentse imádott városát a pusztulástól és a káosztól. A főhős segítői – a varázslói képességekkel rendelkező embereken kívül – a gyönyörűséges vízi paripák, különösen egy Lucian nevű. A kötet eredeti címe – The Water Horse – szintén erre utal.

Kamaszoktól, kamaszokról és kamaszoknak szól a kiadó Rólad-Neked elnevezésű sorozata, amelynek második tagja, Horányi Hanna Zelma Egy év tíz hiba című ifjúsági regénye egy gimnázium mindennapjaiba viszi el tinédzser lányolvasóit. Az elsőkötetes szerző szinte maga is kamasz még; regényében a serdülők életérzéséről, az őket foglalkoztató érzelmi és mentális problémákról ír a korosztályhoz közelálló nyelvezettel. A két legfőbb téma természetesen a tanulás és szerelem, az ezekkel kapcsolatos összes siker és kudarc helyet kap a könnyen olvasható, önismereti tréningnek is felfogható lektűrben.

 

 

 

 

 

Hogyan fogadtassuk el magunkat és legyünk népszerűek?
A Móra Könyvkiadó újdonságai
„Sziasztok, Teva Webb vagyok, szörnyszülött. Sok testvérem van. Kimondottan sok testvérem van. Összesen tizenketten vagyunk, no meg ott van az egyedülálló anyám, aki soha ki se teszi a lábát a házból. Ha úgy veszem, a jelenlegi életkoromat nézve szinte minden évre jut belőlem egy.”- vallja meg laptopja kamerájába a 16 éves Teva Kathryn Evans Több mint én című ifjúsági regényében. A lány látszólag a kamaszok szokásos mindennapjait éli: iskolába jár, együtt lóg a barátaival, úton-útfélen telózik, netezik és ismerkedik a szerelemmel. Az átlagos felszín alatt azonban félelmetes családi titok lappang; Tevának van tizenegy, különböző életkorú testvére, akik nem csak a testvérei, hanem korábbi énjének megtestesülései. E furcsaság a genetikus apa kísérleteinek eredménye, aki saját gyermekén kísérletezett, és aki elöl – két testvért hátrahagyva – elmenekült a család. Mindannyian egy elhagyatott házban laknak, de hogy titkukra fény ne derüljön, nehogy torzszülötteknek kiáltsák ki őket és mindenféle kísérleteket végezzenek rajtuk, gyakorlatilag sohasem járnak ki, csak a legutolsó, a legkésőbb született Teva hagyhatja el a házat. A lánynak minden egyes születésnapja környékén meg kell birkóznia azzal a ténnyel, hogy egy újabb lény/én válik ki a testéből. Azt hihetnénk, hogy a regény a sci-fi vagy a horror irányába kanyarodik, a szerző azonban elsősorban lélektani drámát írt, főhőse lelki vívódásaira és személyiségfejlődésére koncentrálva. Tevának minden nehézsége ellenére nagy tervei vannak: egyetemre akar menni és tanulni. De mindenekelőtt és legfőképpen lebontani az őt körülvevő titkot és kiállni a nyilvánosság elé, hogy elfogadtassa magát és családját olyannak, amilyenek. Az ifjúsági regénnyel Kathryn Evans a 2016-os Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválon megnyerte a legjobb elsőkönyvesnek járó díjat. (Fordította: Hordós Marianna)

Sarah Strohmeyer Menő csajok klubja
című ifjúsági regényével újabb taggal bővült a kiadó PINK könyvek elnevezésű sorozata, amelynek főszereplői mind tizenévesek, és csupa vicces vagy kevésbé vicces avagy véresen komoly dolgok történnek velük… Bea, Neerja és Gigi tizedikes gimnazisták, jó tanulók, akiket a többiek talán strébernek is tartanak: megállás nélkül jegyzetelnek, magolnak, leckét írnak, iskolagyűlésre járnak és egyetlen céljuk van; hogy felvegyék őket egy jó nevű, patinás egyetemre. Aztán egyszer csak ráébrednek, hogy valahogy mindig kimaradnak a király bulikból, a rájuk jellemző elitista szemlélettel ritkán lehet népszerűséget szerezni, és a suliban távolról sem a legjobb tanulók érzik magukat a legjobban. Új célt tűznek ki maguk elé: szeretnék elérni, hogy a gimis évkönyvekben ne csak jó tanulóként, de jó fejként is megemlékezzenek róluk. Munkához látnak: a dolgozatírásánál csalási botrányba keveredett Gigi erős lámpalázával megküzdve elindul a diákképviselő-választáson; Bea minden félelme dacára jelentkezik a sícsapatba; Neerja színészi babérokra tör. Közben különböző izmos és izomagyú, okos és elbűvölő pasik jönnek be a képbe; a lányok órákig sminkelnek, öltöznek, telefonálnak és neteznek, és szélsőséges érzelmeik közt ingadoznak, ahogy az a tinikhez illik. A szerző habkönnyű nyelvezettel ír, Kathryn Evanshoz hasonlóan rövid és lényegre törő párbeszédekkel dolgozik, magabiztosan használja a diáknyelvet, vagyis célközönsége nem csupán azt találhatja hitelesnek, amit leír, hanem az is, ahogy megírja. (Fordította: Dudik Éva Annamária)

Majoros Nóra Pityke és prém
című ifjúsági regénye a 12-16 éves lányolvasókat célozza meg. Govalinda és Prillaszári hercegnők ikrek és éppen a tizenhetedik születésnapi ünnepségükre készülnek Priccenproszlin tündéri kastélyában. Govalinda komolyan veszi a hercegnői feladatokat – ő lesz anyja utóda a trónon –, míg testvérét jobban érdekli a csavargás és a pórias nép szórakozása, mint a hercegnői viselkedés, öltözködés és reprezentáció. Alkalomadtán meg is szökik az ünnepségről és elkeveredik az erdőben élő, állatbőrt viselő vademberekhez, az úgynevezett prémesekhez, akik a kastélyban élők ősi ellenségei. Túléli az első napot és a kitörni készülő háború küszöbén nagy szerepe lesz abban, hogy közvetítsen a birodalom lakói között. Vajon képes lesz megakadályozni egy mindent elsöprő háborút? A sodró lendületű meseregény az eredetileg tájépítészetet tanult  szerző harmadik könyve.

Balázs Ágnes A pösze nyuszi
című mesekönyve a második tagja a Mesék örökmozgóknak című sorozatnak, amely az átlagnál aktívabb, sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez szól, akiknek nehezükre esik egy helyben maradni. Mint a könyvborító is mutatja, a meséket hallgatva nyugodtan lehet, sőt kötelező tapsolni, ugrálni és kiabálni, természetesen csak a megfelelő hívószavak elhangzásakor; a felolvasásra szánt, rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. A pösze nyuszi meséjében például a „tojás” szónál fel kell pattanni a székről, a „húsvéti nyúl” elhangzásakor elfutni a megadott pontig, az „ecet” szónál megpördülni. Hasonló elvek érvényesülnek a másik három mesében is, ahol a civakodó medvebocsokkal, a hazudós kisegerekkel, egy kakas tábornokkal és egy bátor kiskutyával ismerkedhetnek meg a gyerkőcök. A kiadó a sorozatot az izgő-mozgó óvodásoknak és kisiskolás gyereknek ajánlja.
Szénási Zsófia

Karin Finan: Nagy felfedezők - Utazás az ismeretlenbe. Mi micsoda. Babilon Kiadó, 48 old., 3200 Ft; Bernd Flessne: Vasút - Kötött pályán előre, Babilon Kiadó, 52 old. 3200 Ft; Jen Green: Esőerdők 30 másodpercben. Tudás 30 másodpercben. Babilon Kiadó, 96 old., 2750 Ft; Susie Hodge: Művészet 30 másodpercben Tudás 30 másodpercben. Babilon Kiadó, 96 old., 2750 Ft; Martin Stiefenhofer: Otthonunk működése. Mi micsoda Junior. Babilon Kiadó, 20 old., 3690 Ft; Christina Braun: Tűzoltók. Mi micsoda junior. Babilon Kiadó, 20 old., 3690 Ft; Andrea Weller-Essers: Az idő. Mi micsoda ovisoknak. Babilon Kiadó, 12 oldal, 2950 Ft; Dan Green: Hajsza a vidámparkban. Kalandos küldetés. Napraforgó Kiadó, 48 old., 1790 Ft; John Townsend–Tatio Viana: Veszélyben a hegyi folyó. Kalandos küldetés. Napraforgó Kiadó, 48 old., 1790 Ft; Tornáztasd az agyadat 6-7 éveseknek. 8-9 éveseknek. Napraforgó Kiadó, mindegyik 50 old., egyenként 1490 Ft; Major Eszter: Tavaszi álom. Évszakok. Napraforgó Kiadó, 8 old., 890 Ft; Major Eszter: Tavaszi kaland. Évszakok. Napraforgó Kiadó, 8 old., 890 Ft; Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló. Manó Könyvek, 128 old., 3490 Ft; Quentin Gréban és 31 magyar szerző: Szeretlek, anya! Manó Könyvek, 64 old., 4490 Ft; Tony Wolf: Nagyi meséi. Manó Könyvek, 48 old., 2990 Ft; Holly Webb: Varázslat Velencében - A csodaparipa. Manó Könyvek, 256 old., 2490 Ft; Horányi Hanna Zelma: Egy év, tíz hiba. Menő Könyvek, 336 old., 2990 Ft; Kathryn Evans: Több mint én. Móra Kiadó, 400 old., 2699 Ft; Sarah Strohmeyer: Menő csajok klubja. Pink. Móra Kiadó, 320 old., 2499 Ft; Majoros Nóra: Pityke és prém. Móra Kiadó, 480 old., 2999 Ft; Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek. Mesék örökmozgóknak. Móra Kiadó, 56 old., 2499 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés