Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
A hosszú hajú
királykisasszony
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét folyóirat

„Az ismeretlenbe vezető izgalmas út” – Varga-Körtvélyes Zsuzsanna új regényéről

Illényi Mária - 2017.12.15.

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna 1978-ban született Szombathelyen. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem-angol szakot végzett, majd a Gazdaság- és Társadalomtörténeti Doktori Iskola keretein belül közegészségügy-történettel foglalkozott. Jelenleg egy fővárosi középiskolában tanít,  Budapesten él.

– A szivárvány koldusai az ötödik könyve, ami a K.u. K Kiadó gondozásában jelenik meg. Annak ellenére, hogy sem a kor, amelyben a történet játszódik, sem a mondanivaló nem könnyed, úgy áradnak a sorai és ragadnak idő-és belső utazásra, hogy az ember képtelen kilépni a sodrásból, amíg a végére nem ér. Hogyan születtek meg a regény szereplői?

– Istenes Péter alakja már az egyetemi évek alatt felbukkant, és néhány vázlatféle is készült róla, de igazából csak most érett meg annyira, hogy bekerüljön Kendi Zsigmond mellé a történetbe. Ő is egy néhány éve dédelgetett figura, akinek a tudásvágya és kíváncsisága ihlette ezt a koraújkori Európa világát körüljáró könyvet.

– Mit jelképez a címben szereplő szivárvány?

– Számomra mindig is az ismeretlenbe vezető izgalmas utat juttatta az eszembe, amelynek a végén valami újat lehet találni. Úgy vélem, a regény korszakának forrongó, változó, felfedezésektől zajos világát is megjeleníti.

– Több helyen utal arra, hogy az ember koldusként várja az élet adományait, hogy vagy a saját vagy a kora elvárásának súlya alatt apránként kaparja össze magának az értéket, boldogságot jelentő perceket. Honnan ered ez a szimbólum, mit jelent önnek?

– Hiszek abban, hogy az ember csak nagyon keveset kap ajándékba, inkább csak afféle indulótőkét. Ezt kell jól „forgatni”, fel- és kihasználni, ami nagyon sok küzdelemmel, noha ezzel egy időben rengeteg hasznos tapasztalattal is jár. Az egyik legnagyobb kihívás az életünkben önmagunk és a valódi céljaink megismerése, ami csak akkor lehetséges, ha teszünk is ezért valamit.

– Az előző írásaiban hangsúlyos gondolat volt: egész életünk azon múlik, mennyire tartjuk magunkat az elveinkhez, értékeinkhez. Életek, sorsok múlhatnak ezen. Jól érzem, hogy a jelen kötetnek is fontos mondanivalója ez?

– Mindenképpen, noha nem szeretném, ha túlságosan didaktikus íze lenne a regénynek. Ez csak egy történet, remélem, nem a rosszabbak közül való. Az azonban bizonyos, hogy az értékek és az elvek olyan sorvezetőt nyújtanak, amelyek mentén tartalmas életutat lehet kialakítani.

– Számos földrajzi helyszínt ismerhetünk meg a cselekmény során, és ezzel párhuzamosan a lélek különböző rétegeibe is alászállunk, míg a végén otthonra lelhetünk, mindkét értelemben. Hogyan épülnek egymásra a különböző helyszínek és a lelki síkok, van a kettő között összefonódás?

– Ezen a vonulaton még nem gondolkodtam. A helyszínek kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy mennyire képviselik a korszellemet. Szerettem volna egy minél sokszínűbb képet bemutatni a 17. századról.

– A regény másik központi kérdése a hit szerepe.  Mennyire tölt be fontos szerepet az ön életében ez?

– A szó pozitív és modern értelmében vallom magam hívőnek. Isten és a vele való kapcsolat részese a mindennapjaimnak.

– A múlthoz és hagyományhoz való ragaszkodás szintén fontos igazodási pont a regényében. Mit gondol, napjainkban változott-e ennek a jelentősége, súlya?

– A „Honnan jövünk?, „Kik vagyunk?” kérdései meghatározóak, noha nagyon fontos feltenni utánuk a „Hová tartunk, és miért?” felvetését is. Egy nemzet múltjának ismerete meghatározó az identitás kialakításában, de azt is hozzá kell tenni, hogy mindezt a jelennel összhangban érdemes kezelni. Fontosnak érzem a múlt és a hagyomány ismeretét, az irántuk való érdeklődés felkeltését, mert ennek segítségével sokkal sikeresebb jövőt lehet építeni.

– Elgondolkodtató, hogy a szereplőit gyakran fizikai értelemben köti gúzsba vagy korlátozza egyik érzékszervében egy betegség vagy baleset, hogy ennek révén végre a lelki, szellemi világot észrevegyék. Ön szerint e nélkül nem juthatnának el a felismeréseikhez?

– A korlátok sokszor arra döbbentik rá az embert, hogy nagyon komolyan kell küzdenie egy számára fontos célért. Talán azért is jelenik meg gyakran ez a motívum, mert a ma embere roppant elkényelmesedett világban él, amelyben rengeteg dolog egészen természetesnek és magától értetődőnek tűnik.

– Folytatódik a hagyomány (minden évben egy regény), és készül már a következő kötet?

– Lapul néhány új ötlet a fiók mélyén, de még időre van szükségük, és természetesen a kiadóval való egyeztetésre.

– Gondolkodott már azon, hogy más műfajban is kipróbálja magát?

– Nem. Szeretek mesélni, ami terjedelmet igényel, hiszen sokszor fontosnak érzem az apró részleteket is, és úgy vélem, hiányzik belőlem az, ami Örkény egyperceseit olyan frappánssá és felejthetetlenné teszi.

– Érkeznek olvasói visszajelzések? Melyik korosztály a legfogékonyabb a történelmi témák iránt?

– Eddig kedvező fogadtatásra találtak a könyvek, és az író-olvasó találkozókon, könyvbemutatókon több korosztály, és mindkét nem is képviselteti magát. Szeretném hinni, hogy mindenki megtalálja a számára fontos, érdekes és izgalmas kérdéseket-rétegeket a könyvekben. Talán a legnagyobb elismerést az az észrevétel jelentette számomra, hogy ezek a történetek, noha olvashatók sodró kalandregényként is, mégis tartalmas kérdéseket feszegetnek a maguk módján.

Illényi Mária

Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: A szivárvány koldusai
K.u.K. Kiadó, 520 oldal, 5200 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés