Móra Kiadó
újdonságok
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságok Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

Barangolásoktól az elefántig – gyermek- és ifjúsági könyvek a vakációra

Szénási Zsófia - 2020.06.16.

Barangolások és varázslatos állatok

Kalandos állattörténetek a Manó Könyveknél

Malac és Liba nyaralás alatti kalandjaival folytatódik Tóth Krisztina szerethető mesekötete Hajba László kitűnő illusztrációival. A Csavarogjunk együtt! című kötetben Malac és Liba előbb a Balaton partján, Balatonfüreden, majd a szabadban űzött sportolás közben keverednek galibába, hogy az együtt átélt élmények még erősebbé tegyék barátságukat. Jókai Mór talán álmában sem gondolta volna, hogy villájának kertje egyszer egy malac és egy liba éjjeli menedéke lesz! A kis alakú, vékony mesekönyv minden nyaralni induló kisgyerek hátizsákjába könnyűszerrel belefér. A Manó Könyvek Disney Baby sorozata szintén kicsiknek szól. Nancy Parent De jó együtt játszani! című képes mesekönyvében klasszikus Disney egérfigurák hétköznapjait követhetjük nyomon a megunhatatlan kacsaszereplőkkel kiegészülve. A generációk óta megismert Disney mesealakok ezúttal Jerrod Mayurama illusztrációiban kelnek életre. A szerzőpárostól egy másik könyvet is piacra dob a kiadó De jó, hogy nem vagy irigy! címmel, három kacsa - Niki, Tiki és Viki főszereplésével. Felbukkan Donald kacsa a nagybácsi szerepében, de találkozhatunk Mickey kutyával és Goofy kacsával is. Önállóan olvasó kisiskolásoknak szól Ruff Orsolya zöld macskás mesesorozatának harmadik kötete A zöld macska és a Hét Domb kincse címmel. A címadó Magnusz macskát jó sorsa összehozza Kampóval, az álmágus földikutyával, akiről hamar kiderül, hogy csaló, sőt ellenség. Így Magnusz segít az erdő lakóinak megmenekülni az éhínségtől: megkeresik a Hét Domb alatt rejtőző kristálykövet, és közös erővel megnyitják az erdőt tápláló forrást. Szerepet játszik még a történetben egy bizonyos varázslatos sárga por és egy varázsigéket rejtő könyvecske. A kötetet ezúttal is Megyeri Annamária humoros állatrajzai illusztrálják. Szintén a Disney sorozat tagjaként, de kamaszoknak szól a Sorsfordító történetek keretében Elizabeth Lim: Fénytörések című ifjúsági regénye, amely a filmadaptációkból ismerős, ősi kínai legendát, Mulan történetét dolgozza fel. Mulan egy félelmet nem ismerő fiatal lány, aki férfinak álcázva magát csatasorba áll, hogy megvédje szeretteit, s válik a kínaiak legendás harcosává. A Sorsfordító történetek lényege, hogy a dolgok menete nem úgy alakul, ahogyan azt az eredeti történetből ismerjük. Mulannak ezúttal Diyuba, azaz az alvilágba vezet az útja, ha meg akarja menteni a szerelmét. Egy hatalmas őrző-védő oroszlán segítségével át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve visszahoznia Shang kapitányt, vagy örökre az alvilágban ragadnak.

Barangolás a természetben és varázslatos állatok a Babilonnál

Nyár elejére két kötettel gyarapodik az 5-7 éves korosztálynak szóló, Mi  Micsoda Junior sorozat. A kukucskáló ablakokkal ellátott, nagyméretű kiadványokban fel lehet fedezni Magyarország szépségeit a hegyeken át a vizes élőhelyekig, és meg lehet ismerkedni a leghíresebb várakkal és városokkal. A másik kötet a Rovarok csodálatosan rejtélyes világába invitálja az olvasókat, megtudható belőle, melyik rovar hasonlít a helikopterre, hogyan zenélnek a rovarszárnyak, miért büdös a poloska, miért csíp a szúnyog, és mit eszik a lepke. Kicsit több szöveggel van ellátva az önállóan olvasni tudó kisiskolásoknak szánt Mi Micsoda Olvasó képes sorozat, melynek Sarkvidékek című kötete megismertet az Északi- és a Déli-sark fekvésével, éghajlatával, élővilágával és felfedezőivel. A fejezetekhez kapcsolódó játékos Tudáspróbák segítenek elmélyíteni a megszerzett tudást. Iskolás korosztálynak íródott Stepánka Sekaninová Hétköznapi holmik krónikája című könyve, melyet Eva  Chupíková  korszerű és humoros rajzai illusztrálnak. A szerző olyan hétköznapi tárgyak történetét kíséri végig az évszázadokon/évezredeken, mint a cipő, korcsolya, esernyő, szemüveg, baba, hintaló, WC, fogkefe vagy harisnya. Apróságok, amelyek mindenkinek az életében jelen vannak, s történetük – Bartók Imre fordításában – néha megnevetett, máskor elgondolkodtat. Olvasni szerető kislányoknak indítja a kiadó Tikos jótevők című, ponyva alakú sorozatát, mindjárt két kötettel. Paula Harrison történetei varázslatos állatok megmentéséről szólnak, az egyikben A kis viharsárkányt menti meg a jólelkű és találékony főhősnő, Szofi, a másikban A kis unikornis és az égre futó egyszarvúak világát őrzik meg Maja és segítői. A köteteket Fenyvesi Orsolya fordította.

Bolhától az elefántig

Földrajz, biológia, nyári tábor és fordulatos krimi a Móra Kiadó nyár eleji kínálatában

Az úgynevezett kaland-játék könyvek sorába tartozik Philippe Nessmann Irány a Mars című könyve, amely a világűr felfedezésére invitálja kiskamasz olvasóit.  Az ismeretterjesztő játék során nem lineárisan kell haladni a könyv olvasásában, hanem ide-oda lapozgatva, különböző feladatokat teljesítve. A cél: túlélni és sikerre vinni a Mars-expedíciót. A fejezetek végén az olvasónak kell választania a szerző által kínált lehetőségek közül, majd a döntésnek megfelelően egy másik fejezetre ugrani. A döntések sorozata határozza meg, milyen sorrendben halad a cselekmény. Elég egy rossz választás, és veszélybe kerül az egész küldetés! A játékos kalandor egy hat főből álló nemzetközi csapat keretében „indul” el a vörös bolygó felfedezésére 2037-ben. A legénységnek el kell jutnia a Marsra – közben megismerhető, hogy kell például kiszámítani egy űrhajó röppályáját –, és megvizsgálni, van-e valamilyen kezdetleges élet a bolygón. Kiderül, hogyan épül fel egy űrbázis, milyen a Mars éghajlata, hogy kell közlekedni egy marsjáróval, vagy mire való egy oxigéngenerátor. Aki végigcsinálja, garantáltan többet fog tudni az űrhajózásról, mint egy átlag felnőtt! A kiadó Erich Kästner sorozatának legújabb, fiataloknak és idősebbnek egyaránt szóló darabja, Az eltűnt miniatűr című fordulatos krimi, amely egy érző lelkű hentesmester kalandjainak izgalmas története. A Sárközy Elga fordításában megjelenő regény negatív hőse Horn professzor, a műkincsrablásban jártas, zseniális bűnöző, akit a rendőrség képtelen fülön csípni, mert mindig előttük jár egy lépéssel. Csillogó bűnözői karrierjére azonban árnyék vetül, amikor három lelkes amatőr, Külz papa, a derék berlini hentes, a feltűnően csinos és agyafúrt Irene, valamint a jóképű gazembernek látszó Struve úr belekeveredik egy általa kitervelt műkincsrablási ügybe, miközben fél Dániát és Németországot bejárják, hogy megmentsék Holbein VIII. Henrik egyik feleségéről, Boleyn Annáról készült, drágaköves keretbe foglalt miniatűrjét. Az 1935-ban írt regény ma is önfeledt szórakozást ígér a műfaj rajongóinak.

Hamisítatlan nyári hangulatot idéz az Erdőszelfi című verses antológia Lackfi János szerkesztésében, amelynek célja, hogy népszerűsítse a kis és nagyobb kamaszok körében a szabadban űzhető nyári sportokat, így a gyalogos, kerékpáros, vízi- és lovas túrázást. A kortárs irodalom jeles képviselőinek –Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Demény Péter, Finy Petra, Gáti István, Hevesi Judit, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Miklya Zsolt, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vörös István – verseiből összeállított, úgynevezett Vándortábori versek sok humorral, nyelvi iróniával, vicces és mosolyogtató történeteket tálalnak az erdei osztálykirándulások hangulatáról, a természet szépségeiről, a közösen átélhető pozitív és negatív élményekről, amik örökre emlékezetessé teszik az együttléteket. Mert a vadregényes táj és a benne élő állatok és növények szépsége mellett az átélt élmény része az eltévedés az erdőben, a ronggyá ázás az esőben, a szúnyogok hada a vízparton, vagy a borulás a csónakkal. Most, hogy több hónapi bezártság után végre ki lehet menni a szabadba és utazni legalább a hazai tájakon, remélhetőleg sokaknak lesz az erdő, vagy a vízpart az influencere, és az elmaradhatatlan szelfi témája. A könyvet Ritter Ottó vagány rajzai illusztrálják. Szintén az élővilág sokféleségére és a természet csodáira reflektál Jules Howard Tökéletes állatvilág című, kisiskolásoknak szóló képes albuma, mely 300 állatfajt mutat be a bolhától az elefántig. A könyvben egyenlő arányban szerepel szöveg és kép, utóbbi Vogel Jarom természethű, az állatok lényegi vonásait megragadó munkájának eredménye. A szerző a gerinctelenek, hüllők, madarak, emlősök, halak és kétéltűek csoportjaiból válogatott állatokat, igyekezve bemutatni az egyes fajok között lévő különbségeket és hasonlóságokat. Számos, legtöbbünknek ismeretlen állatot megismerhetünk benne a medveállatkától, a barázdált agykorallon át a kaktuszökörszemig. Természetesen sok ismert faj is szerepel a kötetben, körülbelül annyi és olyan tömör információt kapunk róluk, mint régen az állatos kártyákon. A kötet nagy értéke, hogy a célkorosztálynak megfelelő áttekintő lexikális tudást nyújt az állatok világáról, megmutatja az összefüggéseket, és az állatok rendszerezésének főbb szempontjait.

Az ókori görög mítoszokkal, a legnevesebb antik istenek és hősök történeteivel foglalkozik Paolo Valentino A mítoszok világa című, korszerű és gördülékeny megfogalmazású ismeretterjesztő kötete, Fabio Mancini modern és ironikus illusztrációival. „A mítoszok abból a szükségszerűségből születtek, hogy a valóságot annak minden ellentmondásával együtt meg kell magyarázni” – szögezi le a szerző könyve bevezetőjében, majd ismerteti a görög istenek nem egykönnyen átlátható panteonját az Olümposz-hegyen székelő tizenegy főisten tetteitől kezdve a kisebb istenek és mitológiai lények történetéig. Visszatekint a világ születésére és a legrégibb teremtményekre, köztük a küklopszok és a titánok nem egyszer kaotikusnak tűnő harcaira. Utal az ókori irodalom leghíresebb alkotásaira – Homérosz, Aiszkhülosz, vagy Vergilius műveire, melyekben szintén nagy szerepet kapnak az istenek. A halhatatlan lények mitológiai szerepének tisztázása után sort kerít a félisteni és az emberi hősök, így Adonisz, Akhilleusz, Androméda, az Argonauták, Daidalosz, Ekho, és számos ismert és kevésbé ismert antik figura tevékenységének bemutatására is. Megtudhatjuk, hol játszódnak az antik mítoszok, milyen tájat rejt Arkádia és   Ókeánosz, az Elíziumi mezők, vagy Tartarosz. A tájékozódást különböző szemléltető ábrák segítik. Minden felső tagozatos és középiskolás nagy haszonnal és élvezettel forgathatja a könyvet.

Bartos Erika méltán népszerű, és számos díjjal jutalmazott Brúnó sorozatának hat kötetesre tervezett budapesti meséi közül az ötödik a Duna szerepével foglalkozik a főváros életében. Az ovisoknak szóló képes könyvben játékos és szórakoztató formában ismerkedhetnek meg a kicsik a Duna útjával az értől a tengerig, így a több országon átívelő folyó élővilágával, a Duna part jellegzetes tájaival és városaival, a Duna szerepével és hasznosításával az évszázadok során. A Duna budapesti szakaszán a térképek segítségével bejárhatjuk a Margitszigetet és több más apróbb szigetet, a Duna hidjait, hajózhatunk a nagy folyón és megtudhatjuk, mi a szerepük a víztornyoknak.  A meséket a szerző mesés, mégis természethű és részletgazdag rajzai illusztrálják, melyek alapján a gyerekek pontosan beazonosíthatják, merre is járnak éppen a szüleikkel vagy az ovis/iskolás társaikkal.

Szénási Zsófia

Tóth Krisztina: Csavarogjunk együtt!  Manó Könyvek, 56 o., 1990 Ft; Ruff Orsolya: A zöld macska és a Hét Domb kincse, Manó Könyvek, 136 o., 2490 Ft.; N. Parent: De jó együtt játszani! Manó Könyvek, 32 o., 1690 Ft; N. Parent: De jó, hogy nem vagy irigy!, Manó Könyvek, 32 o., 1690 Ft; E. Lim: Fénytörések, Manó Könyvek, 432 o., 3990 Ft; Magyarország, Babilon Kiadó, 21 o., 3990 Ft; Rovarok, Babilon Kiadó, 21 o., 3990 Ft; C. Braun: Sarkvidékek, Babilon Kiadó, 64 o., 1995 Ft; Sekaninová: Hétköznapi holmik krónikája, Babilon Kiadó, 90 o., 3990 Ft;  P. Harrison: A kis viharsárkány, és A kis unikornis, Babilon Kiadó, 112 o., 1590 Ft; P. Nessmann: Irány a Mars, Móra Kiadó,128 o., 1999 Ft; E. Kästner: Az eltűnt miniatűr, Móra Kiadó, 224 o, 2499 Ft; Lackfi János (szerk.): Erdőszelfi, Móra Kiadó, 112 o., 2999 Ft; J. Howard: Tökéletes állatvilág, Móra Kiadó,192 o., 3999 Ft; Paolo Valentino: A mítoszok világa, Móra Kiadó, 210 o., 3999 Ft; Bartos Erika: Brúnó Budapesten. Duna. Móra Kiadó, 288 o., 3999 Ft.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/3. szám címlapjaÉS Páratlan oldal
Belépés